x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Inflatie pe piata tatuajelor temporare

Inflatie pe piata tatuajelor temporare

24 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Cine nu are curaj sa-si marcheze pielea cu un tatuaj permanent poate incerca unul temporar, cu henna. Vopseaua se sterge dupa maximum doua luni, timp in care desenul nu este afectat de apa sau expunerea la soare.
DANA CIOBANU

In ultimii ani, pe Litoral a inceput sa se dezvolte o noua afacere: tatuajele temporare. Nu e statiune in care sa nu intalnesti desenatori in henna si turisti care sa-si lase pielea pictata cu tot felul de semne tribale sau litere chinezesti, in schimbul unei sume aproape modice.

AGLOMERATIE. In Costinesti, oferta este chiar mai mare decat cererea. Zece desenatori de tatuaje isi impart clientii, destul de putini anul acesta, din cauza vremii schimbatoare. "Chiar daca stam unul langa altul pe alee, lucram pe cont propriu. Clientul se opreste la cine vrea el. Castigurile noastre sunt destul de mici, pentru ca suntem foarte multi care oferim aceleasi servicii. Eu fac cam 700.000-900.000 de lei pe zi, din care, dupa ce scad costul vopselei, cazarea si mancarea, nu raman cu mare lucru", ne-a spus Marian, desenator de tatuaje din Ploiesti.

SECRETE. Vali si Gabi, din Constanta, s-au bagat in afacerea cu tatuaje temporare de anul trecut. Acum castiga, in medie, 800.000 de lei pe zi, bani pentru care muncesc de la 10 dimineata la 10 seara. Liceul pe care il urmeaza nu are nici o legatura cu pictura. Dar au furat meserie de la prieteni si acum se descurca destul de bine. Executa si desene in negru, si colorate, dar le recomanda pe cele in henna. "Tatuajele colorate sunt pe baza de vopsea plastica, din cea care se aplica in imprimeurile pe tricouri. Nu sunt indicate, pentru ca, la apa, se scorojesc foarte repede. Cele negre, pe baza de henna, pot tine de la doua saptamani la doua luni, in functie de cat de concentrata fac vopseaua", ne-a dezvaluit Vali.

TENDINTE. Femeile formeaza majoritatea clientelei. Tot ele sunt cele care cer sa fie tatuate in zone mai ascunse, spre diferenta de barbati, care vor sa-si afiseze "opera" in locuri la vedere, pe umeri, omoplati sau piept. Cat priveste moda in desenele cu henna, tendintele anului 2004 sunt semnele tribale si literele chinezesti. Executia unei ideograme nu dureaza mai mult de 2-3 minute si costa 50.000 de lei. Desenele mai mari au preturi variate, in functie de complexitate si intindere. "Am avut un client neamt care ne-a cerut sa-i facem o compozitie care sa se intinda pe bratul drept, omoplat, umar, ceafa, pana pe chelie. A durat vreo ora si jumatate sa-l pictam, iar pretul a fost de 75 de euro", ne-a spus Gabi.

PRECAUTII. Toti cei care fac tatuaje au intinse pe jos, in fata mesei de lucru, o sumedenie de cataloage cu desene. O parte dintre acestea sunt create chiar de pictori, altele sunt cumparate si - cele mai putine - de pe Internet. Clientul vine, se uita peste ele si, daca vrea altceva decat modelele din oferta, discuta cu pictorul si fac impreuna o schita pe hartie. Marcajul este apoi facut cu un pix cu gel pe piele, dupa care se trece la tatuarea propriu-zisa, cu ajutorul unei pensule si a vopselei henna. Spre diferenta de tatuajele permanente, facute cu acul, pentru cele temporare nu e nevoie de prea multe aprobari si acte. Fiind un extract natural, henna nu afecteaza epiderma. Cu toate acestea, desenatorii sunt precauti si nu aplica vopseaua decat pe portiuni de piele curata, fara rani, zgarieturi sau eczeme.

CASTIGURI

"Clientul se opreste la cine vrea el. Castigurile noastre sunt destul de mici, pentru ca suntem foarte multi care oferim aceleasi servicii. Eu fac cam 700.000-900.000 de lei pe zi, din care, dupa ce scad costul vopselei, cazarea si mancarea, nu raman cu mare lucru" - Marian, desenator de tatuaje din Ploiesti

GUSTURI

"Am avut un client neamt care ne-a cerut sa-i facem o compozitie care sa se intinda pe bratul drept, omoplat, umar, ceafa, pana pe chelie. A durat vreo ora si jumatate sa-l pictam, iar pretul a fost de 75 de euro" - Gabi, desenator de tatuaje din Constanta

TEHNICA DESENULUI PE PIELE

La inceputul sezonului, cei care fac tatuaje temporare se aprovizioneaza cu henna adusa din Antalya. Pretul unui tub de 25 de mililitri de vopsea neagra este de 40 de euro. Mai prost merge afacerea cu henna colorata, mult mai scumpa, care, odata aplicata, creste pretul desenului de cateva ori. In functie de cat de diluata este, vopseaua nu se ia de pe piele timp de minimum doua saptamani si maximum doua luni. Daca nu va mai place tatuajul temporar, puteti incerca sa-l stergeti cu acetona, desi acest diluant nu il va indeparta total, ci doar va atenua intensitatea culorii.

Ileana Ciuculete face topless

Cantareata de muzica populara nu se da in vant dupa Marea Neagra, dar cand ajunge pe Litoral se instaleaza pe nisipul fierbinte. Isi alege cu grija locul, pentru ca face topless si nu vrea ca turistii sa-i ceara autografe taman atunci cand se bucura de razele de soare.

COCKTAIL

  • LOREDANA MAI CANTA SI PE LA NUNTI. Cand vine vorba de a castiga un ban in plus, artistii nu refuza niciodata invitatia la nunta, botez sau petrecere privata. Asa s-a intamplat sambata seara, cand la Palatul Sangov a avut loc nunta unui patron al unei firme de calculatoare din Ploiesti. Cu obraz subtire si larg la punga, ginerica nu s-a dat in laturi sa cheltuiasca o caruta de bani pentru a achita onorariile, destul de ridicate, ale unor artisti de top. Astfel, buna dispozitie a fost asigurata de Loredana Groza, Maria Dragomiroiu, Pepe si arogantul Calin Geambasu. De precizat ca sistemul de securitate a fost foarte drastic. Pana si artistii au fost controlati si rugati sa prezinte un act de identitate. (Horatiu Tudor)

  • "INVITAT SPECIAL IN ACEASTA SEARA, BRAD PITT." A mai ramas doar o saptamana pana la incheierea sezonului estival si organizatorii stiu, din experienta, ca in aceste ultime zile turistii vin din ce in ce in numar mai mic la spectacole. De aceea, acestia se reorienteaza catre gradinile cinema din statiuni pentru vizionarea unui film. Inca de la primele ore ale diminetii, gornistii strabat statiunile in lung si-n lat, invitand lumea la cinema. Cele mai moderne cinematografe de pe Litoral sunt cele din Mangalia, Jupiter si Eforie Nord (Neon). De exemplu, oamenii sunt atrasi la gradina cinema Neon cu urmatorul anunt: "Doamnelor si domnilor, in aceasta seara, invitat special este Brad Pitt, in spectacolul "Troia". Din distributie nu va lipsi nimeni". Este si aceasta o gaselnita pentru a vinde bilete! (Horatiu Tudor)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden henna tatuaje