x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Mamaia 2008 îşi caută vedetele

Mamaia 2008 îşi caută vedetele

de Dana Andronie    |    Dana Cobuz    |    11 Iun 2008   •   00:00
Mamaia 2008 îşi caută vedetele

După 45 de ani de la prima ediţie,  Festivalul Mamaia suferă o... operaţie estetică. Se află la vîrsta la care trebuia cosmetizat astfel încît să nu mai arate ca o şuşă cu pretenţii de San Remo.

DO, RE, MI/ JURAŢI DE CARAVANĂ: Luminiţa Anghel, Viorel Gavrilă şi Mădălin Voicu
După 45 de ani de la prima ediţie,  Festivalul Mamaia suferă o... operaţie estetică. Se află la vîrsta la care trebuia cosmetizat astfel încît să nu mai arate ca o şuşă cu pretenţii de San Remo.

 
Deşi nu s-a semnat încă un contract între organizatorul festivalului şi postul de televiziune care va prelua spectacolul, Televiziunea Română este în cărţile Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Producătorul Dan Manoliu ne-a declarat: “Am avut o primă întîlnire şi negocierile sînt în desfăşurare. De această dată, noi nu mai impunem un format, doar preluăm show-ul. În termeni tehnici asta înseamnă o echipă de 40-60 de oameni din TVR, minimum 8-10 camere de filmat şi, bineînţeles, echipamentul necesar transmisiilor”. Cristian Zgabercea – directorul Direcţiei de Cultură din CJC – susţine că bugetul aprobat pentru Mamaia 2008 este de 1,2 milioane de lei, însă cheltuielile vor depăşi acest plafon.

 
CIOC, CIOC, E CINEVA ACASĂ? În mod cert, Festivalul de Muzică Uşoară “Mamaia” 2008 se va desfăşura între 18 şi 24 august. Recitalurile sînt încă în negocieri. Cristian Zgabercea ne-a mărturisit că vrea să o aducă pe cîştigătoarea Cerbului de Aur din 1969, Luminţa Dobrescu, la Teatrul de vară din Mamaia.

Organizatorul a făcut o schimbare majoră în ceea ce priveşte selecţia concurenţilor pentru secţiunea Interpretare. Pentru prima oară, debutanţii n-au mai venit în faţa juriului de specialitate, ci juraţii au mers la tinerele speranţe acasă. Începînd din 3 mai şi pînă la 25 iulie, Caravana “Mamaia caută o vedetă” trece prin 12 oraşe importante. Interpreta Luminiţa Anghel, compozitorul Viorel Gavrilă şi eternul preşedinte al juriului Mămăiţei, Mădălin Voicu, au ascultat sute de voci şi o vor mai face pînă cînd vor rămîne 24 de concurenţi care merită să urce pe scena festivalului. Preselecţia se desfăşoară în două etape. În prima fază, juriul alege cîte cinci concurenţi din fiecare oraş. Apoi, cei cinci urcă pe scenă, în faţa publicului local, şi cîntă live piesa cu care a trecut preselecţia. După această probă, aspiranţii primesc note pentru prestaţia artistică de la juriu, de la publicul spectator (prin buletine de vot) şi de la publicul telespectator (prin SMS, TV Neptun asigurînd transmisia evenimentului). Punctajul se obţine din media celor trei voturi. În cursa pentru Mamaia rămîn doar doi concurenţi, din fiecare oraş.
 

LA MARE... CĂUTARE. Caravana “Mamaia caută o vedetă” a trecut deja prin Iaşi, Bucureşti, Galaţi, Bacău, Slobozia, Craiova. Urmează Piteşti – 12 iunie, Piatra-Neamţ – 27 iunie; Timişoara – 4 iulie; Satu-Mare – 11 iulie, Cluj – 18 iulie, Braşov – 26 iulie. Selecţionaţi sau nu pentru marea finală, concurenţii au ocazia să cînte în deschiderea unor trupe, precum Direcţia 5, Parlament sau Edict, antamate de Consiliul Judeţean Constanţa pentru a atrage publicul votant.

Demersul de a căuta în acest fel cîntăreţi cu genă de vedetă este de apreciat, mai ales că Mamaia şi-a pierdut din credibilitate prin scandalurile iscate în jurul modalităţii de preselecţie a vocilor. “Am avut surpriza de a selecţiona multe voci masculine, ceea ce este lăudabil, în contextul în care acestea lipsesc de pe piaţa muzicală − spune Luminiţa Anghel. M-am bucurat că le-am oferit posibilitatea tinerilor cu talent, dar care au o stare finanicară precară, să ajungă în faţa unui juriu de specialitate. Din cauză că nu a mai scos multe voci după 1990, cred că Mamaia s-a devalorizat şi este nevoie de reinventarea festivalului pentru a-şi recăpăta strălucirea”. 

În paralel cu “Mamaia caută o vedetă”, are loc şi Caravana “Folclorul la mare... căutare”, pentru Festivalul Naţional al Cîntecului şi Dansului Românesc, cunoscut şi sub numele de Mamaia-folclorică, ce se va desfăşura între 25 şi 31 august.

Premii

Pentru secţiunea creaţie, piesele vor fi transmise la CJC (Aleea Magnoliei, nr.2, bl. L4, et.1, camera 109, Constanţa), pînă la data de 31 iulie 2008, ora 17:00. Jurizarea pentru această secţiune va avea loc la 4 august.

La secţiunea Creaţie, locul I valorează 1.500 de euro; locul II − 1.000 de euro; locul III − 500 de euro. Premiile se vor împărţi astfel: 40% compozitor, 20% textier, 10% orchestrator, 30% interpret. La secţiunea Interpretare, locul I − 1.500 de euro; locul II − 1.000 de euro; locul III − 500 de euro. Premiile se vor împărţi astfel: 60% interpret, 20% compozitor, 10% textier şi 10% orchestrator. Trofeul Mamaia 2008 va fi decernat de Consiliul Judeţean Constanţa unuia dintre cîştigătorii locului I la secţiunile Interpretare şi Creaţie.

Reinventare

“Le-am oferit posibilitatea tinerilor cu talent, dar care au o stare financiară precară, să ajungă în faţa unui juriu de specialitate. Din cauză că nu a mai scos multe voci după 1990, cred că Mamaia s-a devalorizat şi este nevoie de reinventarea festivalului pentru a-şi recăpăta strălucirea”

Luminiţa Anghel

×
Subiecte în articol: antimonden mamaia