Vacanţa Mare a debutat la Maglavitul lui Petrache Lupu, în august 1988, într-o tabără studenţească de munci agricole. Prima scenă a fost o remorcă de tractor.
Mugur Mihăescu locuieşte în Pipera, aproape de Gigi Becali. Şi de oile acestuia, căci, prin gardul vilei impozante dinspre strada Drumul Negru, se poate vedea mica turmă de mioare a magnatului (vreo zece), care behăie liniştite, fără complexe sociale. La câteva case mai încolo stă Mugur Mihăescu, alias Garcea. M-a primit senin şi zâmbitor, amuzat de un lucru pe care aveam să-l aflu imediat. "Vino să-ţi arăt ceva absolut fabulos – zice. Tocmai eram pe internet... Uite, scriu pe Google, la căutare, «convertire la budism». Şi iată ce mă întrebă în capul paginii: «Aţi vrut să scrieţi: convertire la iudaism?»... Iar la sfârşitul paginii: «Aţi dorit să căutaţi: convertire la iudaism». Adică: nu v-ar interesa mai bine iudaismul? Şi acum vin eu şi zic: cine-i domnule, Google ăsta?".
SĂ NU FACI RÂU!
L-am întrebat, la rândul meu, pe Mugur, care-i treaba cu budismul şi dacă are vreo preocupare specială în acest sens. Mi-a spus că da, dar nu neapărat cu budismul, ci cu aproape toate religiile lumii, pe care vrea acum să le cunoască mai îndeaproape. "Eu mă regăsesc în foarte multe religii. Din păcate, niciuna nu mă caracterizează. Şi cel mai puţin mă caracterizează creştinismul". A urmat o lungă discuţie fără finalitate, din care am înţeles că Mugur Mihăescu are o problemă cu orice Dumnezeu dogmatic şi mai ales cu poruncile. "După părerea mea nu există decât două păcate capitale – crede el: violul şi crima. Restul nu sunt păcate. Iar cele zece porunci ar trebui să fie una singură: să nu faci rău!" Era multă îndârjire în aceste cuvinte ale lui Mugur Mihăescu. După care, brusc, mi-a spus că anul acesta va pleca în Tibet. M-am uitat cu atenţie la el să văd dacă glumeşte. Nu, nu glumea. Mai mult, mi-a spus că nu va fi o călătorie turistică sau de agrement, ci una iniţiatică, de căutare a unor răspunsuri existenţiale. E mai mult decât surprinzătoare asocierea personajului Garcea sau a vulgarei Leana (cu care, în mod fatal, e asimilat Mugur) cu plecarea în Tibet. Pare chiar titlu de comedie: "Garcea în Tibet".
TU EŞTI LEANA!
Se pare însă că lunga convieţuire (20 de ani) cu sinistrele personaje a avut efecte neaşteptate asupra lui Mugur Mihăescu. Care nu se dezice totuşi de panorama grotescă a a lumii create de el şi de Radu Pietreanu în "Vacanţa Mare". La obiecţiile mele privind insistenţa cu care grupul său umoristic face apologia urâţeniei, Mugur a replicat cu aceeaşi îndârjire: "Satul oltenesc din «Vacanţa Mare» este satul de după 1977. Am fost foarte criticat că l-am arătat aşa cum este, că l-am arătat cu degetul. De fapt, am fost criticat pentru că le-am pus oamenilor o oglindă în faţă: tu eşti Pârţag, tu eşti Leana, tu eşti ăla, tu eşti ălălalt! Ceea ce am făcut noi este terapie prin râs. Sau ar fi trebuit să fie. Noi am pus diagnosticul, nu ne pricepem la tratament. Pentru asta trebuie să vină un alt specialist. Sau, poate, la un moment dat, mă voi implica şi în terapia schimbării. Este însă foarte riscant, în sensul că rişti să eşuezi lamentabil. Pentru că, dacă timp de 20 de ani te-ai confundat cu imaginea râsului, rişti să cazi în râsul celor cărora te adresezi. Am să-mi asum asta, la momentul potrivit. Dar, deocamdată, vreau să studiez puţin – în sensul că foarte serios – toate religiile lumii. De aceea plec în Tibet. Dar nu e singura ţintă şi singurul scop. Va fi un fel de turneu iniţiatic, în care voi călători pur şi simplu, ca să înţeleg lumea. Sau măcar să găsesc o cheie a înţelesului."
