x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Of, "Dracula, my love"! - Eurovisionul national al "comitetelor si comitiilor"

Of, "Dracula, my love"! - Eurovisionul national al "comitetelor si comitiilor"

de Dana Andronie    |    05 Feb 2007   •   00:00

Sambata seara s-a pus capat celei de-a doua semifinale. Simplu&Andra, Tibi Scobiola, Desperado si Tony Poptamas, Ionut Ungureanu, Trupa Veche si Marcel Pavel s-au calificat in finala nationala Eurovision.

ULTIMUL HOP. Daca piesa "Dracula, my love" va trece si de aceasta data de comisie, Simplu si Andra sunt favoritii din finala

Sambata seara s-a pus capat celei de-a doua semifinale. Simplu&Andra, Tibi Scobiola, Desperado si Tony Poptamas, Ionut Ungureanu, Trupa Veche si Marcel Pavel s-au calificat in finala nationala Eurovision.

Asadar, la 10 februarie, cei sase premianti din cea de-a doua semifinala se vor intalni in marea finala cu ceilalti sase castigatori din prima semifinala: Nico, Morandi&Wassabi, New Effect feat. Moni-K, Desperado si Tony Poptamas, Rednex feat. RoMania si Locomondo.

VORBA LUI NENEA IANCU. La inceput, Eurovisionul, ca toate concursurile nationale si internationale, avea un singur juriu, care taia si spanzura. Se calificau numai piesele pe care le voiau unii (cei mai influenti). La presiunea opiniei publice si a presei, s-au facut si jurii neprofesioniste, care aveau ponderea lor si mai stricau din aranjamente. Acum s-a ajuns la o inflatie de jurii: juriul muzicienilor, juriul presei, juriul juriului, juriul juriului juriului etc. Lasand gluma la o parte, este vizibil cu ochiul liber ca, la fiecare contestatie, mai mult sau mai putin indreptatita, se constituie o comisie care analizeaza cazul si ia masura care trebuie (de regula, cea pe care oricum ar fi luat-o, dar comisia da mai multa credibilitate...).

Pare de bun-simt sa-ti pui intrebarea simpla daca nu cumva astfel de probleme ar trebui analizate chiar de juriu, ca de-aia e juriu, nu? Dar poate ca suntem noi prea mici ca sa intelegem probleme atat de complexe...

Ce, ne pricepem noi la muzica? Pe de alta parte, comisiile acestea seamana izbitor de mult cu Parchetul National Anticoruptie (sau, mai nou, cu DNA-ul), care s-a vazut cat e de "anticorupt". Anul acesta, faza nationala Eurovision a avut la "comitete si comitii", ca pe vremea lui nenea Iancu! Prima oara s-a instituit o comisie care sa analizeze daca piesa "Make-it" (compozitor Papa Jr, interpret Giulia Nahmany) este plagiata. Verdictul: DA, este! A urmat apoi o alta comisie care sa decida daca "Dracula, my love" - compozitor Marius Moga - este sau nu identica cu "When Religion Comes to Town", piesa care apartine de drept formatiei Etype. Verdictul: NU, nu este copiata!

BUN SI ATAT. Ionut Ungureanu a facut impresie buna si la juriu

MOTIVATIE. Astazi se va constitui o alta comisie pentru a stabili daca "Dracula" lui Moga va fi sau nu eliminata din finala (abia ce a fost votata si rasvotata atat de public, cat si de juriul de specialitate). Motivul invocat? Se pare ca Simplu a mai cantat pe scena cateva acorduri din refrenul acestei melodii acum doi ani la MTV Romania! Iar regulamentul prevede: "Piesele trebuie sa nu fi fost editate pe nici un suport audio sau video si sa nu fi fost difuzate pe nici un canal de radio sau televiziune inainte de 1 octombrie 2006". Ramane de vazut daca specialistii - printre care se va afla bineinteles si Horia Moculescu - vor considera ca micul Mozart a incalcat sau nu regulamentul. Oricum, dupa atatea "comitete si comitii", Marius Moga pare a fi o "victima". Compozitorul crede ca lumea are ceva cu el. Iar publicul (e drept, nu in proportie de 100%) tinde sa-i ia apararea, asa cum se intampla de cele mai multe ori cu cei care pozeaza in "victima". Daca va fi eliminat - pe baza regulamentului - atunci Marius Moga va deveni erou national! Un erou cu multe defecte, dar ce mai conteaza pentru public?! "Am demonstrat ceea ce era de demonstrat! Am primit peste 12.000 de voturi. Trebuia sa se mai intruneasca inca o comisie, pentru ca a doua oara sa nu mai pot scapa!", ne-a declarat "victima", Marius Moga.

RUGAMINTE CU DUS SI INTORS. Interesant este modul in care Dan Manoliu - teveristul-sef responsabil de Eurovision - a ales sa-l sprijine pe Moga. Inainte de a incepe jurizarea, Manoliu a intrat in camera in care se aflau specialistii Andrei Partos, Titus Munteanu (in locul lui Cornel Fugaru, care s-a retras), Gabriel Cotabita, Mihai Ogasanu, Adrian Despot, Andrei Tudor si Dan Teodorescu, rugandu-i sa voteze "Dracula, my love". Se pare ca juratii au tinut cont de sugestia "specialistului", din moment ce piesa a primit punctajul cel mai mare, asa cum s-a intamplat si in cazul voturilor exprimate de telespectatori.

PIESE FOARTE BUNE, DAR...
Ionut Ungureanu si Tibi Scobiola au iesit din tiparele concursului Eurovision. Dar au si avut cu ce! Piesele lor au fost una si una. Din pacate, se incadrau in standardele competitiei doar prin profesionalismul lor. Ionut Ungureanu cu "Time" (compusa de Eduard Carcota) poate merge la orice alt concurs si sa castige o medalie. Tibi Scobiola cu "Nu pot sa uit" - compozitia lui Laurentiu Duta - merita sa se integreze in muzica usoara. Ar fi spre binele ei, al muzicii usoare. De retinut ca Tibi a avut parte si de un backing vocals de calitate, care raspunde la numele Pinky.

ALTE CAZURI
Astazi, comisia se mai intruneste pentru a analiza inca un presupus plagiat in cazul piesei "Liubi, Liubi, I Love You" (compozitor: Bogdan Marian Tascau - Mister M, interpret: Locomondo). De asemenea, conform sesizarilor primite de organizatori, fragmente din piesa "Well-o-wee", interpretata de Rednex feat. RoMania, ar fi aparut pe un CD in 2001, iar melodia "Sinada", interpretata de New Effect feat. Moni-K, ar fi fost cantata la un post de radio din Brasov inainte de 1 octombrie 2006.
MARCELISME
Anul acesta, Marcel Pavel s-a intrecut pe sine. A cantat "No podre vivir" intr-o moldo-vlaho-spaniola perfecta! Iata ce a iesit pe corzile lui Marcel: "te iamo" (in loc de "te amo"), "te llamo" (in loc de "te lliamo" - care inseamna te chem, te strig), "piensar" (in loc de "pensar" - a gandi), "fracar" (in loc de "fracasar") etc. Ca sa nu mai vorbim despre logica versurilor care lipseste cu desavarsire! Exemplificam: "Vreau sa nu esuez in fiinta ta/ si o calatorie fara sfarsit" sau "de ese ayer", in traducere libera: "de acel ieri"! De parca ar fi mai multi de "ieri". Ce texte a avut textierul Daniel Velasquez!
×
Subiecte în articol: antimonden