Anul acesta, televiziunea publică a reuşit să organizeze o preselecţie naţională liniştită, fără nici un miez de scandal. Acuzaţiile de plagiat au lipsit cu desăvârşire şi toată lumea e mulţumită. Prea mulţumită chiar. Nici nu ne vine să credem că s-a ales deja reprezentantul României pentru Eurovision.
Dacă scandal nu e, nici audienţă nu e! TVR a fost lider de audienţă la nivelul publicului urban doar în cea de-a doua parte a transmisiunii în direct, atunci când prezentatorii Orlando, Escu şi Popescu au anunţat rezultatele finalei Selecţiei Naţionale Eurovision. 811.000 de telespectatori din mediul urban (7,1% rating mediu şi 15,6% cotă de piaţă) au urmărit partea a doua a finalei transmise pe TVR 1 şi pe TVR Internaţional.
TEXTE
Pe lângă performanţa de a satisface pe toată lumea (nimeni nu s-a plâns, ba chiar s-au auzit laude), Dan Manoliu şi Liana Săndulescu au făcut ca această ediţie naţională să aibă cel mai bun sunet şi cea mai occidentală scenă din istoria Eurovisionului (mioritic, bineînţeles). Dacă ar fi avut şi prezentatori, ar fi fost şi mai şi! Dar nimeni nu-i perfect...
Ideea cu observatorii federali n-a fost rea. Dar, ca şi în fotbal, una e structura, alta e reprezentarea ei (vezi cazul arbitrilor care-şi dau cu stângu-n dreptu’, alterând jocul şi determinând scoruri paradoxale). Aşadar, bine că am avut observatori federali (ideea a fost a lui Dan Teodorescu), dar foarte rău că n-au fost unii mai profesionişti. Credem că organizatorii ar fi avut de unde alege. Orlando, Escu şi Popescu au prestat de parcă îi strângeau pantofii sau hainele pe care atâta le-au lăudat. Poate şi pentru că n-au respectat indicaţiile de text ale lui Dan Teodorescu… Sau poate erau obişnuiţi să se audă, nu să se şi vadă, ei fiind DJ la Radio…
Nici Andi Vilara nu s-a lăsat mai prejos (sau mai presus, ca să fim mai "precişi"). Dar, spre deosebire de cei trei observatori care au preferat să improvizeze (neinspirat), Vilara a venit cu textele învăţate, dând impresia că citeşte de pe prompter. Nici el un prea avea ce căuta în acest concept. Dar toate aceste neajunsuri i-au dat prilejul Alinei Sorescu să strălucească. Promptă, detaşată (cam prea detaşată), atentă la nesincronizările colegilor ei, Alina a asigurat cursivitatea şi coerenţa spectacolului. Dacă ar fi puţin mai naturală, mai pe stilul vârstei ei, ar fi extraordinar… Dar, una peste alta, incompetenţa colegilor i-a scos ei în evidenţă calităţile de om de televiziune.
MUMIA
Rămâne memorabilă faza cu Orlando când i s-a lipit banda de scotch pe gură! "Dacă l-am fi împachetat în scotch, Orlando ar fi fost singura mumie din televiziune care ar fi prezentat Eurovisionul!", a spus Răzvan Popescu. Bună observaţia, deşi nici ceilalţi nu s-au comportat mai bine, chiar şi fără scotch! Ca să nu mai vorbim că, în termeni figurativi, nici TVR-ul nu duce lipsă de asemenea relicve... Dar să trecem la specialiştii convocaţi să-şi asume responsabilitatea notării finaliştilor. Andrei Kerestely, Dana Dorian, Cristian Faur, Marcel Pavel, Cristian Zgabercea, Liana Elekes, Ştefan Naftanăilă, George Zafiu, Aura Urziceanu (preşedinte) au notat fiecare după cum le-au dictat conştiinţa şi urechea
muzicală.
Cu "The Balkan Girls" – piesa lui Laurenţiu Duţă –, Elena Gheorghe a obţinut 22 de puncte de la juriu şi din partea publicului a primit 3.503 voturi. Pe locul doi s-a clasat Cătălin – cu 18 puncte de la specialişti şi cu 2.360 de voturi de la telespectatori. Bronzul le-a revenit fetelor lui Costi Ioniţă – Blaxy Girls, tot cu 18 puncte de la juriu (departajarea s-a făcut în funcţie de cele mai multe note de 12) şi 4.861 de voturi.
Elena Gheorghe (23 de ani) s-a antrenat să spună că va face tot posibilul să dea gol la Moscova. Şi cu poarta goală e greu să înscrii! România va intra în prima semifinală la 12 mai, alături de Bosnia şi Herţegovina, Suedia, Israel, Belgia, Andorra, Cehia, Muntenegru, Islanda, Georgia, Bulgaria, Portugalia, Elveţia, Macedonia, Finlanda, Belarus, Turcia, Malta şi Armenia. "Este o semifinală neprietenoasă – a declarat Dan Manoliu. Show-ul Elenei îl vom schimba, de altfel am vorbit cu Laurenţiu şi a spus că va umbla puţin la orchestraţie."
Foarte bine că spectacolul se schimbă pe ici-pe colo prin părţile esenţiale, poate că se va ajunge la un produs final care să-i facă pe europeni să ne vadă măcar între primele cinci ţări participante. Va trebui să fie ceva năucitor, să se mai uite şi de voturile geopolitice. N-ar fi rău ca tatăl Elenei Gheoghe să înceapă de pe acum să se roage pentru reuşita fetei sale. Bine că la Moscova fata popii nu se va mai dezbrăca! Dan Manoliu va renunţa categoric la această "strategie" de show. Vorba lui Marius Pop, o găselniţă ar fi ca Elena să vină pe scenă dezbrăcată şi apoi să înceapă să se îmbrace. Asta chiar că ar fi ceva imprevizibil!
COSTI ESTE DE LOCUL 10
Cristian Faur a reuşit să o transforme pe Dalma (care a cântat piesa lui Marius Moga, "Love was never her friend") în margarină. Când a citit nota pe care i-a acordat-o a spus clar: Delma! La ce s-o fi gândit Faur?! Marius Moga nu era prin preajmă să audă ce-a făcut colegul său din Dalma.
Interesant este faptul că la patru concurenţi a trebuit să se facă departajarea în funcţie de cele mai multe note mari acordate de juriu, rezultatul fiind acelaşi. Pe locul 4 s-a clasat Tabassco, cu 12 puncte (şi o notă de 12). Zero a obţinut tot 12 puncte, dar s-a calificat pe locul 5. Locul 6 a fost obţinut de Dalma, cu 11 puncte. Tina a primit locul 7, cu un total de 8 puncte. Pe locul 8 s-a clasat Popas Band, cu un total de 5 puncte. Red Blonde a prins doar locul 9, cu 4 puncte. Pe ultimele trei locuri s-au clasat: Costi (locul 10, cu 3 puncte şi o notă de 7), Alin Nica (locul 11, cu 3 puncte) şi IMBA (locul 12, cu 0 puncte).
Citește pe Antena3.ro