x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Inegalabilul

Inegalabilul

de Roxana Ioana Ancuta    |    24 Iul 2006   •   00:00
Inegalabilul
ACTORUL COMPLET
""La Moara cu noroc"" (1955), unul dintre primele filme alb-negru realizate in Romania, a fost liantul de legatura intre Colea Rautu si Mircea Muresan. Regizorul Muresan, in acel moment al vietii, era asistent secund al filmului realizat de Victor Iliu, dupa nuvela lui Slavici.

 

Imi amintesc ca am facut probe pentru personajul pe care l-a jucat Colea Rautu: capitanul Pintea. Printre altele, in discutiile cu Victor Iliu, mi-am exprimat si eu parerea spunand ca cel mai potrivit pentru rolul respectiv putea fi numai Colea Rautu. Intr-adevar, a facut un rol stralucit"", spune Mircea Muresan. ""La moara cu noroc"" a fost al doilea film din cariera lui Colea, dupa ""Desfasurarea"" (1954, regia Paul Calinescu), unde, cu foarte mare talent, a imbracat haina unui taran roman autentic.

 

DAR AL NATURII. ""Am fost intr-o relatie foarte buna cu Colea, desi era o diferenta mare de varsta intre noi. Ce pot spune despre Colea... Era un barbat frumos, cu un farmec extraordinar, atragea atentia si placea tuturor fetelor din echipa. «La moara cu noroc» a fost filmat in Brasov si, ori de cate ori actorii principali ieseau pe strada, sa se plimbe, sau mergeau la masa, era o valva mare in jurul lor"". Imediat dupa ce l-a cunoscut pe Colea, Mircea Muresan si-a propus sa gaseasca momentul potrivit pentru a-i distribui un rol. Momentul a venit o data cu ""Rascoala"", film in care, de asemenea, a jucat exceptional. ""Colea are o paleta infinita de posibilitati. Poate trece de la comedie la drama, la tragedie. De exemplu, in «Toate panzele sus» (serial de 12 episoade, a cate 50 de minute) a interpretat un personaj ca de basm, desi eroul sau era unul realist, in sensul ca-l juca pe piratul principal din film. Pe Spanu. Numai in acest film a schimbat 15 fete de machiaj, de stari, de interpretare. Colea Rautu este un actor complet, ceea ce, in profesia noastra, este un dar al naturii, un dar ceresc, sa poti sa-l distribui in film. In decursul unei cariere stralucite a trecut prin toate gamele posibile ale personajelor. Ca sa nu mai spun ca a fost si actor de revista, lucru pe care-l stiti poate, si a ramas in repertoriul romanesc pentru totdeauna cu un cantec nemaipomenit, «Hei cosar, cosar». Calitatile lui de actor sunt greu de egalat. As putea spune ca o entitate actoriceasca asa cum este Colea Rautu nu avem astazi, dar poate o sa apara cineva, din tanara generatie, care sa-l urmeze in genul pe care el l-a cultivat cu atata daruire. Pe de alta parte, un om minunat. Prietenos, simpatic, vesel intotdeauna, mereu punctual. Chiar se enerva cand altii intarziuau putin si celor mai tineri le facea observatie. Intotdeauna cu verva si cu un fel de-a fi cuceritor. Era o placere sa stai sa-l asculti.""

 

SI VECINI. Pe vremuri, Colea Rautu si Mircea Muresan, fiind aproape vecini - pentru ca nu-i desparte decat o strada - , se intalneau des sa-si potoleasca setea si pofta cu o bere spumoasa ori un sprit intepator la limba, iar foamea o alungau repede cu felul preferat al lui Colea, pastrama trasa la tigaie si mamaliguta. Tot acest rasfat, pe fondul unei conversatii placute, amintiri deosebite din viata lui de teatru - ""pe cea de film eu o stiam"".

 

De curand, filmul ""Rascoala"" a implinit 40 de ani de cand a fost premiat la Cannes, ""in competitia oficiala si nu asa precum se scrie prin diverse ziare, gresit, ca a luat premiul «Camera de aur», care pe vremea aceea nici macar nu exista. De fapt, este unul din cele doua filme romanesti din istorie care au participat in competitia oficiala la Cannes: «Padurea spanzuratilor» si «Rascoala». Celelalte filme participa in competitii paralele. Desigur, orice selectie este extraordinara pentru un realizator, cu atat mai mult cu cat obtine si distinctia respectiva. Este si cazul lui Cornelui Porumboiu, care a luat un premiu de debut. «Rascoala», in 1966, cand a participat, a fost nominalizat pentru marele premiu - am acest document - si a castigat premiul «La premiere oeuvre». Apoi a fost botezat in fel si chip, dar era un premiu in palmaresul oficial al festivalului"".

 

 

REPLICA DIN RASCOALA
""Un argat ii reproseaza ca fiul lui, al lui Rautu, i-a necinstit fata. «Ei, astea sunt ale lumii. Se intampla oricui». Nu se intampla chiar oricui, dar o astfel de replica caracterizeaza un personaj.""

 

Mircea Muresan povesteste despre rolul pe care l-a avut Colea Rautu intr-unul din filmele copilariei noastre. ""In «Toate panzele sus» a avut un rol extraordinar de generos, desi era unul negativ. Prin antagonism este un rol cuceritor pentru privitor. Ca pirat are o aventura fantastica in decursul filmului si este pus in situatii foarte dramatice de conflict cu echipajul de pe vasul «Speranta». In film, la un moment dat, fiind prizonier, s-a aruncat in mare si s-a crezut ca este mancat de rechini. De fapt, rechinii nu-i smulsesera decat un brat, iar in finalul filmului asa apare: fara un brat si schilod, ascuns in epava subterana dintr-unul din episoadele finale ale filmului. Un actor mare al filmului romanesc.""
×
Subiecte în articol: antimonden răutu film colea colea rautu