x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Fata lui Caragiu - "Pentru mine traieste"

Fata lui Caragiu - "Pentru mine traieste"

de Dana Cobuz    |    22 Ian 2007   •   00:00
Fata lui Caragiu  -  "Pentru mine traieste"

Cand ii era dor de tata, Doina Caragiu il pandea printre gratiile de la internat. Maria Caragiu se numeste in acte, dar toti prietenii o striga Doina. Putini stiu ca este singurul copil al lui Toma Caragiu, din prima casatorie a acestuia cu actrita Maria Bondar.

Cand ii era dor de tata, Doina Caragiu il pandea printre gratiile de la internat. Maria Caragiu se numeste in acte, dar toti prietenii o striga Doina. Putini stiu ca este singurul copil al lui Toma Caragiu, din prima casatorie a acestuia cu actrita Maria Bondar.

Prefera sa spuna ca e o simpla coincidenta cand e intrebata daca numele ei are vreo legatura cu cel al marelui actor. Sustine ca numele Caragiu nu i-a adus niciodata avantaje, ba chiar i-a ingreunat traiul. Impacata cu povara de a fi singurul urmas direct al lui Toma si al faimei lui, Doina isi traieste viata confortabil, la adapostul linistii dintr-o statiune montana. Spune despre ea ca este pensionara. Adica are o pensiune turistica, impreuna cu sotul sau.

Jurnalul National: Ce amintiri pastrati despre tatal dvs.?
Maria Caragiu: Parintii mei erau despartiti de cand aveam trei ani. Ne vedeam de doua-trei ori pe an, dar nu mai mult. Era foarte ocupat.

Dar, atunci cand va vedeati, cum era?
El ca tata a fost tata pana pe la 4 ani, apoi a fost pensie alimentara si, de cateva ori pe an, vizite, ori eu, ori el. Dar nu a fost asa cum e un tatic. In momentul in care parintii sunt despartiti, relatiile nu mai sunt ca intr-o familie. Idol sau tata?

Va uitati la el ca la un idol sau ca la un tata?
Ca la un tata caruia ii duceam dorul, desigur. Cand mi-era dor de el, ma duceam si-l vedeam. Eu am invatat la Zoia Kosmodemianskaia. (Lacrimile o podidesc. Se scuza si dispare pentru cateva minute in casa). Am stat la internat din clasa I pana intr-a V-a. A fost o mare durere pentru mine sa n-am parintii aproape. Vedeam copiii ca sunt cu mamica, cu taticu’, numai eu singurica... Dar... geamurile de la internat dadeau in aceeasi curte cu ferestrele cabinelor de la Teatrul Bulandra. Cand mi-era dor de tata si voiam sa-l vad, ma cataram pe gratii si ma uitam spre cabina lui.

De ce ati preferat tacerea?
De ce? Pentru ca de cand ma stiu, cand am spus ca ma cheama Caragiu, n-am avut decat de pierdut. La scoala faceam prostioare ca toti copiii. Cine e in frunte? Caragiu! Probabil era un nume sonor. Daca vreau sa fac o lucrare, pe tine te costa 2 lei, pe mine 20, ca "sunt bogata". Nu stiu cum sa fac sa ma ascund. In plus, nu am nici un merit sa ma laud cu numele lui tata. Nu am talentul lui, cultura lui, nici macar nu-i continuu meseria.

Semanati si cu mama, si cu tata...
As fi vrut sa seman mai mult cu mama, dar de la nas in sus sunt leita tata.

De ce lumea va stie de Doina, cand, de fapt, va cheama Maria?
Mama zicea ca doua Marii in casa sunt cam multe si-atunci, o indragostita de folclor fiind, mi-a zis Doina. Glumea spunandu-mi: "Doina, doina, cantec dulce, cand te-aud tot m-as mai duce".

Nu v-a tentat o cariera in actorie?
Nu mi-a placut niciodata viata lor. Pe mama o asteptam pana la 3-4 dimineata sa vina acasa. Eu am avut mereu ba o femeie, ba alta care ma cresteau, ori matusa. Ma trezeam noaptea si pipaiam perna de langa mine sa vad daca a venit. Mama a fost de o frumusete rara, de aceea n-am inteles-o niciodata cum a putut tata sa se insoare cu o asemenea femeie. Am intrebat-o de multe ori de ce nu se recasatoreste... era teribil de frumoasa si multi barbati au curtat-o. Mi-a zis: "Mama, un om cum a fost tatal tau n-o sa mai gasesc niciodata. Asa destept ca el nu mai intalnesc". Mama era actrita si tata era student cand s-au cunoscut, iar ea a intuit de la inceput ce va deveni el. S-a indragostit de desteptaciunea lui. Dupa tata, n-a mai vrut pe altul...

