x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Schitul de pe tarmul marii

Schitul de pe tarmul marii

17 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA - LITORAL 2004

Singura manastire cu iesire la Marea Neagra se afla intre Costinesti si comuna 23 August. In ciuda greutatilor, aici, doua maici se incapataneaza duhovniceste sa duca mai departe credinta. Singura manastire cu iesire la Marea Neagra a trecut prin incercari nenumarate. Turcii au distrus-o, piratii au jefuit-o, nudistii au pangarit-o, judecatorii au nedreptatit-o. In ciuda greutatilor, astazi doua maici se incapataneaza duhovniceste sa duca credinta mai departe.
RADU TUTUIANU

Intre Costinesti si 23 August se afla Manastirea de maici "Sf. Elena de la mare". De-a lungul sinelor de tren, o groapa fumega. Prin gunoaie misuna oameni si pescarusi. O locomotiva da buzna intre biserica si rampa de gunoi. Fuge ca o naluca spre Constanta. La singura manastire din Romania ridicata pe tarmul Marii Negre, maicile primesc la icoane pe multi dintre turistii de la Costinesti. "Localnicii satelor invecinate nu sunt credinciosi si nici nu le place un sfant locas prin apropiere. Din cauza noastra, yoghinii lui Bivolaru nu le mai vin in gazda", zice maica Iosefina.

CONCURENTA. Mai intai a fost frigul iernii. Doua maicute s-au aciuat intr-o baraca, fara lumina, fara apa, fara foc. Pe malul marii, inconjurate de nameti, de crivat si de apa. Apoi a venit vara, cand yoghinii lui Bivolaru impresurau manastirea incropita si se apropiau de gardul manastirii cu gand sa intre goi pusca la altar. "De Sfantu’ Ilie, maica stareta n-a mai suportat, a luat biciul si l-a lovit pe unul dintre ei. Voiau sa intre in biserica despuiati ca Adam si Eva", se plange maica Iosefina. Pana acum doi ani, plaja de la Golful Francez, pe faleza de langa manastire, se intalneau yoghinii nudisti. Ascultau muzica si predicau la microfoane cu difuzoarele date la maximum, incat bietele vietuitoare ascunse in chiliile manastirii aveau impresia ca participa si ele la reuniunea bivolarilor.

LANGA CIMITIR. In 2001 au cerut ajutorul Politiei din Costinesti, dar nimeni nu le-a bagat in seama. "Politistii ne-au spus ca-s doar 20 si ca trebuie sa acopere intreaga statiune. Ca ei nu pot tine piept la atatia yoghini. Dar noi, ca eram doar doua?", continua maica Iosefina. Si s-au dus la politia din Constanta. Imediat s-a intervenit si, dupa vreun an de negocieri, s-a hotarat ca yoghinii sa primeasca loc de adunare in partea cealalta a Costinestiului, langa cimitir. Tot in acea vreme, maicutele de la Marea Neagra aveau alt necaz. La aproape un kilometru de crucea clopotnitei, groapa de gunoi a Litoralului de la Mangalia la Agigea isi respira duhorile. In curtea manastirii ajungeau pungi, hartii purtate de vant, mirosuri putrede. Maicutele au indurat. Insa pretul platit de stareta a insemnat doua accidente vasculare, in urma carora femeia si-a pierdut graiul.

NOI SURATE. Vara aceasta, la Manastirea "Sf. Elena de la mare" au rodit visinii, s-au copt rosiile si ceapa. "Cand yoghinii isi aveau tabara langa noi, n-apucam sa mancam din ce sadeam. Toate fructele le mancau ei inaintea noastra", isi aminteste maica Iosefina. Dupa ce s-au mai linistit apele in jurul manastirii, femeile s-au pus pe treaba. Au tocmit muncitori pentru a termina casa chiliilor, au primit ajutor de la sponsori si primarie sa pietruiasca drumul, au facut rost de-o elice si patru panouri solare. Cand nu e soare, e vant si astfel cele zece baterii de tractor se incarca pentru a da curent la frigider. Maica Iosefina priveste camerele goale de la etaj si spune: "Azi nimeni nu-ti mai ramane la manastire, sa se dedice vietii bisericesti, daca nu-i oferi conditii. Sa aiba apa, lumina. De aia facem mai intai iaz, ca broaste or veni".

PIRATII ATACAU MANASTIREA

La "Sf. Elena de la mare" au poposit pana si yoghinii nudisti. Pe faleza de langa sfantul locas, acestia ascultau muzica si predicau la microfoane cu difuzoarele date la maximum. Voiau chiar sa intre in biserica despuiati ca Adam si Eva. Maica stareta n-a mai suportat, a luat biciul si l-a lovit pe unul dintre ei.

REPORTAJ

La "Sf. Elena de la mare" au poposit pana si yoghinii nudisti. Pe faleza de langa sfantul locas, acestia ascultau muzica si predicau la microfoane cu difuzoarele date la maximum. Voiau chiar sa intre in biserica despuiati ca Adam si Eva. Maica stareta n-a mai suportat, a luat biciul si l-a lovit pe unul dintre ei.

SUMAR "Zi de vara pana-n toamna" - 17 iulie 2004

Laguna intra la apa

Litoralul azi

Plimbare romantica si cu iz de balega

Cu vedere la plaja
×
Subiecte în articol: antimonden maica yoghinii