x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Miniport de doua milioane de euro

Miniport de doua milioane de euro

31 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Presedintele fondator al Clubului Rapid, George Copos, a avut o initiativa laudabila. Si-a propus sa atraga turistii straini la Eforie Nord, unde detine Hotelul "Europa". Dar cum nu exista nici un alt punct de atractie, a scos bani grei din buzunar pentru a construi un port pentru ambarcatiuni mici.
SIMONA ECOVOIU, MIRUNA MIHALCEA

Miniportul "EUROPA YACHT CLUB" este usor de localizat, caci se afla la doar cativa pasi de plaja. Panoul publicitar, vesel colorat, te indeamna sa bati la poarta. In spatele gardului de sarma, ce-i tine la distanta pe musafirii nepoftiti, cativa muncitori vopseau in alb lanturi masive ruginite de timp. Cateva iahturi si salupe erau deja trase la mal. Cum n-am mai vazut niciodata un miniport, si nici nu aveam cum, caci este singurul din tara, am dat tarcoale locului, asemenea unor pisici curioase. Ne-a placut ce am vazut. Nici macar pretentiosii turisti straini nu vor avea motive sa se planga, totul fiind construit ca la carte, dupa standarde internationale.

PREMIERA. Vorbim de primul port de agrement privat din Romania, ce va deveni functional incepand de maine. Este situat in statiunea Eforie Nord si poate gazdui simultan 60 de ambarcatiuni, cu un pescaj maxim de 3 metri. Precizam, pentru interesati, ca miniportul pentru ambarcatiuni mici (barci cu motor, iahturi si salupe) este operational pe intreaga durata a anului si ofera numeroase facilitati: alimentare cu carburanti si energie electrica (220 - 380 V), comunicatii internationale (telefon, fax, e-mail), apa curenta, dusuri, grupuri sanitare.

Marina dispune si de helioport, de punct vamal, dar si de post de politie de frontiera. De aici puteti inchiria ambarcatiuni pentru o plimbare romantica pe mare, iar cei care se lovesc de probleme tehnice au la dispozitie un service.

ATESTARI. De asemenea, "EUROPA YACHT CLUB" va oferi atestate pentru obtinerea Certificatului International de Conducator Ambarcatiune de Agrement Clasa A (care da titularului dreptul sa conduca ambarcatiuni in marea libera si pe apele interioare ale Romaniei sau ale altor state). Tot aici se elibereaza Certificatul International de Conducator Ambarcatiune de Agrement Clasa B (care da titularului dreptul sa conduca ambarcatiuni pe apele interioare ale Romaniei sau ale altor state) si, nu in ultimul rand, Certificatul International de Conducator Ambarcatiune de Agrement Clasa B pentru ape maritime (care da titularului dreptul sa conduca ambarcatiunea in marea libera si pe apele interioare ale Romaniei sau ale altor state, dar nu la o distanta mai mare de sase mile marine fata de coasta). Doritorii pot urma cursurile Scolii de Scooba Diving.

ATRACTIE. "Investitia, in valoare de 2.000.000 euro, se inscrie in strategia de dezvoltare a turismului romanesc pe care o deruleaza ANA HOTELS", declara domnul George Copos, presedintele Grupului de societati comerciale ANA. "Sunt convins ca "EUROPA YACHT CLUB" va deveni, in scurt timp, un punct de atractie internationala pentru utilizatorii de iahturi si de alte ambarcatiuni care navigheaza in Marea Neagra". Intrarea in functiune a Marinei "EUROPA YACHT CLUB" va reprezenta un nou punct de atractie turistica, in special pentru acele persoane practicante ale iahtingului sau amatoare de navigatie, care vor avea posibilitatea de a vizita Litoralul romanesc sosind pe mare, cu ambarcatiunile proprii, pe care le vor putea adaposti in acest prim port privat de agrement din Romania.

