x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Excelsior, un teatru cu inimă de 20 de ani

Excelsior, un teatru cu inimă de 20 de ani

de Dana Andronie    |    18 Apr 2010   •   00:00
Excelsior, un teatru cu inimă de 20 de ani
Sursa foto: Valentin Alexandru/

La 1 aprilie 1990, lua fiinţă, cu ajutorul Ministerului Culturii, Teatrul Excelsior, teatrul tuturor copiilor. Din 1999 se află sub autoritatea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti.

După şase ani de activitate itinerantă prin ţară şi prin străinătate (Franţa, Canada, Belgia, Elveţia), după zeci de spectacole prezentate publicului în săli de împrumut, Teatrul Excelsior îşi deschidea stagiunea 1996 - 1997 în propriul spaţiu scenic, amenajat în Strada Academiei 28.

Şase actori entuziaşti - Ion Lucian, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian, Vasile Menzel - inaugurau sediul cu spectacolul "Nu treziţi un copil care visează" de Eugen Ionesco. Acestora li s-au alăturat actori tineri, iar succesul a continuat cu premierele: "Cocoşelul neascultător", "Mica Sirenă", "Aladin şi Lampa Fermecată", "Inimă de piatră", "Frumoasa şi bestia".

În prezent, pe locul vechiului sediu se construieşte un nou teatru, cu o sală spaţioasă de 250 de locuri. Devenit din nou itinerant, până la inaugurarea noii clădiri, Teatrul Excelsior prezintă spectacole muzicale interactive, pline de viaţă şi culoare. "Spectacolele trebuie să fie concepute ca pentru publicul adult... numai că mai bine!" - spune, cu atitudinea rostirii unui crez, directorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian.

"Între adulţi şi teatru se stabileşte o căsnicie fără divorţ, dar logodna se face în tinereţe, iar dragostea începe în copilărie. Dragostea cu care noi facem spectacolele trebuie să se transforme în dragostea voastră. Noi vă aşteptăm cu încredere!". Noi înseamnă: Ion Lucian, Victor Radovici, Paula Sorescu-Lucian, Vasile Menzel, Annemary Ziegler, Robert Radoveneanu, Silvana Ionescu, Cosmin Şofron, Mihaela Coveşeanu, Ciprian Cojenel, Cosmina Dobrotă, Cristian Nicolaie, Marian Rădulescu. "Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii. Dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte", spunea Micul Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupery.

Anul acesta, Excelsior a împlinit 20 de ani. Printre cei care şi-au adus aminte că au fost mai întâi copii şi şi-au găsit timp să vină să bea din cupa festivă se numără Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu şi Sorin Minghiat. Ion Lucian le-a mulţumit cu lacrimi în ochi celor care au dovedit că sunt adevăraţi prieteni. "Dragostea noastră vă va urmări întotdeauna!" - i-a avertizat cu blândeţe maestrul Ion Lucian. "Limpede nu vezi decat cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii - tot din Micul Prinţ citire.

Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim, zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata, de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă". Din când în când, n-ar strica să ne îmblânzim, să nu uităm că avem o inimă cu care putem depista miezul lucrurilor importante, să căutăm şi să ne găsim prieteni, pe care să-i preţuim.

Echipa Teatrului Excelsior abia aşteaptă să aibă prieteni. Ion Lucian este "părintele" şi i-a învăţat cât de valoroase sunt omenia, prietenia, copilăria. Împreună formează un teatru cu inimă tânără. O inimă ce nu poate fi niciodată împietrită. Aparţine unor oameni mari care l-au îmblânzit pe copilul din ei şi-l ţin aproape de casa sufletului.

P.S.
La aniversarea teatrului nu a venit nici un reprezentant de la Primărie. Probabil că erau prea ocupaţi cu problemele de "oameni mari". Noi nu putem să-i înţelegem. Suntem prea copii pentru a le găsi vreo scuză.

×
Subiecte în articol: antimonden