"Drumul civilizaţiei este pavat cu conserve", au observat, într-un glas, reghinenii. Au luat atitudine şi au strâns fonduri pentru ca în urbea lor să se întâmple "Prima iubire" – a doua ediţie a festivalului naţional de muzică folk şi chitară clasică.
"Drumul civilizaţiei este pavat cu conserve", au observat, într-un glas, reghinenii. Au luat atitudine şi au strâns fonduri pentru ca în urbea lor să se întâmple "Prima iubire" – a doua ediţie a festivalului naţional de muzică folk şi chitară clasică.
Şi pentru ca astfel drumul lor (de provincie) spre civilizaţie să fie pavat cu aur. Vorba Sorinei Bloj, directorul "Primei Iubiri": "Noi, reghinenii, suntem percepuţi, nu numai în ţară, ca producători de instrumente muzicale. Cum să lăsăm aceste bijuterii, în fapt, goale de suflet? Artiştii sunt cei care le pun în valoare. Prin ei, şi chitara devine o prelungire a sufletului, asemeni cuvântului şi muzicii care-i bântuie. Genul folk, sincer şi încărcat de emoţie, poate fi un tărâm feeric, unde să ne regăsim toţi cei care credem că muzica e parte a primei iubiri". Mulţi au fost "bântuiţii" de folk care au ales "Prima iubire". Mulţi şi... însetaţi de glorie! Dar juriul – format din Florin Săsărman, Adrian Ivaniţchi, Nicolae Băciuţ, Mihai Cosmin Popescu, Teodora Ionescu, Andrei Turcu – a trebuit să-i aleagă pe cei mai înzestraţi. După concursul propriu-zis, vineri seara, a fost invitat Nicu Alifantis să-şi confirme sau, dimpotrivă, să-şi infirme "altitudinea". "Numai aceia care riscă să meargă prea departe pot să afle cât de departe se poate ajunge", spunea poetul T.S. Eliot. Alifantis a mers atât de departe la "Prima Iubire", încât publicul a simţit prin toţi porii ce artist complet este! S-a dăruit în mii de bucăţi, cu riscul ca el, artistul, să rămână fără provizii pentru o foarte bună bucată de vreme. A riscat şi a câştigat!
FĂRĂ SPONSOR. Nica Zaharia şi-a adus "Strada Mare" pentru a dărui la "Prima iubire" frânturi din sufletul său de folkist care, se pare, nu a secat. La această demonstraţie a fost ajutată de colegii săi, călători: Mihai Ochiu, Velu Talpeş şi Bogdan Stancov. Toţi patru au împreună aproape 200 de ani pământeni, şi aproape un an de zbor fără plasă de siguranţă (adică fără sponsor) în lumea artistică.
Sâmbătă seara, Vasile Şeicaru a semnat condica de recitaluri. A venit, a cântat şi s-a retras în spatele cortinei. "Prima iubire 2008" şi-a tras obloanele, dar organizatorii s-au apucat deja să strângă bani pentru anul viitor. Căci iubirea de folk – ca şi obrazul subţire – cu cheltuială se ţine!
Câştigătorii
La secţiunea chitară clasică s-au ales următorii premianţi: Iulian Anghel, din Ploieşti – Premiul I (500 de lei); Daniel Bota, din Reghin – Premiul II (400 de lei); Iulian Horvath, din Baia Mare – Premiul III (300 de lei). La secţiunea muzică folk-grupuri, câştigători au fost: Revida, din Slatina – Premiul I (550 de lei); Litua, din Târgu-Jiu – Premiul II (500 de lei). Precizare: Premiul III nu s-a acordat la această secţiune. La categoria muzică folk-solişti, au primit medalii următorii concurenţi: Teodora Iacob, din Sighişoara – Premiul I (500 de lei); Bogdan Grosu, din Craiova – Premiul II (400 de lei); Bogdan Brătuianu, din Lupeni – Premiul III (300 de lei). De asemenea, la toate secţiunile au fost acordate menţiuni în "produse": în total, nouă chitări. Florin Săsărman, Adrian Ivanişchi, Florin Camen, Angela Kiss, Majai Gyozo şi Silvan Stâncel au făcut parte din rândul consacraţilor chemaţi să susţină concerte la Festivalul "Prima iubire".Citește pe Antena3.ro