TARICEANU VA "PARCA" LA COPOS

Tarifele nu sunt de speriat, in comparatie cu cele practicate peste granita. Va dam si cateva exemple. De pilda, pe perioada 30 septembrie-1 mai, proprietarul unei ambarcatiuni mai mici de cinci metri scoate din buzunar, pentru "parcare", doar 200 de euro. Normal, pretul creste, dar nu cu mult, in functie de lungimea vasului. O plimbare de o ora cu velierul costa doar opt euro de persoana, deci floare la ureche! Policianul Calin Popescu Tariceanu a salutat initiativa lui George Copos si, din cate se zvoneste, el va fi unul dintre clientii miniportului. Lista VIP-urilor interesate de "EUROPA YACHT CLUB" este lunga, dar pana nu se bate palma nu ne grabim sa o publicam.

DIVERTISMENT

Nae si Vasile umplu salile pe Litoral

Cuplul de comici rezista in topuri, desi cei doi par a fi pe scena de cand lumea. Alaturi de Romica Tociu & Cornel Palade, Nae Lazarescu si Vasile Muraru asigura succesul de casa al spectacolelor de la mare, concurenta lor facand sa se umple pana la refuz teatrele de vara. (Catalina Iancu)

CONDICA DE RECLAMATII

  • AURELIAN TEMISAN ESTE SUPARAT PE VREME. "Nu sunt om de munte, sunt om de mare. Daca ar fi dupa mine as veni la mare si-as sta cat e ziua de lunga pe un sezlong. Nu m-as ridica deloc de la soare. Imi plac apa si soarele foarte mult. Acum, noroc ca am venit pe Litoral si cu treaba, ca altfel as fi innebunit sa vad ca-i vreme rea si ca nu ma pot bucura de plaja asa cum imi place mie." In rest, pe cantaret il mai deranjeaza serviciile proaste si ordinea rutiera. "In Mamaia au facut deja vreo patru sensuri giratorii, ca sa evite accidentele, si soferilor le e lene sa mai mearga un kilometru si tot pe linia continua intorc. Iar la capitolul servicii, astia de pe Litoral nu prea au auzit de zicala "Clientul nostru, stapanul nostru"." (Miruna Mihalcea)

  • GYURI PASCU SUSTINE CA LITORALUL ROMANESC ESTE ABERANT DE SCUMP. "Eram in Mamaia, la un hotel, ce-i drept foarte luxos, si-am platit 140.000 de lei pe un nesscafe frappe. Adica, aproape 4 euro. In conditiile in care in Grecia, acelasi frappe, daca nu cumva mai gustos, il iei cu 3 euro, ti-l aduce chelnerul direct la sezlong si mai ai si-o apa inclusa in pret. Acum, ca e plin sezon, nici nu vreau sa-mi inchipui la cat se ridica frappe-ul ala in Mamaia. Dar e cu dus si-ntors si problema asta cu preturile. Depinde de om. Sunt unii care chiar prefera sa plateasca foarte multi bani pe diverse chestii. Nu stiu de ce. E treaba lor. Fiecare cu buzunaru’ lui." (Miruna Mihalcea)

    Jurnalul National, in misiune pe Litoral

    Daca v-ati deghizat in paparazzi si ati pozat vreo vedeta si vreti sa apara la gazeta, nu ezitati sa ne contactati. Daca se nimereste sa fiti chiar Aurelian Temisan, Adrian Enache sau Elena Carstea, Andreea Balan, Andreea Banica, Dana Nalbaru, Teo si va aflati in cautarea iubirii (pierdute) ne puteti scrie si vi se va rezerva un loc la rubrica de matrimoniale estivale.

    Adresa noastra: Piata Presei Libere, nr.1, corp D, etaj 8 sau dana.andronie@jurnalul.ro

    ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - 31 iulie 2004

    Festivalul blondelor si brunetelor cu spuma

    Emisiuni pe banda in Olimp

    Litoralul azi

    Cu vedere la plaja
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden ambarcatiuni