x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Preşedintele-Impărat şi piticii de la Mamaia

Preşedintele-Impărat şi piticii de la Mamaia

de Dana Andronie    |    25 Aug 2007   •   00:00
Preşedintele-Impărat şi piticii de la Mamaia

Prima seară de Mamaia a fost plină de E-uri superlative: extravagantă, extraordinară, excepţională. Dan Teodorescu (responsabil de textele prezentatorilor) i-a teleportat pe scena Teatrului de Vară pe Harap-Alb, Albă-ca-Zăpada şi Scufiţa Roşie.

TEXTE DE CONCURS ŞI TEXTE CU TĂLC - Festival de poveste cu actori

Prima seară de Mamaia a fost plină de E-uri superlative: extravagantă, extraordinară, excepţională. Dan Teodorescu (responsabil de textele prezentatorilor) i-a teleportat pe scena Teatrului de Vară pe Harap-Alb, Albă-ca-Zăpada şi Scufiţa Roşie.

Imbrăcat in colanţi asortaţi cu opincile, Harap-Alb era frumos ca un harap şi deştept căt zece Feţi-Frumoşi. Trei actori de la teatrul din Constanţa (Florina Bulgaru, Luiza Martinescu Toma şi Pavel Bărsan) au interpretat personajele de poveste şi au scos din tipare prezentarea festivalului.

Notă bună pentru organizatori, care l-au lăsat pe Dan Teodorescu să facă din Mamaia 2007 un basm. Replicile au fost savuroase, de nenumărate ori publicul trezindu-se răzănd in hohote. Să exemplificăm: "Unde sunt piticii?", intrebă Harap-Alb. "Au plecat din pădure. Mincinosu’ s-a dus in publicitate, Lăudărosu’ este purtător de cuvănt, Somnorosu’ şi-a găsit loc in Camera Deputaţilor", răspunde Albă-ca-Zăpada. Alt exemplu: "N-aveţi cablu in pădure?". "Nu, de cănd a plecat Verde-Impărat să se opereze de hernie la Viena. Cănd a fost suspendat, s-a făcut Galben-Impărat". Sau: "Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din ţară?". "Tu, Impărăteaso, cănd te duci la sală".

Ce basm adevărat! Păi, ce poate fi mai adevărat decăt să-l auzi pe Harap-Alb spunăndu-i patroanei piticilor: "Am intrat in UE pănă-n găt!"?

Â

CARE PE CARE. Dar să vedem cum au evoluat la aparat concurenţii! Incepem cu secţiunea Interpretare. Prima pe listă a fost Ramona Manole, cu "Nu privi in urma ta" (muzica Mihai Alexandru, text Carmen Trandafir). Se pare că Manole se tot uită in urmă, fără nici un rost. Este pentru a patra oară la Mamaia şi tot n-a reuşit să facă o impresie bună. Să trecem mai departe. Cu "Chemarea dragostei", Nicolae Stoica a redus microfonul la tăcere. Defecţiune tehnică. Tănărul a trebuit să se oprească pentru a o lua de la căpat, in speranţa că va auzi cineva ce căntă. Ionel Tudor - the big boss of the Big-Band - a preluat microfonul, a suflat in el şi i-a trezit pe sunetiştii din Pădurea Adormită. Şi uite aşa, am putut auzi o voce care ar putea fi premiată de cei 14 juraţi (nu-i poveste, atăţia au ieşit la numărătoare!!!). Lui Jasmine ii dorim să plece aşa cum a venit. Atăt de talentată este!Â

Cristian Porumb a sosit cu "Cerul", fiind imbrăcat (el, bineinţeles) intr-o ţinută care semăna leit cu pijamaua. Dar ce mai contează, dacă Porumb a fost bun... la căntat! Felix Dumitrescu a imprumutat "Nebunia furtunii" de la Dan Teodorescu şi a adus-o la Mamaia. Prognoza: cu siguranţă va ieşi soarele pe strada lui Felix. Vocea caldă nu poate aduce nori... Deci, vremea lui va fi... stabilă cu timpul!

"Hai să ne impăcăm" ne-a sugerat pe note Lucian Darie. A avut putere... de convingere in glas. Nu ne-am supăra dacă membrii juriului ar accepta faptul că debutantul merită un loc pe podium. Iuliana Dumitrache, in vărstă de 17 ani, din Piteşti, a interpretat cum se cuvine "Lasă-mi un vis", compusă de Ionel Tudor. Altă candidată la coroniţă. Aici s-a tras linie pentru secţiunea Interpretare.

