x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Mi-a placut sa fiu purtatoare de stindard"

"Mi-a placut sa fiu purtatoare de stindard"

27 Ian 2005   •   00:00

Fiecare aparitie a Silviei Dumitrescu a fost o revolutie. In muzica usoara. A incins o hora moldoveneasca cu dansatori de culoare la Festivalul de la Mamaia, a cantat chiar si pe patine, a fost prima interpreta care si-a facut videoclip in baie, cu lumanari. Din pacate, toate s-au intamplat in anii ’90, iar acum Silvia Dumitrescu s-a retras, pentru a nu fi asociata cu Salam, Minune sau Vijelie.

DANA ANDRONIE

ETICHETA. Silvia nu a reusit niciodata sa se impace cu ideea ca a ajuns vedeta datorita picioarelor ei frumoase
Daca nu traieste clipa pana la ultimul gram de energie, nu este Silvia Dumitrescu. Se simte libera si se joaca, dar nu stie sa se protejeze. Nu poate pacali si nici gramui. Bineinteles, doar pe scena. "Sunt ca o flacara care arde. Mi-ar placea sa mai am un spectacol ca sa mai demonstrez ca ceea ce fac este unic. Cred ca Dumnezeu mi-a mai dat o sansa. Si trebuie sa profit", ne-a marturisit Silvia Dumitrescu. Anul trecut a ajuns la doctor, pentru a-si trata de nodulii de pe corzile vocale, o boala "profesionala" in randul cantaretilor care chiar isi folosesc vocea. Daca nu se opera la timp, ar fi putut sa ramana fara glas. Iar muzica usoara, fara Silvia Dumitrescu. "Pentru mine, scena este o joaca. Gata, mi-am facut toate temele si sunt libera sa fac ce vreau. La varsta la care trebuia sa ma joc, studiam pianul, iar acum cand am timp liber cred ca e cazul sa ma joc." Din pacate, o face doar in baruri, unde se rasfata cu jazz, si nu pe scene mari. Din bun-simt s-a retras din competitie: "Nu vreau sa fiu bagata in aceeasi oala cu Florin Salam, Adrian de Vito, fost Minune, sau Vali Vijelie. Incet-incet, a inceput sa se ingusteze felia mea. Nu-mi pare rau, le-am lasat loc tinerilor sa arate exact ceea ce am aratat eu. Daca s-ar putea… Este loc sub soare pentru fiecare".

CU TINUTA. Silvia Dumitrescu a fost eleva Mihaelei Runceanu si a lui Ionel Tudor. Pe vremea aceea, Scoala Populara de Arta pregatea tinerele talente pentru trambulina "Mamaia". Tot asa si-a "luat zborul" si Silvia. In 1985, la Festivalul de la Mamaia. "Se canta live, cu orchestra. Era un festival de tinuta nu numai doar prin tinuta pe care o abordau artistii, ci si spectatorii. Oamenii nu veneau la festival cu slapi in picioare, sa scuipe seminte. Eu am debutat cu «Nu-mi pare rau» a lui Marius Teicu. A fost primul meu slagar. Si acum piesa lui Teicu participa la festivaluri." La 23 de ani, Silvia Dumitrescu arata ca o pustoaica de 16 ani. "Am participat la Mamaia si cu piesa «Amurg», care a fost interpretata de Maria Tanase, Trio Grigoriu sau Aura Urziceanu. Desi varianta Aurei am auzit-o cu doar trei zile inainte de concurs si am spus ca este extraordinara, fiind sigura ca nu pot sa mai aduc nimic nou cu «Amurgul» meu, am reusit totusi sa sochez. Aveam 23 de ani, dar aratam ca o pustoaica de 16 ani. Asa era si mintea mea de atunci. Am facut o varianta funky si am iesit din impas.

N-aveam nici un pic de maturitate. De fapt, si acum o astept. Dar nu stiu daca o sa vina vreodata. Cateodata baietelul meu este mai matur decat mine. Se gandeste foarte mult inainte de a vorbi. Categoric nu seamana cu mine", ne-a marturisit Silvia.

IN HORA. A intrat in joc si a inceput sa traiasca muzica. Fara sa-si doreasca, a devenit Silvia Dumitrescu. Blonda cu picioare frumoase. "Mult timp am regretat ca am fost aleasa sa cant dupa picioarele mele frumoase, nu dupa voce. A trebuit sa port aceasta povara, o data cu fustita scurta! Eu doream sa fiu fata cu voce frumoasa, nu cu picioare frumoase." Blonda, blonda, dar a reusit sa deschida portile ferecate ale folclorului. Si asta se intampla in 1990. "In primul meu recital de la Mamaia am cantat «Catrina», iar Panterele Negre dansau hora moldoveneasca. Toate ziarele scriau cum a batjocorit Silvia Dumitrescu muzica populara bagand niste dansatori de culoare in hora. Nu m-au deranjat criticile, eu doar introduceam un curent etno, care acum este in voga."

