x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden In muzica noastra e multa maculatura

In muzica noastra e multa maculatura

de Dana Cobuz    |    06 Ian 2006   •   00:00
In muzica noastra e multa maculatura

Norocoasa, pentru ca a vazut ce inseamna sa fii artist si intr-o epoca in care arta era supusa cenzurii, si in anii democratiei, Sanda Ladosi ne vorbeste despre breasla artistilor si hibele ei.

Jurnalul National: Fa o comparatie intre show-biz-ul de dinainte de ’89 si cel de acum.
Sanda Ladosi: Nu pot spune ca inainte exista show-biz. Nici macar acum nu exista, asa cum ar trebui sa fie. Suntem foarte buni copiatori, in special ai extremelor - ori foarte bine, ori foarte prost. In general, ca natie, tindem sa ne oprim la exterior; ce contine, nu mai conteaza. Asa am ajuns iar la ce remarca Titu Maiorescu la societatea romaneasca: forma fara fond. Sunt de acord ca e comert, ca multi castiga din asta, dar nu este natural sa vrei sa te imbogatesti de pe o zi pe alta. Inainte, ca artist, invatai sa ai rabdare si sa construiesti caramida cu caramida. Acum, toata lumea vrea sa se imbogateasca peste noapte.

Pe ce principiu se merge acum?
De multe ori, producatorul ia un individ virgin, il exploateaza si il abandoneaza in secunda urmatoare in care nu mai scoate bani. Nu e corect, dar este benefic pentru producator. Pe nimeni nu mai intereseaza ce se intampla cu produsul, dupa ce a expirat.

Valoare putina

Dar pentru public e benefic?
Muzica a fost facuta pentru a educa individul, pentru a-i crea un orizont. Nu sunt de acord sa vinzi muzica facuta oricum, doar pentru a o vinde. Stiu ca foarte multi colegi de breasla cu care am discutat pe aceasta tema sunt de aceeasi parere cu mine.

Ai prins ambele epoci ale muzicii romanesti. Care sunt diferentele dintre artistii de atunci si cei de acum?
Aveam doar 18 ani cand am debutat efectiv. Foarte multi ani pe vremea lui Ceausescu n-am prins eu. Mai precis, doar doi ani. Cert este ca in acea vreme existau foarte, foarte multe restrictii pentru artisti. Din punctul acesta de vedere un cantaret se simtea frustrat: la imbracaminte, la machiaj, la felul in care isi purta parul, in miscarea pe scena si in alte multe situatii. Dar, cu siguranta, atunci nu auzeai maculatura. Totul era super cenzurat. Nu zic ca nu exista si muzica proasta sau ca latura patriotica nu era mult prea speculata. Proportia era valoare multa, maculatura putina. Acum e multa maculatura si putina valoare.

Ne-am pierdut muzica

Cine e vinovat pentru cantitatea mare de maculatura muzicala?
Pe undeva, producatorii muzicali speculeaza dorinta tineretului ca sub orice forma sa apara la televizor. Asa ajung sa fie lucrurile de un grotesc iesit din comun. E suficient sa te uiti la posturile tv din strainatate pentru a vedea ce incercam noi, romanii, sa copiem si sa comparam cu copiile de prost- gust care apar la noi. Ne-am pierdut deja spiritul. Noi nu mai cantam romaneste niciodata, ca stil de muzica. Cantam in stil oriental sub toate formele, mai americaneste ca americanii, numai romaneste nu cantam. Dar muzica usoara romaneasca nu mai e, desi ar trebui s-o conservam si s-o respectam. In Europa, casele de productie au inceput sa inteleaga importanta muzicii specifice tarilor respective si sa-i faca din nou loc pe piata, pentru ca publicul ei nu a murit. Nu poti sa omori nostalgiile, pentru ca ele exista.

Cum s-au adaptat compozitorii noii piete?
Vechii compozitori nu s-au adaptat, nu au facut fata cererii. Asta se si vede. Cei care au ajuns compozitori in zilele noastre nu stiu cat sunt compozitori sau buni prelucratori a ceea ce exista deja. De multe ori au fost dovedite cazuri de plagiat.

Cum privesc artistii faptul ca nu exista o lege antiplagiat in Romania?
Sunt doua tabere distincte: producatorii si artistii. Primii sunt uniti intre ei, ceilalti nu. Producatorii isi cunosc si-si apara interesele, artistii nu. Cand ne adunam, suntem atat de diversi ca varsta, educatie, personalitate, atat de greu ajungem la un numitor comun! Nu s-a gasit nimeni sa puna cap la cap interesele artistilor.

Tu te consideri o adaptata?
Nu mi-este frica de nou sau de provocare. Imi place sa vad daca pot face fata schimbarilor. Imi iubesc si imi respect meseria enorm. Scena reprezinta pentru mine tot cumulul de seriozitate care exista intr-un individ. Ma consider o adaptata. Am mers o data cu valul, a fost norocul meu sa cresc deodata cu muzica.

Ce inseamna, dupa tine, cuvantul "vedeta"?
- (rade) In Romania, un defect. Eu consider ca la noi nu exista vedete, ci persoane publice, descoperite in fata publicului. La atat ar trebui sa se rezume. Insa am observat ca, cu cat esti mai putin vedeta, cu atat ai mai mult o atitudine si aere de superstar. Oamenii de valoare nici nu-i simti. Depinde de educatie sau de lipsa ei, de tupeu, de respect...

NOROCOSII
"Ferice de cei care si-au propus astazi sa se urce maine pe Tour Eiffel si maine au si reusit sa faca asta! Cei mai multi dintre oameni isi doresc ceva si li se intampla altceva. Putini sunt in viata fericiti sa isi castige existenta din ceva care le place si pentru care s-au pregatit, si nu din cu totul altceva, pentru ca asa le-au dictat circumstantele"

FARA STIL
"Ne-am pierdut deja spiritul. Noi nu mai cantam romaneste niciodata, ca stil de muzica. Cantam in stil oriental sub toate formele, mai americaneste ca americanii, numai romaneste nu cantam. Dar muzica usoara romaneasca nu mai e, desi ar trebui s-o conservam si s-o respectam. Dar nu poti sa omori nostalgiile, pentru ca ele exista" - Sanda Ladosi, interpreta

SFATURI DE LA MEDICUL PAPEI
La scurt timp dupa ce a mers in Italia pentru nunta lui Adrian Mutu, Sanda Ladosi a mai facut un drum la Roma. Scopul vizitei era o consultatie la un medic specialist ORL. "Prin intermediul Ramonei Badescu, am ajuns la Spitalul Gemeli, la medicul ORL-ist care il ingrijea pe Papa. Mi-a dat sfaturi foarte utile, total diferite de ce recomanda doctorii de la noi, in privinta problemei pe care o am cu corzile vocale." Solista va aplica tratamentul prescris in aceste luni, mai libere din punct de vedere al cantarilor.
×
Subiecte în articol: antimonden muzica