x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Inca mai crede in "barza"

Inca mai crede in "barza"

14 Mai 2004   •   00:00
Inca mai crede in "barza"

Sarmalele Reci este una dintre formatiile care sparge tiparele muzicii romanesti. Solistul, Zoltan Andras, este „altfel" decat trupa in care canta. In afara de muzica, mai are si preocupari paranormale.

ROXANA I. ANCUTA

  • Jurnalul National: Esti paranormal?

    Zoli Andras: Nu, sunt „preanormal". Pentru mine, nimic nu este iesit din normal. Tot ce se intampla trebuie sa aiba o cauza. Din moment ce exista un nume pentru aceste fenomene, inseamna ca exista.

  • Visele intra in domeniul para- sau normalului?

    Lumea viselor este ceva foarte complex si complicat. Oamenii ar trebui sa aiba o relatie mult mai transanta cu acest domeniu. Daca ti se intampla sa visezi un prieten care nu mai e in viata, nu-l visezi ca si cum ar fi viu? Ai impresia ca intri intr-o alta lume.

  • Crezi ca exista comunicare intre noi, cei de aici, si cei de „dincolo"?

    Eu pun problema altfel, pentru ca am o anumita varsta si poate voi avea norocul sa am un copil. Toata lumea vorbeste despre cei defuncti, care au plecat din viata in lumea celor morti. Dar nimeni nu isi pune problema lumii celor nenascuti.

  • Daca exista lumea celor nenascuti, crezi ca cei nenascuti sunt predestinati unei anumite familii?

    Multi oameni exclama: „Ce, mi-am ales eu parintii?". Raspunsul este: „Da! Nu te nasti intamplator, ci intr-un anumit oras si intr-o anumita familie". De pilda, daca trebuie sa fii un muzician, atunci vei avea parinti care iti pot oferi corpul astfel format incat sa ai ureche muzicala. Asa s-a intamplat cu mine.

  • Ai aflat de ce te-ai nascut?

    Eu, doar partial. Mai caut in continuare raspunsul. Iar lumea a aflat de ce m-am nascut.

  • Ai nevoie de ceva in actul creativ?

    Multi creeaza drogandu-se, consumand alcool sau batandu-se. Personal, nu folosesc asemenea mijloace. Sunt convins ca aceste lucruri nu vin din neant, asa cum nici radioul nu merge numai pentru ca-l bagi in priza. Eu ma folosesc de muze.

  • Ai comunicat vreodata cu cineva din alta lume?

    Eu nu. Cei de „dincolo" comunica cu mine! Daca-mi pun problema sa comunic eu cu cei morti, atunci trebuie sa ma apuc sa invat multe lucrui. Sa-mi pun problema unde se afla ei? Nu as vrea sa fiu luat drept un profet care predica in pustiu.

  • Existenta noastra este o trecere intre doua lumi?

    Existenta noastra pe pamant este scoala vietii. Dupa ea urmeaza vacanta.

  • In ce fel te preocupa viitorul?

    Intr-un mod pedagogic. Sarmalele Reci este o formatie rock, dar cred ca la noi se observa si o atitudine civica. Nu vrem doar sa cantam, sa ne simtim bine si sa-i distram pe altii. Cantaretii trebuie sa transmita un mesaj, asa cum a facut-o Sarmalele Reci cu albumul „Tara te vrea prost".

  • Tara chiar te vrea prost?

    Daca te detasezi putin, realizezi ca, de fapt, sistemul ar fi mai multumit daca tu ai fi mult mai prost decat esti. Daca stii prea multe, devii deranjant. Iar daca vrei sa te afirmi, trebuie sa treci printr-o sita. In joc sunt doua elemente: setea de putere si setea de avere.

  • Ce mesaje are Sarmalele Reci?

    „Nu uita ca tara te vrea prost!" Poti sa ai grija de viitor si ocupandu-te de altii. Ar fi bine sa intelegi lumea in mod corect. Daca vrei sa crezi despre tine ca te tragi din maimuta, ai libertatea sa crezi chestia asta. Dar nu te ajuta sa te intelegi ca om, pentru ca omul e om, si animalul e animal.

  • Zici ca nu ne tragem din maimuta...

    Sunt convins ca nu ne tragem din maimuta... Daca eu cred ca ma trag din maimuta, nu sunt crestin si n-am ce sa caut la slujba de Inviere. Nu pot sa merg la slujba si dupa cinci minute sa spun: „Ma trag din maimuta".

  • Reusesti sa traiesti numai din muzica?

    Da si inca foarte bine. Consider ca sunt favorizat de soarta, pentru ca pot face ceea ceea ce-mi place. Traiesc bine. Am observat ca pe peste tot in lume cei care introduc arta in viata lor au un trai mult mai bogat.

  • Esti fericit?

    Cred ca nici un om de pe pamant nu poate spune ca este fericit. Eventual bucuros, multumit, mai mult sau mai putin implinit. O sa fac din nou referire la Biblie, mai exact la Noul Testament, in care Hristos vorbeste despre fericiri si spune: „Fericiti cei... Fericiti cei...". Eu cred ca acest cuvant are un sens mai profund decat cel pe care-l folosesc oamenii astazi. Fericirea este un ideal catre care trebuie sa tinzi. In momentul in care spui ca esti fericit inseamna ca mai ai putin si mori. Ca sa fiu corect inteles: cand esti fericit inseamna ca deja nu mai ai ce face. Inchizi televizorul si... intuneric! Fericit nu se poate numi un om care mai are inca de facut lucruri. Eu cred ca Budha a fost fericit. El s-a dus in Nirvana si nu a trebuit sa mai vina pe Pamant.

  • Ce mai ai de facut pana vei fi fericit?

    Incerc sa duc la bun sfarsit planurile pe care le-am facut cu o zi inainte. Am o multime de lucruri de facut: vreau sa filmam un nou videoclip, vrem sa facem piese noi. Nu spun ca daca mi s-ar indeplini toate aceste dorinte as fi fericit. Imi doresc copii si ii voi avea doar atunci cand vor dori sa vina.

  • Nu ai si tu un cuvant de spus. Ca doar nu-i aduce barza?

    Barza ii aduce pe copii. De unde? De-acolo. Din lumea celor nenascuti. Asa cum folclorul adevar graieste.
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden lumea fericit