Din cauza spiritului ei liber, Silvia a aparut destul de greu la televizor pe vremea lui Ceausescu: "Producatorii incercau sa ma imbrace «cuminte». Dar cand apaream eu in studio, scaunele tuturor celor din televiziune incepeau sa se clatine. Mereu simteam nevoia sa ma misc, dar aveam ordine sa stau teapana. Incepusem, la un moment dat, sa-mi misc ochii in ritm de dans". Era normal la varsta ei. De altfel, Silvia Dumitrescu n-ar fi fost aceeasi fara piesa "Dansul este normal la varsta mea". Daca ar fi trait in alta epoca, cu siguranta Silvia Dumitrescu ar fi fost o diva. Recunoscuta si de ceilalti, nu numai de compozitori sau de colegii de breasla. "Talentul meu nativ m-a ajutat sa fac totul. Pe vremea mea nu existau designeri, stilisti sau coregrafi. Dar eu am fost prima care a aparut cu role pe scena, in 1992, la Festivalul de la Mamaia. Am avut mare curaj. Pe scena erau doua bazine, in care se aruncase cerneala, pentru ca asa dadea mai bine pe sticla. Tot eu am fost cea dintai care a filmat un videoclip in baie cu lumanari. A fost realizat in urma cu doi ani. Din el s-au inspirat altii. Daca l-as difuza acum, toata lumea ar spune uite-o si pe Silvia Dumitrescu cu lumanarile! Ei bine, eu am fost prima! Chiar la 44 de ani! E normal la varsta mea!".

PE RAFT. A socat de fiecare data cand a avut ceva de spus. Pe scena. "Mi-a placut sa fiu prima, sa fiu purtatoare de stindard. Si am fost. Si originala, pentru ca muzica am facut-o din traire. Dar n-am fost niciodata premianta, desi ma simt o laureata." Acum, numele Silvia Dumitrescu trezeste nostalgii iubitorilor de muzica usoara. De doi ani nu mai exista pe piata nici un material semnat de artista care odata facea revolutie in muzica romaneasca. "Nici o casa producatoare nu ma vrea, pentru ca nu sunt aducatoare de bani. Dar anul acesta voi scoate, cu ajutorul Casei Radio, un album «Best OF». Trebuie sa existe Silvia Dumitrescu undeva pe raft in magazinele de specialitate, chiar daca in zilele noastre se face o muzica de dragul comertului."

O VOCE FRUMOASA

"Mult timp am regretat ca am fost aleasa sa cant dupa picioarele mele frumoase, nu dupa voce. A trebuit sa port aceasta povara, o data cu fustita scurta! Eu doream sa fiu fata cu voce frumoasa, nu cu picioare frumoase"

AMBITIE

"Nici o casa producatoare nu ma vrea, pentru ca nu sunt aducatoare de bani. Dar anul acesta voi scoate un album «Best OF». Trebuie sa existe Silvia Dumitrescu undeva pe raft in magazinele de specialitate" - Silvia Dumitrescu muzician

PROFESOARA DE CANTO
Anul trecut a terminat Conservatorul. "Consider ca am facut facultatea atunci cand trebuia. Daca as fi avut 18 ani, as fi fost o mare chiulangioaica si n-as fi invatat nimic." A avut varsta care trebuia pentru Conservator, dar nu si numele. "La orele de muzica clasica ar fi fost mai bine sa nu ma cheme Silvia Dumitrescu, pentru ca muzica usoara nu e vazuta prea bine de reprezentantii muzicii culte. Pana la urma, am demonstrat ca sunt un muzician", ne-a declarat hotarata Silvia. Acum preda canto la Scoala Populara de Arta.
FAMILISTA FIDELA
In 1993 s-a casatorit cu Florin Ochescu, unul dintre cei mai buni chitaristi romani. Florin si Silvia au facut casa buna si in muzica. A primit de la sot "Lumea mea", o piesa la care Silvia Dumitrescu tine foarte mult. Iar familia e mai importanta decat muzica: "Viata de familie m-a implinit cu adevarat si nu voi renunta la ea pentru nimic. Nici macar pentru muzica. Sotul meu este un compozitor bun si unul dintre cei mai buni chitaristi ai Romaniei. Sper ca baiatul meu sa faca mai mult decat am reusit eu sau Florin", ne-a declarat mama Silvia.
×