x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Mamaia, amenintata de Festivalul Tineretii

Mamaia, amenintata de Festivalul Tineretii

02 Mai 2005   •   00:00

"Ai amintiri din Costinesti? Vino sa le retraiesti!" Un slogan cu rima simpla, care ar trebui sa atraga iubitorii de muzica in binecunoscuta statiune de pe malul Marii Negre, la "Festivalul Tineretii".

  • de DANA CIOBANU
  • MONDEN
  • FLOARE DE IRIS. Cristi Minculescu este destul de tanar sa sustina un recital la Costinesti
    Premii totale de 20.000 de euro si un autoturism nu sunt usor de asigurat intr-un festival de muzica din Romania. Se stie destul de bine ce eforturi se fac pentru recompensarea financiara a talentelor intr-un festival de traditie precum cel de la Mamaia. Daca anul trecut, Mamaia a "inghitit" 6 miliarde de lei, "Festivalul Tineretii" de la Costinesti are un buget de 4,2 miliarde de lei. Este pentru prima data cand un festival international, care se doreste de anvergura, este organizat de o firma privata. Grea intreprindere, daca avem in vedere ca in spatele fiecarui eveniment similar din Romania (Festivalul de la Mamaia, Callatis, Cerbul de Aur) sta cel putin o institutie publica (consilii judetene si televiziunea publica).

    CU BANI FRUMOSI. Cu atat mai surprinzator este sa oferi asemenea sume premiantilor unui festival cvasinecunoscut, aflat la prima editie. Si totusi 10 ani de acum incolo, statiunea Costinesti va gazdui un concurs international de muzica usoara, numit "Festivalul Tineretii". Viorel Stoica, printre altele director general al unei agentii de impresariat si management artistic, este cel responsabil de initierea unui astfel de eveniment. "Primaria Costinesti ne-a alocat suma de un miliard de lei pentru 2005. Restul, pana la 4,2 miliarde, atat cat este bugetul total al evenimentului, il asiguram prin sponsori. Avem deja banii", ne-a declarat organizatorul.

    DE SPECIALITATE. In acest an, in perioada 4-7 august, 30 de concurenti intre 12 si 21 de ani (15 la sectiunea Interpretare si 15 la Creatie) se vor bate pentru premii consistente. Juriul este format in majoritate de oameni de specialitate: Viorela Filip, Ionel Tudor, Jolt Keresztely, Titus Andrei, Viorel Gavrila, carora li se vor alatura reprezentanti ai caselor de discuri romanesti si primarul din Costinesti, Traian Cristea. Pentru ca festivalul este unul international, concurentii de peste hotare fiind "racolati" prin intermediul ambasadelor, Ministerului Invatamantului si al altor filiere directe externe, din juriu vor face parte si cativa specialisti straini. Pe langa premiile in bani se vor mai acorda Premiul de Popularitate (pe baza rezultatelor televotingului), Premiul Radio Romania Actualitati si Premiul Ministerului Culturii si Cultelor.

    NECUNOSCUTE. Ca la orice editie de debut, exista cateva mici probleme legate de parteneriate media si de transmisie tv, sponsori, prezentatori, pe care Viorel Stoica spera sa le clarifice pana in luna mai. Organizatorii nu au deocamdata raspunsuri clare nici in privinta prezentatorilor din serile de concurs, nici privitor la numele artistilor care vor sustine recitaluri la Costinesti. Printre cei care vor canta e posibil sa se numere Directia 5, Voltaj, Vama Veche, Iris, Vita de Vie. "Nu pot avansa nici un nume sigur, pentru ca nu am semnat inca nimic cu ei. Nu este exclus sa avem si niste invitati din strainatate la festival", ne-a spus Stoica, "taticul" proiectului. Nici locatia nu a fost deocamdata stabilita. "Festivalul Tineretii" se va tine fie la Teatrul de Vara din Costinesti (desi nu e foarte incapator), fie in aer liber, scena urmand sa fie amenajata pe plaja. Ce este mai sigur, cel putin asa sta scris in regulamentul concursului, este faptul ca se asigura cazarea, masa si transportul pe teritoriul Romaniei (in cazul strainilor) pentru concurenti si un insotitor. Taxa de inscriere in concurs este de 500.000 de lei, iar spectatorii ar putea urmari gratuit concursul si recitalurile daca bugetul acopera toate cheltuielile.

    COLECTIE DE TROFEE
    Premiile oferite de "Festivalul Tineretii" si Mamaia 2004 sunt comparabile ca sume. Daca anul trecut, Consiliul Judetean Constanta a oferit premii de 2.000, 1.500 si 1.000 de euro la "Interpretare", "Creatie" si "Slagare", organizatorii festivalului de la Costinesti vor fi mai generosi. La Sectiunea "Creatie", ei vor da premii de 5.000, 3.000, respectiv 2.000 de euro. Cat priveste Marele Trofeu, Mamaia 2004 i-a dat lui Cristi Enache (foto) si trupei Directia 5 o Skoda Octavia, iar "Festivalul Tineretii" va oferi castigatorului o Dacia Logan.

    ×
    Subiecte în articol: antimonden mamaia costinesti tineretii