"Actorul si salbaticii"

Care a fost, de fapt, motivul divortului?
N-as sti sa va spun. Tata a fost intotdeauna un iubitor al sexului frumos, iar femeile alergau dupa el, mai ales dupa ce a devenit cunoscut. Si-atunci a inselat-o pe mama cat a putut. Or, mama n-a putut suporta decat vreo 12 ani, s-a imbolnavit de nervi, nu mai putea sa doarma si a divortat de el. Tata s-a recasatorit cu Elena Bichman, dupa doua saptamani. A primit ce a meritat, caci noua sotie i-a facut ce-i facuse si el mamei. Ca sa vedeti cum era... Au fost la o petrecere, stateau la masa: aici mama, aici el, alaturi o alta femeie. Ii spunea mamei "Bebe, te iubesc!", se intorcea la femeia de langa el si ii dadea intalnire aleia. Cum sa rezisti cu asa un om? La teatru, toate actritele ii ieseau din cabina razandu-i in fata mamei. El era director la un moment dat, iar ele, pentru un rol, mai faceau si alte chestii. Mama n-avea nevoie, era cap de afis oricum.
FRAGEDA COPILARIE. Cu tati Toma si cu mami Maria

Ce amintiri pastrati despre familie?
Imi povestea cineva ca tata ar fi fost intrebat cu putin timp inainte sa moara daca o mai iubeste pe Maria, si el ar fi raspuns: "Asa cum am iubit-o pe Bebe n-am sa mai iubesc nici o femeie". Bebe o alinta pe mama. Imi pare rau ca nu gasesc acum sa va arat o fituica in care el ii scria mamei ca e cea mai frumoasa femeie, cea mai iubita, cea mai... A iubit-o tare mult, numai ca... asa cum a fost in "Actorul si salbaticii", asa era in realitate. Rolul vietii lui: un poet si un vesnic indragostit.

Si, ca om, cum era?
Un bun inotator, stiu din povestirile mamei. Un mare pescar si un mare fricos. Daca-i aratai un soricel, lesina. Era un ateu convins. Parintii mei erau prieteni cu parintele Galeriu. Mama si parintele incercau sa-l convinga sa creada in Dumnezeu, dar nu aveau spor. Totusi, de fiecare data cand intra in scena, tata isi facea cruce. Cum se explica asta nu stiu... Mama, in schimb, era foarte credincioasa, dar nu habotnica, ci documentata. N-a reusit sa-l "converteasca". Noi am zis asa: "De fapt, dac-ar fi stat cu noi, ar fi trait si, daca ar fi crezut in Dumnezeu, poate ar fi avut o alta soarta. Eu am convingerea ca el a murit cum i-a fost frica. Ce ar fi facut el daca prindea Revolutia, oare? "

Cum reactionati cand il vedeti la televizor?
Foarte bine... Cand eram copil si el traia, cel mai des il vedeam la televizor. Acum, tot la televizor il vad. Pentru mine… e la fel... Traieste.

SINGURATATE
"Nu mi-a placut niciodata viata lor. Pe mama o asteptam pana la 3-4 dimineata sa vina acasa. Eu am avut mereu ba o femeie, ba alta care ma cresteau, ori stateam cu matusa. Ma trezeam noaptea si pipaiam perna de langa mine sa vad daca a venit mama"

MISTER
"Tata era un ateu convins. Parintii mei erau prieteni cu parintele Galeriu. Mama si parintele incercau sa-l convinga sa creada in Dumnezeu, dar nu aveau spor. Totusi, de fiecare data cand intra in scena, tata isi facea cruce. Cum se explica asta nu stiu... Mama, in schimb, era foarte credincioasa, dar nu habotnica, ci documentata"
  • Doina Caragiu, fiica actorului
  • Cutremurul
    Doina Caragiu rememoreaza, coplesita de emotie, ziua dramei. "Eram cu mama in Bucuresti. Noi am crezut ca el este la spectacol, la Titu, nu acasa la el. Noi stateam la o casa in Colentina, o cladire sigura... Daca era cu noi, nu ar fi patit nimic... Apoi, a doua zi am primit telefon de la Nelu Adam, varul lui tata, care-i era foarte apropiat. El l-a gasit, a lucrat cateva zile la daramaturi. Spunea Nelu ca a trebuit sa-l desfaca la pantaloni, altfel nu se mai cunostea daca-i femeie sau barbat. (plange iar). A fost cumplit, cel putin pentru mama. Ea l-a iubit toata viata, chiar daca au divortat. Am crezut ca moare si ea atunci. Mama era mai credincioasa. Spunea: "Eu m-am casatorit cu el in biserica, este sotul meu pana mor".
    ×
    Subiecte în articol: antimonden mama femeie doina tata caragiu