x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Flacăra, în Plumbuita

Flacăra, în Plumbuita

de Dana Andronie    |    01 Iun 2009   •   00:00
Flacăra, în Plumbuita
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Editura Intact

Folk în aer liber. Cinci ore de muzică şi poezie cu Adrian Păunescu la microfon. Doamnelor şi domnilor, sunteţi invitaţi la Cenaclul Flacăra, în Parcul Plumbuita, azi, începând cu ora 19:30.



Ziua de 1 Iunie este Ziua internaţională a copilului. Poate nu întâmplător şi-a ales Adrian Păunescu această zi pentru a-şi readuna "efectivele" Legiunii Folk, care a consacrat acest gen în România. Sau poate ziua l-a ales pe el. Pentru că această zi poate să însemne - de ce nu? - copilăria fericită a muzicii folk. Este vorba despre anii '70, deci acum aproape 40 de ani.

Şi mai poate să însemne că muzica folk nu dăunează copiilor, nu e neapărat necesară stupida recomandare "numai cu acordul părinţilor". De fapt, dacă ne gândim bine, folkul ar trebui ascultat de părinţi "numai cu acordul copiilor". Căci această muzică e curată ca vârsta copilăriei şi nu poţi s-o atingi cu mâinile (sau cu gândurile) murdare.

PENTRU MAI MULTE GENERAŢII
Aşadar, azi, în Parcul Plumbuita, copiii îi vor putea vedea (iar părinţii îi vor revedea) pe următorii: Mircea Vintilă, Victor Socaciu, George Nicolescu, Magda Puşkaş, Cristian Buică, Emeric Imre, Valentin Moldovan, Mădălina Amon, Vanghele Gogu, Raul Cârstea, Vasile Mardare, Walter Ghicolescu, Andrei Păunescu şi formaţia "Totuşi" (Mihai Napu - bass, Ionel Tănase Tase - tobe). Adică mai multe generaţii de "copii săraci şi sceptici ai plebei... muzicale" - ca să parafrazăm un vers de Eminescu.

Evident, numai de dragul parafrazei, pentru că nu sunt nici săraci, nici sceptici, iar "plebe muzicală" n-au fost consideraţi decât la început, de reprezentanţii dogmatici ai muzicii româneşti. Intrarea la spectacol (reamintim, Parcul Plumbuita, azi) este gratuită. "După Cenaclul de anul trecut, din iarnă, de la Sala Palatului, care nu prea a fost mediatizat, ne-am hotărât ca de data aceasta să ne întâlnim în câmp deschis. Lumea caută Flacăra şi iată că a venit vara şi pentru Cenaclu!", spune Andrei Păunescu.

Amintindu-ne de Zaharia Stancu, mai riscăm o parafrază şi spunem că soarele apune după nişte munţi/ şi răsare în flăcări din Cenaclu... Se pare că a început sezonul şi pentru Flacăra lui Păunescu. Atât timp cât oamenii vor să respire folk, folk vor primi din partea "boss-ului" care a consacrat acest gen muzical.

×
Subiecte în articol: antimonden