x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden O Miss cu suflet pentru 44 de orfani

O Miss cu suflet pentru 44 de orfani

de Dana Cobuz    |    04 Noi 2007   •   00:00
O Miss cu suflet pentru 44 de orfani

Cănd a ajuns la Mangalia, in cantonamentul pentru concursul Miss Diaspora 2007, sărboaica Marina Cabici nici nu se găndea căt de mult va fi legată de oraşul de la malul Mării Negre.

Cănd a ajuns la Mangalia, in cantonamentul pentru concursul Miss Diaspora 2007, sărboaica Marina Cabici nici nu se găndea căt de mult va fi legată de oraşul de la malul Mării Negre.

La concursul Miss Diaspora 2007 din cadrul Festivalului Callatis, Marina Cabici din Serbia nu a reuşit să urce decăt pe a doua treaptă a podiumului. Şi totuşi, tănăra a căştigat ceva mai de preţ - aprofundarea legăturii cu patria in care-şi are originile. Impresionat de evoluţia ei in concurs, Virgil Stancu, patronul Complexului Paradiso din Mangalia, i-a oferit un contract pe un an, in care tănăra să fie imaginea afacerii lui. In plus, i-a cerut să se găndească la o temă pe care să o pună impreună in practică.

Marina nu a stat mult pe gănduri. A apelat la fundaţia "Mama Serbia" pentru a aduce căteva zeci de orfani din Kosovo intr-o vacanţă la Mangalia. Aşa a reuşit să intocmească actele necesare călătoriei in Romănia pentru 44 de copii sărbi. Se estimează că numărul orfanilor din regiunea Kosovo trece de 40.000. Copiii trăiesc in cadrul comunităţilor sărbeşti de pe teritoriul provinciei ca in adevărate lagăre de concentrare.

AMINTIRI NEGRE. Celor 44 de copii, teroarea in care s-au invăţat să trăiască nu le-a dat pace nici in vacanţa pusă la cale de Marina Cabici. Prima noapte pe teritoriul Romăniei au petrecut-o intr-un hotel din Turnu Severin. Intămplător, intr-una din camerele ocupate de micuţi, cearşaful de pe pat era pătat de rugină. A fost suficient pentru a produce un declic in mintea copiilor... Au asimilat-o cu o pată de sănge, căci mulţi dintre ei au fost martori la asasinarea cu brutalitate a părinţilor lor. Spaima i-a făcut să se adune toţi intr-o cameră şi să tremure pănă dimineaţă. In cea de-a doua zi a excursiei, ajunşi in Bucureşti, copiii au vizitat Palatul Parlamentului. Plini de "compasiune", parlamentarii-gazdă nu au găsit să-i intrebe ceva mai potrivit decăt dacă ştiu cine este premierul Romăniei! A fost un motiv suficient de bun pentru sponsorul vacanţei de a refuza orice alte intălniri cu oficiali. Drept care in programul micuţilor nu au mai figurat decăt excursii in locuri fără politicieni: la Medgidia, la Peştera Sfăntului Andrei şi in Delta Dunării.

ORGANIZARE. Cu ajutorul unui sponsor din Mangalia şi a fundaţiei "Mama Serbia", Marina Cabici a reuşit să obţină actele de călătorie pentru 44 de copii orfani din Kosovo. Pentru căteva zile, a reuşit să inlocuiască teroarea din sufletele lor cu o vacanţă de vis

dana.cobuz@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: antimonden