x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Folk şi umor la tanti Elvira şi Chira Chiralina

Folk şi umor la tanti Elvira şi Chira Chiralina

de Dana Andronie    |    10 Noi 2009   •   00:00
Folk şi umor la tanti Elvira şi Chira Chiralina
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Chira Chiralina se poate mândri cu promoţia de premianţi ai celei de-a patra ediţii. Câştigătorul trofeului (2.500 de lei) este Florin-Radu Ştefan din Baia Mare, 32 de ani, ocupaţia: artist. Poate fi considerat meseriaş. A cântat fabulos la o chitară găurită, de care nu se poate despărţi. Au devenit una şi aceeaşi persoană; fără ea n-ar mai fi el...

Între 1922 şi 1948, Brăila era renumită pentru serviciile speciale furnizate de tanti Elvira... "La noi, la Brăila,/ La tanti Elvira,/ Uşor se câştigă lira./ Femeia iubeşte/ Bărbatul plăteşte." Portul Brăilei era plin de bordeluri, casă lângă casă. Ce protipendadă avea oraşul! Şi astăzi mai există mărturii (e adevărat, au rămas destul de puţine) despre viaţa de atunci. Casele trecute de mult de a treia tinereţe, cu o arhitectură superbă, ne mai vorbesc încă despre acele timpuri.

E trist, multe dintre aceste bijuterii arhitecturale sunt sortite prăbuşirii. Dacă te uiţi cu atenţie la Brăila, ai senzaţia că se transformă într-un oraş-fantomă. Foarte multe case sunt părăsite şi abia se mai ţin "în picioare". Sunt aproape moarte... Bine că brăilenii îşi păstrează viu simţul umorului. La o firmă de pompe funebre am văzut scris mare pe vitrină următorul anunţ: "Noi ducem mortu'/ Cu tot confortu'". E clar! Muzica şi simţul umorului te pot ajuta să treci mai uşor peste zilele mohorâte ale secolului al XXI-lea.

Dar să revenim la Chira Chiralina. Un festival naţional de muzică folk, al cărui preşedinte de onoare este Nicu Alifantis. Împricinatul a acordat şi un premiu în valoare de 1.000 de euro. Alina Manole este tânărul artist care a intrat în galeria premianţilor lui Grecu', căci el îi tot încurajează (ba cu o chitară performantă, ba cu bani) pe cei care s-au înscris (cu talent) pe drumul anevoios al artei.

Premiul I (1.000 de lei) a fost câştigat de Mihai Boicu (17 ani), premiul II (750 de lei) - Mihai Călian, cel care "De când mă trezesc/ Îmi schimb denumirea în mit/ Să dau bătaie de cap tuturor la infinit", premiul III (500 de lei) - Ionuţ Mangu, o voce care s-a regăsit, în sfârşit! Iar premiul special al postului Radio Lynx i-a revenit Alexandrei Andrei din Negreşti, un Andrieş în versiune feminină.

Adrian Ivaniţchi, Alina Manole, Ducu Bertzi, Mihai Neniţă, Narcisa Suciu, Alexandru Andrieş, Ovidiu Mihăilescu, Daniel Iancu au avut şi ei treabă serioasă la Brăila. Au fost responsabili de recitaluri. Alexandru Andrieş a adus la Chira Chiralina şi "Petala" (single-ul care dă numele celui mai recent album al său)...

A fost "Cea mai frumoasă zi" pentru brăileni, dar nu numai, a fost şi pentru Alexe... A dat şi a primit după chipul şi asemănarea sa de mare artist.

P.S. "Aţi văzut ce are Brăila? - se întreba Andrieş. "Am văzut - i-am răspuns. Numai afişe cu «Durere? Homoroizi?»". Peste tot în oraş erau afişe cu aceste două întrebări dureroase la care se oferea un număr de telefon... O boală grea, dar tratabilă. Vă daţi seama de ce suferă politicienii?! Îi doare în f...d şi nu există leac!

×
Subiecte în articol: antimonden festival folk chira chiralina