x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Petiţie cu mii de semnături împotriva piesei câştigătoare la Eurovision

Petiţie cu mii de semnături împotriva piesei câştigătoare la Eurovision

de Miron Manega    |    25 Feb 2008   •   00:00

Nemulţumirea dezamăgiţilor de rezultatul calificării la Eurovision a luat forme concrete. Un "grup de iniţiativă” a scris o petiţie care circulă pe internet cu o rapiditate impresionantă şi cu efecte la fel de rapide: petiţia a achiziţionat, până în acest moment (24.02.2008, ora 20,15), peste 2.500 de semnături.



Nemulţumirea dezamăgiţilor de rezultatul calificării la Eurovision a luat forme concrete. Un "grup de iniţiativă” a scris o petiţie care circulă pe internet cu o rapiditate impresionantă şi cu efecte la fel de rapide: petiţia a achiziţionat, până în acest moment (24.02.2008, ora 20,15), peste 2.500 de semnături.

Destul de mult, având în vedere că ea a intrat în circulaţie astăzi. Iar atunci când vor fi adunate 10.000 de semnături, ea va fi înaintată la EBU (forul organizatoric suprem al Eurovision) şi supusă dezbaterii. "Această petiţie a fost creată - scrie în "circulară” - pentru a încerca să deschidem ochii juriului de la Eurovision România 2008, şi să le arătăm faptul că melodia "Pe-o margine de lume" interpretată de către Nico & Vlad Miriţă şi compusă de către Andrei Tudor este de fapt un plagiat după: David Bustamante – "La magia del corazon”. Dacă sunteţi de acord cu această petiţie şi doriţi descalificarea piesei, semnaţi-o! Şi, vă mai rog ceva, ajutaţi-i şi pe ceilalţi să cunoască adevărul! După ce această petiţie va fi închisă, adică la acumularea a 10.000 de semnături, ea va fi trimisă către European Broadcasting Union (EBU), organizatorii Eurovision-ului 2008 – Belgrad”. Adresa la care se poate semna petiţia este www.thepetitionsite.com

Este posibil, aşadar, ca piesa să fie respinsă. Nu este însă , nici pe departe o certitudine pentru că, deşi asemănările sunt izbitoare, cantitativ nu sunt întrunite condiţiile legale pentru a i se imputa infracţiunea. Pe de altă parte, în România, deşi există o lege a dreptului de autor, nu este definită infracţiunea de plagiat. Situaţia este cât se poate de încâlcită, dar un lucru este clar: cel mai mult vor suferi interpreţii care, în cazul de faţă, nu au nici o vină. Ei doar au interpretat şi au făcut-o bine.


Scandalul are ca sursă faptul că piesa suedezilor de la Biondo, "Shine”, a fost atât de bună şi a întrunit atâtea simpatii, încât faptul că voturile au fost mai puţine decât la melodia "Pe o margine de lume” a fost perceput ca o "fraudă electorală”. La aceasta s-a adăugat faptul că opt dintre membrii juriului au fost unanimi în a acorda punctajul maxim (12), în timp ce doar patru au depunctat-o. Au făcut-o însă consistent şi în favoarea piesei compuse de Andrei Tudor. Lucrurile sunt iarăşi departe de a da dreptate vreuneia din părţi. Dar, dacă există nereguli reale (atât în privinţa punctajului, cât şi în cea a originalităţii piesei), acestea vor ieşi cu siguranţă la suprafaţă în urma scandalului deja izbucnit.

×
Subiecte în articol: antimonden