x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Razvan Spiridon a alergat 600 de picioare

Razvan Spiridon a alergat 600 de picioare

17 Iun 2004   •   00:00

Vedeta tv s-a intors, de curand, din Grecia, unde a participat la cea de-a 44-a sesiune a Academiei Internationale Olimpice (IOA). Doua saptamani de cursuri, plimbari si intalniri in Vechea Olimpia l-au scapat de tot stresul acumulat in Bucuresti.

ROXANA I. ANCUTA

Dar cum a ajuns copia fidela a lui Salman Khan la greci? "M-a invitat Mihaela Penes, directoarea Academiei Olimpice Romane. Sunt pasionat de istoria Jocurilor Olimpice Antice si Moderne. In cadrul acestor cursuri se dezbat subiecte precum valorile spiritului olimpic si etica in sport."

TRECUT. Periplul vedetei de la B1 TV in Grecia a inceput din Atena. A luat apoi drumul spre Olimpia, a vizitat Delphi, locul unde oamenii din intreaga lume veneau sa afle profetiile Zeului Apollo, spuse prin gura preotesei Phythia. Din centrul politic al Greciei antice ne-am deplasat prin Canalul Corinth pana in Pelopones, iar apoi in Vechea Olimpia, locul Jocurilor Olimpice Antice. Cea mai veche institutie din istoria omenirii ni s-a dezvaluit in intreaga ei splendoare. Timp de aproape 1.200 de ani, fara intrerupere, cu incepere din anul 776 I.Hr, din patru in patru ani, grecii opreau orice conflict si trimiteau in Olimpia cei mai buni sportivi, dar si poeti sau ganditori ai vremii", ne povesteste fascinat Spiridon.

COMPETITIE. Respectand traditia si tipicul intrecerilor antice, toti cei prezenti la congresul Academiei Internationale Olimpice, 200 la numar, au luat parte la diverse probe sportive: saritura in lungime, care a fost facuta cu cate o piatra de un kilogram, aruncarea sulitei, care s-a executat de pe loc, iar alergarile, care s-au efectuat pe lungimea a 600 de picioare. Sportivii declarati invingatori au fost imbracati in toga alba si au purtat pe frunte, drept trofeu, ramuri de maslin salbatic. Din pacate, Razvan n-a avut ocazia sa poarte laurii. Stiristul sportiv n-a fost singur in Grecia, ci impreuna cu marea campioana olimpica Simona Amanar-Tabara. Cel mai mult l-a impresionat cursa de 192.8 m (600 de picioare) de pe Stadionul Olimpic Antic.

AVERE

La o zi dupa sosirea la IOA - institutie care gazduieste monumentul dedicat Baronului Pierre de Coubertin (parintele Jocurilor Olimpice Moderne) si a carui inima imbalsamata se afla ingropata la baza acesteia - , Razvan Spiridon a avut ocazia sa viziteze si ruinele arenelor sportive antice. "Inainte de toate, IOA este centrul cultural al miscarii olimpice mondiale. Am cunoscut oameni din aproape 100 de tari, de diferite rase, culturi sau religii. Este experienta pentru o viata intreaga. Daca Jocurile Olimpice sunt pentru sportivi, antrenori si spectatori, IOA este pentru cei care au cunoscut marea performanta, fie ca sportivi, tehnicieni, jurnalisti, fie ca membri ai comitetelor olimpice nationale", ne-a declarat Spiridon.
×
Subiecte în articol: antimonden olimpice