x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden PNA se autosesizeaza in cazul Tartaga

PNA se autosesizeaza in cazul Tartaga

17 Sep 2004   •   00:00

Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) s-au autosesizat in legatura cu acuzatiile potrivit carora omul de afaceri brasovean Dan Tartaga (foto) si Vasile Lata, fostul director al fabricii de zahar Bod, ar fi mituit anumiti magistrati, pentru a le reduce pedepsele, informeaza Mediafax.

MITA. Potrivit PNA, in perioada urmatoare, anchetatorii vor analiza toate informatiile si vor face investigatii proprii in legatura cu unele sesizari ale presei, potrivit carora Tartaga si Lata ar fi dat dat mita unor magistrati pentru a le reduce pedepsele.

Presa a relatat ieri ca Dan Tartaga si Vasile Lata ar fi dat unor magistrati 50.000 de dolari pentru a le fi reduse pedepsele cu inchisoarea pronuntate in prima instanta, de la 11 si, respectiv, 10 ani, la cate cinci si patru ani si jumatate de inchisoare, aplicate de instanta de apel.

INSELACIUNE. La 11 martie anul trecut, omul de afaceri brasovean Dan Tartaga - acuzat de inselaciune, instigare la fals si uz de fals, pentru ca nu a onorat un contract cu Sidex - a fost condamnat la 11 ani de inchisoare de o instanta a Tribunalului Galati.

Potrivit anchetatorilor, Tartaga a cumparat, in anul 2000, de la combinatul Sidex Galati, 200 de tone de tabla zincata, promitand ca in contul acesteia va da zahar de la societatea Zahar Bod Brasov, administrata de Vasile Lata, un prieten de-al lui.

Cei doi nu au mai onorat contractul fata de Sidex, cauzand combinatului galatean un prejudiciu de 4,6 miliarde lei.

Pentru complicitate la inselaciune, instigare la fals si uz de fals, Vasile Lata a primit si el o pedeapsa de 10 ani de inchisoare, desi, intre timp, prejudiciul produs Sidex-ului a fost recuperat.

GRATIAT DE PRESEDINTE, DAR SI DE JUDECATORI

Dan Tartaga ar fi trebuit sa stea 3 ani si sase luni la inchisoare, dupa ce, in 1998, a omorat doi batrani intr-un accident de circulatie, petrecut in plin centrul Brasovului.

Dupa prima expertiza la locul accidentului s-a stabilit ca jeep-ul pe care il conducea omul de afaceri, circula cu 109 kilometri pe ora si ca omul de afaceri se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Analizele efectuate ulterior au aratat o viteza la impact cu mult scazuta, mai precis pana la valoarea de 70 km/ora.

Dupa mai multe teste, alcoolemia lui Tartaga a ajuns sub pragul de unu la mie. Miliardarul a fost eliberat din inchisoare dupa numai cateva luni de detentie, dupa ce a beneficiat de o gratiere din partea presedintelui Ion Iliescu.

Instanta brasoveana admisese, inaintea gratierii prezidentiale, cererea lui Tartaga de a i se intrerupe pedeapsa pe o perioada de trei luni. Motivul pentru care magistratii l-au trimis pe miliardarul Tartaga in vacanta era ca acesta era singura persoana care putea intretine familia.
×
Subiecte în articol: antimonden tartaga