x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Floare de folk la Arad!

Floare de folk la Arad!

de Dana Andronie    |    04 Mai 2010   •   00:00
Floare de folk la Arad!
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

În secolul al XVIII-lea Voltaire spu­nea că pentru a reuşi nu este suficient să fii stupid, trebuie să ai şi bune maniere. Ei bine, astăzi trăim vremuri mondene fără maniere, fiind nevoiţi să ne luptăm aprig împotriva imposturii. E adevărat, această bătălie de supravieţuire pare a fi stupidă pentru unii. Pentru alţii pare a fi o în­că­pă­ţâ­nare care merită să fie aplaudată, susţinută.



La Arad se organizează între 6 şi 8 mai un festival de folk, dedicat iu­bi­rii şi recunoştinţei faţă de aceia care ne-au dat viaţă. Să organizezi un eveniment prin care să le mulţumeşti „părinţilor" este un gest rar, ca o floare de colţ. „Celor care ne-au dat" - chiar aşa se numeşte cea de-a şasea ediţie a festivalului. „A crea înseamnă să-ţi laşi moştenire suferinţele, să vrei ca ceilalţi să le cunoască şi să le asu­me, să se pătrundă de ele şi să le re­trăiască - spunea Emil Cioran. Lucrul acesta este valabil pentru un poem: poate că e valabil şi pentru Cosmos".

Strămoşii ne-au lăsat suferinţele lor, iar noi, din prea multă lene şi ipo­cri­zie, nu am avut curiozi­ta­tea de a ne cunoaşte „părinţii", de a ne respecta moştenirea, de a ne res­pecta pe noi înşine. Căci cine am fi fost noi fără ei, părinţii, bunicii, stră­bunii noştri?

Folk Fest, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Arad, îl consider a fi o formulă de protest faţă de evenimentele de duzină, întreţinute cu păpuşi gonflabile cântăcioase sau cu dive şi divi de Ilfov.

În prima seară, de la ora 20:00, scena de la Clubul Space din Ştrandul Neptun va fi, pe rând, a lui Adrian Ivaniţchi, Dinu Olăraşu, Tic Petroşel, Dan Iliescu, Emeric Set, Dan Vană. Maria Gheorghiu este „Floarea de Vârtej" de la Folk Fest.

Cea de-a doua seară a festivalului, cea sfântă de vineri, va aparţine celor doi Mircea ai folkului românesc - Vin­tilă şi Bodolan, băieţilor de la Poesis - Marius Baţu şi Eugen Baboi, lui Nelu Pitic & Daniel Julean. Alina Manole este „Luna Pătrată" de la Folk Fest.

A treia seară va fi găzduită de Clubul Flex, când se va şi deshide oficial sezonul Ştrandului Neptun. Jul Baldovin, Raul Cârstea & Nicolae Constantin, Vali Şerban cu Hans Knall, Eugen Avram, Mircea Baniciu cu Teo Boar şi Vlady Cnejevici sunt artiştii la datorie! „Încearcă să zâmbeşti/ Făr'să te-amăgeşti/ Şi să îţi doreşti/ Un lucru uşor/ Fiindcă-i trecător.// Dacă iei un strop de ploaie/ În palmă ai să vezi/ Că nu-i atât de greu să speri./ Fur-o rază de lumină,/ Încearcă-n ea să crezi/ Şi ridică-ţi fruntea spre cer"... Aşa ne-a tot învăţat (a se citi cântat) de peste trei decenii „tăticul" Baniciu. Să-l ascultăm...

×
Subiecte în articol: antimonden arad festival folk