x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Eurovision 2008: buget nou, scandal vechi

Eurovision 2008: buget nou, scandal vechi

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    11 Ian 2008   •   00:00
Eurovision 2008: buget nou, scandal vechi

Înscrierile pentru faza naţio­nală a “Campionatului” european de muzică se încheie la 15 ianuarie. Ioan Duma – realizatorul ediţiei – crede că va ieşi cu scandal şi anul acesta: “Deşi din punct de vedere financiar Eurovisionul nu este o afacere, este un foarte bun obiectiv de ima­gi­ne. Şi-apoi, scandalul este în structura neamului nostru”.

Înscrierile pentru faza naţio­nală a “Campionatului” european de muzică se încheie la 15 ianuarie. Ioan Duma – realizatorul ediţiei – crede că va ieşi cu scandal şi anul acesta: “Deşi din punct de vedere financiar Eurovisionul nu este o afacere, este un foarte bun obiectiv de ima­gi­ne. Şi-apoi, scandalul este în structura neamului nostru”.

 

Scandal să fie, dar să ştim şi noi! “Să nu credeţi că e o fericire să organizezi acest concurs, ştiind că toată lumea aşteaptă, de fapt, scandalurile, şi că toată munca e în zadar dacă nu ai norocul să se înscrie în concurs piese bune. Şi, credeţi-mă, e multă muncă”, declară Ioan Duma.

 

LA VEDERE. După “show-urile” de anul trecut, ne-am fi aşteptat ca regulamentul “să se schimbe pe ici, pe colo prin părţile esenţiale”. Doar-doar vom învăţa şi noi din greşeli. Se pare că regulamentul este în continuare foarte bun şi “mari schimbări în structura concursului nu se pot face”, susţine Duma. “Am eliminat înscrierea cântecelor în concurs însoţite de moto, astfel că autorii şi interpreţii vor fi cunoscuţi încă de la înscriere. O parte dintre ei au şi făcut publice intenţiile de a se înscrie chiar şi formulele scenice. Aşadar, voi încerca să organizez împreună cu echipa pe care o coordonez o competiţie cât mai transparentă, impar­ţială şi credibilă”, se angajează directorul proiectului din acest an. Se anunţă a fi o ediţie interesantă, mai ales că au fost înscrise în concurs piese din Suedia, Israel, Malta, Slo­venia, Grecia. Şi, atenţie!, “bugetul de anul acesta este unul rezonabil”, după cum ne-a dezvăluit Ioan Duma. Se va vedea la sfârşitul competiţiei cât de “rezo­nabil” a fost bugetul.

 

S-AU ÎNSCRIS DEJA. Până una, alta, realizatorul îşi doreşte ca artişti din prima linie valorică să se arunce în competiţie. Se pare că, într-adevăr, vor fi şi voci bune la faza naţională: Anca Parghel s-a înscris cu “Brasil”, Nico va participa, alături de Vlad Miriţă, cu piesa lui Andrei Tudor “Pe o margine de lume”, care a fost respinsă anul trecut la Festivalul “Mamaia”. Maria Magdalena Dănăilă se luptă (a patra oară) pentru şansa ei cu melodia “Back in your arms”, orchestrată în studio la Adi Ordean. Anca Parghel este sigură că va ajunge direct în finala mare, în Serbia. La aproape 51 de ani, artista se (z)bate pentru Eurovision. Tot respectul pentru curajul său!

Dintre toate piesele înscrise până marţi, 15 ianuarie, juriul va alege doar 24. Prima semifinală va avea loc la 9 februarie, iar cea de-a doua, la 16 februarie. Bătălia finală se va da la 23 februarie.

 

RECORD. La cea de-a 53-a edi­ţie, Eurovision înregis­trează un record de ţări participante: 43. Azerbaidjan şi San Marino intră în competiţia europeană pentru prima dată, de notat fiind şi retra­gerea unui candidat “tradiţional”, Austria.

Conform noului regulament, adoptat în 2007, doar Serbia (câşti­gătoarea ediţiei trecute) şi cele patru ţări fondatoare ale Eurovision – Germania, Franţa, Spania şi Marea Britanie – sunt calificate automat în finala care va avea loc la 24 mai 2008, la Belgrad. Celelalte 38 de ţări participante vor fi împărţite prin tragere la sorţi în două semifinale, care vor avea loc la 20 şi 22 mai 2008. Primele 10 clasate din fiecare semifinală, alături de cele cinci amintite mai sus, merg în finală. O altă schimbare din regulamentul Eurovision spune că, în fiecare semifinală, nouă ţări vor fi alese pe baza televotingului, iar a zecea pe baza voturilor unui juriu de specialitate.

Tragerea la sorţi pentru cele două semifinale va avea loc la 28 ia­nuarie la Belgrad, urmând ca or­di­nea participării în semifinale, finala precum şi ordinea votării să se stabilească la mijlocul lunii martie 2008.

dana.andronie@jurnalul.ro

dana.cobuz@jurnalul.ro

 

 

 

Grăbiţi

 

 

Ca să ştie din timp pe ce picior dansează, organizatorii selecţiilor naţionale din câteva ţări europene au decis deja cine îi va reprezenta la Belgrad. Astfel, Elveţia l-a ales pe ita­lianul Paolo Meneguzzi, cu piesa “Era Stupendo”. Olanda trimite o concurentă de doar 22 de ani, Hind Laroussi. Israel, câştigătoare a Eurovisionului în 1978, 1979 şi 1998 l-a desemnat pe yemenitul Boaz Mauda pentru Belgrad, urmând ca în cadrul unui show tv să fie stabilită şi piesa, din cele cinci care i s-au propus spre interpretare.  

Armenia speră să farmece votanţii din Europa cu populara cântăreaţă Sirusho, care are doar 20 de ani. La fel ca israelianul Mauda, Sirusho va prezenta într-o finală televizată cântecele care i-au fost propuse, urmând ca publicul să aleagă piesa pentru Belgrad. În fine, şi Albania s-a grăbit să dezvăluie numele concurentului său. Este vorba de Olta Boka, foarte tânăra câştigătoare a selecţiei albaneze, la care au participat 17 concurenţi.

×
Subiecte în articol: antimonden