O soprana care considera ca vedetele din Romania sunt doar gimnastii prezenti la Campionatele din Ljublijana
Ce parere aveti despre âvedetismul" romanesc?
Stiu si eu daca acest concept, de âvedeta", e unul fericit? Marilyn Monroe e, intr-adevar, o mare vedeta a cinematografului american. O vedeta rapida a marinei poate fi mandria Amiralitatii. Termenul insa si-a extins imperiul semantic in mod foarte ambiguu. Etimologic, ar veni cred de la a vedea si, mai ales, de la a fi vazut. Nu e insa un cuvant prea seducator, mai ales cand sugereaza vedetism...
Pana la urma, romanii au sau nu au vedete?
Au, ca toata lumea. Daca acceptam termenul de vedete in prima semnificatie amintita, vedetele momentului sunt gimnastii care au stralucit la Campionatele Europene de la Ljublijana. Dar folosindu-ne de acest termen, care mai este diferenta dintre acesti atleti, ce au frant legile gravitatiei, si o domnisoara, ce apare cu nurii la vedere si alearga dupa un fotbalist care joaca la un club strain?
Aveti o faima internationala. De ce nu v-ati stabilit in alta tara?
M-am âstabilit" de mult la Monte Carlo, la Paris, la Milano, unde am cantat foarte multe premiere absolute la Teatrul alla Scala din Milano si la New York, unde am aparut de atatea ori la Metropolitan Opera si la Carnegie Hall. Cu toate acestea, m-a chemat dorinta de a pune umarul la redresarea tarii natale. Sunt aici pentru tanara generatie, de care sunt legate toate sperantele mele pentru Romania.
Mereu puneti ceva la cale. Ce proiecte mai aveti?
Pregatesc pentru 13-16 mai cea de-a doua editie a Festivalului si Concursului National de Interpretare a Liedului Romanesc. Si ma bucur ca prima editie a acestei manifestari de la Brasov, onorand 200 de ani de creatie in tara noastra, a fost chiar distinsa de revista Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, Actualitatea Muzicala, cu premiul âCel mai important eveniment muzical al anului 2003". (Roxana I. Ancuta)