ÎNTÂLNIREA CU RADU
Şi totuşi, diferenţa dintre Leana lui Costel şi această ipostază a lui Mugur Mihăescu e mult prea mare. Ca şi distanţa dintre Sadova, satul său natal, şi Tibet. Iar "Vacanţa Mare" pare o poveste din alt film. "Grupul a apărut, cu această denumire, în vara lui 1988, dar începutul fusese făcut mai devreme, în 1986 – relatează Mugur. Împreună cu celălalt coleg care a murit, Dan Sava, şi cu fratele lui, Felix, am făcut, în 1986, la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Craiova, un grup pe care-l numeam în glumă «Blondo Umano». Mergeam la mare, fie cu bilet, fie ca blatişti, şi ne petreceam serile cântând pe terasa din spatele Radiovacanţei din Costineşti, spunând bancuri, parodii, glume. Făceam un fel de stand-up comedy care se adresa unui grup de 50-60, până la 80 de oameni. Aici l-am cunoscut pe Radu Pietreanu, care venea dintr-un alt grup, din Petroşani. La început era un fel de rivalitate între noi: «Cine-i mă, ăla la care se duce lumea?» – gândea şi el despre mine, şi eu despre el. Şi ne urmăream reciproc spectacolele. Am făcut atunci pentru prima oară un show comun, la Club Nord din Costineşti, fiecare cam cu textele lui"...
BOTEZUL ŞI REMORCA
Un an mai târziu, în 1987, în cadrul cenaclului Gaudeamus, Mugur l-a invitat pe Radu să facă un spectacol adevărat împreună.
"Pe vremea aceea grupul meu era sprijinit de Dan Nicolaie, decanul facultăţii de Automatizări, mare iubitor de manifestări artistice studenţeşti – povesteşte în continuare Mugur Mihăescu. Decanului i-a plăcut atât de mult ce face Radu, încât a acceptat imediat să-l aducem la Craiova, să facem un grup comun.
L-a transferat rapid de la Facultatea de Mine din Petroşani, la TCM, în Craiova, apoi la Electrotehnică. În 1988 am participat pentru prima dată împreună la un festival, «Armonii de primăvară» la Ploieşti, unde i-am cunoscut şi pe cei de la Divertis. Iar în august, când studenţii au fost duşi în taberele de munci agricole, Dan Nicolae ne-a trimis şi pe noi, ca să ţinem spectacole acolo. «Turneul» de munci agricole a debutat la Maglavit, satul lui Petrache Lupu. Atunci ne-am pus problema cum să denumim grupul. Şi Radu a zis că dacă tot ne-am cunoscut într-o vacanţă la mare, să-i zicem VACANŢA MARE. Şi aşa ne-a rămas numele. Eram patru: Radu Pietreanu, Dan Sava, Felix Sava şi subsemnatul. Primul spectacol l-am susţinut pe o remorcă de tractor".
STRĂNEPOTUL LUI PRISTANDA
"Vacanţa Mare" a mers în formula asta până în 1990 când au mai cooptat un băiat, pe Dan Ştefănescu, şi au funcţionat aşa până în 1992. În acel an Felix Sava şi Dan Ştefănescu s-au retras din grup. Pe 16 iulie 1999, Dan Sava a murit într-un tragic accident de circulaţie. Tot ce a urmat după aceea se ştie, pentru că totul s-a întâmplat pe micul ecran. Se pare însă că, odată cu plecarea lui Mugur Mihăescu în neaşteptata călătorie iniţiatică, "Vacanţa Mare" va deveni istorie. Ceea ce incontestabil rămâne în urma acestui controversat grup umoristic este crearea unor noi tipologii de caractere umane, de extracţie caragialiană: Leana, Costel (varianta rural-oltenească a cuplului Leonida-Efimiţa) şi, mai ales, Garcea – strănepotul cretinoid al lui Ghiţă Pristanda.
Citește pe Antena3.ro