x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Flacara - In Marcela Saftiuc mai arde fo(l)k-ul

Flacara - In Marcela Saftiuc mai arde fo(l)k-ul

de Dana Andronie    |    28 Noi 2005   •   00:00
Flacara - In Marcela Saftiuc mai arde fo(l)k-ul

La Bistrita, un oras care are vocatia folkului, a nins cu muzica si poezie. Dupa o lunga absenta, pe scena a urcat, nu fara emotii, Joan Baez a Romaniei, Marcela Saftiuc.

Doua zile, bistritenii au mancat folk pe paine. Aceasta masa festiva i-a costat pe organizatori aproximativ 300.000.000 de lei vechi. Mult pentru unii, putin pentru altii. Oricum ar fi, si pentru unii, si pentru ceilalti, a meritat: nimeni nu s-a plans de servire sau de calitatea "bucatelor".

A nins (la propriu si la figurat) in numele "Bistrita-Folk". Florin Sasarman a chemat la "Mecca" pe folkistii cu "plete" grizonate: Victor Socaciu, Ducu Bertzi, Marius Batu, Mircea Baniciu, Vali Serban, Vasile Seicaru, Nica Zaharia, grupul Ecoul si... Marcela Saftiuc. Da, intocmai. Este vorba despre "acea" Marcela Saftiuc, prima voce feminina a Cenaclului Flacara. Asadar, trebuie consemnat ca, intre 25 si 26 noiembrie, s-a consumat un festival-concurs de muzica tanara, cu premii in valoare de 30 de milioane de lei. "Bistrita a avut mereu vocatia folkului. Nu este de mirare ca cineva reinvie aceasta traditie mai degraba orala. Premiile mi se par totusi prea mici. Poate ca interesul ar creste daca manifestarea ar fi tratata mai pragmatic si mai putin «din suflet». In fapt, este un act de cultura, care oriunde in lume costa. Nu mai putem miza pe memoria afectiva a catorva, trebuie vandut produsul daca cineva crede in el", ne-a scris, pe pagina de internet, un cititor neaos care a auzit de festivalul ajuns la cea de-a patra editie. "Tartorul" acestui eveniment (devenit traditie) este Florin Sasarman, folkistul cu "Romania din inima mea" (asociatie culturala, pentru necunoscatori).

CORONITE. Chiar daca premiile au fost dupa buget, mici sau chiar prea mici, totusi au atras la Bistrita multi tineri talentati. Juriul, format din presedintele Mihai Cosmin Popescu (redactor muzical Radio Romania Actualitati), Sorina Blaj (vocea Ecoului si directorul Casei Tineretului Reghin), Vali Serban (cantautor), Virgil Ionita (Editura "Libris" Brasov) etc., a ales cu greu opt premianti. Marele premiu (6 milioane de lei si o chitara acustica preamplificata) a ajuns in Fagaras, la grupul Excelsior. Coronita (in valoare de 4 milioane de lei) a primit-o "debutantul intr-ale folkului" (asa cum l-am catalogat asta-vara la festivalul Jurnalului National - "Folk you!") Walter Ghicolescu. Medalia de aur sta pe griful grupului Unde, din Cluj-Napoca. Desi Sandra Pop, solista numarul 1, canta mai mult jazz decat folk. Daca va renunta sa mai participe la festivaluri folkiste si va recunoaste sincer ce-i iese din har...monica din gat, va avea sansa sa nu mai ocupe doar un loc doi. Sa trecem acum la tinerii mereu tineri. Incepem cu Marcela Saftiuc, care a lasat Parisul pentru Bistrita si pentru ca "Fiii lacrimilor tale" sa se auda live in Casa de Cultura "George Cosbuc". Sala a fost arhiplina. S-au adus chiar si niste bancute, pentru ca spectactorii sa nu primeasca folkul stand in picioare.

FIICA LACRIMILOR SALE. Cu pasi mici si capul plecat, Marcela Saftiuc si-a (re)luat locul pe scena folkului. "Fiii lacrimilor tale" n-a sunat la fel ca acum 20 de ani si ceva. Nici Marcela nu mai este aceeasi. De pe scandura, de acolo de sus, de deasupra publicului, artistul da o bucatica din ceea ce este. Din ceea ce a dat Marcela vineri seara, la Bistrita, am inteles ce om bun si modest a fost, este si va fi. "Ce s-a dus, s-a dus" si "Traim atata vreme". Doua piese care spun totul despre viata ei, a noastra, a muritorilor. "L-am iertat pe Nicolae Labis ca s-a dedicat utopiei comuniste tocmai pentru destinul tragic pe care l-a avut", a spus Saftiuc inainte de a canta poezia lui Labis "Traim atata vreme", piesa destul de criticata in trecut. Am intrebat-o de ce a tinut acest "discurs", iar ea mi-a raspuns: "Am facut pentru ca nu cumva cineva sa spuna: «Uite-o si pe comunista asta!»".

Dupa Marcela Saftiuc (nu degeaba numita Joan Baez a Romaniei), Florin Sasarman a adus-o, din nou, pe Joan Baez printre bistriteni, interpretand piesa "Kum baya my Lord". Incredibil, dar am inchis ochii si am vazut-o pe Joan Baez. Dupa doua zile de "Bistrita-Folk", as putea spune doar atat: ce vis frumos, ce frumos a nins!

PREMIANTII
Marele premiu: Excelsior, din Fagaras - 6 milioane de lei si o chitara acustica preamplificata
Locul I (solo): Walter Ghicolescu, din Iasi - 4 milioane de lei
Locul I (grup): Unde, din Cluj-Napoca - 4 milioane de lei
Locul II: Iulia Alina Gusatu, din Galati - 3 milioane de lei
Locul III: Mar Verde, din Iasi - 2 milioane de lei
Premiul Special al Juriului pentru Originalitate: Teodora Iacob, din Sighisoara - 1,5 milioane de lei
Premiul I Special al Juriului pentru Creatie: Florin Mihai Mandru, din Toplita - 1,5 milioane de lei
Premiul II Special al Juriului pentru Creatie: Jenica Harja, din Galati - 1 milion de lei
×