x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Regal de folclor pentru dirijor

Regal de folclor pentru dirijor

de Dana Cobuz    |    10 Noi 2007   •   00:00
Regal de folclor pentru dirijor

Se prea poate ca dirijorul Ştefan Bucur să se fi bucurat, acolo Sus, de felul in care au ţinut familia, colegii şi prietenii să şi-l amintească după şapte ani de la dispariţie. Omagiu mai nimerit decăt un concert nu se putea.

Se prea poate ca dirijorul Ştefan Bucur să se fi bucurat, acolo Sus, de felul in care au ţinut familia, colegii şi prietenii să şi-l amintească după şapte ani de la dispariţie. Omagiu mai nimerit decăt un concert nu se putea.

Intr-un colţ al scenei străjuite de draperii de catifea portocalie, stă o fotografie permanent luminată de un reflector. O păzeşte un aranjament floral sofisticat. In memoria celui din poză, Ştefan Bucur, s-a intămplat tot ce s-a petrecut pe scena Centrului Cultural al Ministerului de Interne şi al Reformei Administrative, joi seară.

SUCCES. Pe lăngă solişti, două orchestre. Pe cea a Ansamblului Ciorcărlia, Bucur a dirijat-o doar căteva luni. Pe cea care-i poartă incă numele, a condus-o vreo 17 ani. Instrumentiştii din ambele orchestre s-au reunit pe scenă pentru a-şi omagia dirijorul. Au interpretat muzică populară de cea mai bună calitate, din zonele reprezentative ale Romăniei, in faţa unui public destul de puţin numeros, dar vizibil amator de asemenea "tratament" auditiv. Reacţia spectatorilor a făcut, probabil, ca show-ul să se prelungească de la o oră şi jumătate la aproape trei ore.

Dan Ionescu, Pancirel Constandache, Costel Pandelescu, Marian Mirea, Iancu Virgiliu, Gheorghe Dumitru şi actualul dirijor, violonistul Marian Alexandru sunt cei care au căntat sub bagheta regretatului maestru atăt in multele turnee europene pe care le-au susţinut după 1990, căt şi la inregistrările cu solişti consacraţi, precum Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Gheorghe Zamfir sau Daniela Condurache. Invitaţi speciali ai Orchestrei "Ştefan Bucur" au fost naistul Cédric Monnin din Neuchătel (Elveţia) şi maestrul Gheorghe Zamfir. Şi se prea poate ca sunetele izvorăte din naiurile lor să fi ajuns acolo Sus, la urechile dirijorului...

Revedere

Pe Gheorghe Zamfir il leagă multe amintiri de Orchestra Ştefan Bucur. Impreună au făcut inregistrări şi turnee in străinătate. Prezenţa in spectacolul "In memoriam Ştefan Bucur" i-a oferit lui Zamfir ocazia de a revedea doi foşti elevi: elveţienii Cédric Monnin şi Liliane Broillet, cărora le-a descifrat tainele naiului acum 35 de ani. Emoţiile nu i-au ocolit nici pe discipoli, nici pe maestru.

×
Subiecte în articol: antimonden