Â

ALŢII, MAI ALTFEL... Să inceapă Creaţia! Numărul 1 din prima seară de la această secţiune i-a aparţinut "trupei" formată din Moni-k, Pocco, Nico şi Romeo Zaharia. Au concurat cu "Măşti de ceară", o piesă hip-hop, care nu prea avea ce să caute la un festival de muzică uşoară, aşa cum se tot prezintă Mamaia de peste 30 de ani. Măine-poimăine, ne trezim cu Paraziţii la Creaţie... Proconsul a avut piesa "Tu", căreia nu i se intrezăreşte o soartă prea bună. Aşa-i in viaţă! In schimb, pentru creaţia lui Mihai Alexandru - "Cum te pot iubi" - , incredinţată lui Bogdan Dima (ex-Body&Soul), viitorul sună bine, bine, foarte bine.

Şi Adi Korekt are şanse să aterizeze in topurile muzicale cu "Voi zbura", o piesă şlăgăroasă interpretată bine de un "no name", care are totuşi un nume: Roxana Odenie.

Anca Sigartău a adus "Ploaia" la Mamaia. O piesă cu totul şi cu totul altfel, altoită cu "seminţe" de soi bun, marca Barbra Streisand sau Tori Amos. Versurile au fost scrise in spiritul "Micului Prinţ" al lui Antoine de Saint-Exupery. Ce mai, o ploaie cum nu s-a mai văzut. Poate că ar fi şi mai roditoare dacă piesa ar fi incredinţată unei căntăreţe de valoare. Anca Sigartău este totuşi actriţă. O bună actriţă, dar şi o bună compozitoare, aşa cum s-a auzit la Mamaia.

Am incălecat pe-o şa şi v-am spus povestea (primei seri de festival) aşa... Continuarea - in basmul care se va scrie in celelalte seri de Mamaia. Â

P.S. Nimic din toate cele povestite mai sus nu ar fi fost posibile dacă n-ar fi existat Big Band-ul Radio, in frunte cu Ionel Tudor, şi fetele din backing-vocals, care pe scenă poartă numele Pinky.Â

Un microfon la doi

Mihai Trăistariu a susţinut, impreună cu prietenii, un recital pe care orice artist şi l-ar dori măcar o dată in viaţă. A căntat tot ceea ce i-a poftit inima, abordănd astfel şi căteva piese din repertoriul internaţional, precum "Sex bomb" (Tom Jones) sau "I will always love you" (Whitney Houston). Dorin Topală a fost in deschiderea tuturor prietenilor, avănd misiunea să cănte, impreună cu fostul său coleg de trupă, "Banii şi fetele". Orchestraţia asigurată de Andrei Tudor a făcut ca fostul hit să sune şi mai şi. Ar putea oricănd să se intoarcă in "văltoarea" topurilor muzicale. O piesă care a fost trezită din nou la viaţă şi care ar putea face, din nou, mulţi bani. Paula Seling a fost nevoită să se bată pe microfon cu Mihai Trăistariu. Nu din prea multă pizmă, ci doar din simplul fapt că cei doi au fost nevoiţi să se descurce in duet cu un singur obiect al muncii. S-a dat o luptă grea, pentru că atăt Seling, căt şi Trăistariu voiau să arate ce "muşchi" are vocea lor! In cele din urmă, piesa s-a sfărşit cu bine, fără să curgă sănge. Au curs, in schimb, injurături.

Toate au fost... de bine!!!!

Jos politica!

In această seară, preşedintele juriului, Mădălin Voicu, se va da pe portativ cu rock’n’roll. Va cănta impreună cu Berti Barbera, pentru a-şi aduce aminte că este in stare să mai facă şi altceva decăt politică. "Eu sunt un idiot că fac politică!", a spus răspicat Mădălin la conferinţa de presă de joi de la Mamaia. Acesta şi-a ieşit din pepeni in momentul in care un ziarist a ridicat problema acordării marelui premiu de Consiliul Judeţean, care are coloratură politică, nicidecum cunoştinţe muzicale. Să nu se mai vorbească despre politizarea festivalului! Să se cănte!

×
Subiecte în articol: antimonden mamaia