Prima preselecţie românească pentru Eurovisionul de la Moscova a fost
ca un banc bun cu poanta ratată. Contează întotdeauna şi cine spune
bancul.
Că "bancul" a fost potenţial bun e simplu de constatat. Organizatorii au gândit (cam pentru prima oară, ni se pare) spectacolul preselecţiilor după un concept clar şi cu şanse de popularitate: fotbalul.
Pretextul conceptului a fost, aşa cum am mai spus, numărul 11, care reprezintă, pe de o parte, durata în ani a participării noastre la Eurovision, iar pe de altă parte numărul jucătorilor dintr-o echipă de fotbal. Şi de aici ingredientele: Alina Sorescu îmbrăcată în echipament de fotbal, echipa de "observatori federali" (Orlando, Escu şi Popescu), Vestiarul Verde etc. Cât priveşte realizarea - cartonaş galben! "Observatorii" nu s-au sincronizat, Andi Vilara era din alt film (pardon, din altă ligă), jucătorii au prestat defensiv, cadrele tv erau pe lângă joc. Acestea au fost, de fapt, "golurile" preselecţiei. Terenul a fost în schimb impecabil, sunetul de asemenea.
Una peste alta, spectacolul primei preselecţii a fost ca un meci de fotbal jucat cu o minge de rugby. Probabil, cineva a făcut o glumă înainte de meci, schimbând balonul...
ŞMECHERII
Ieşind din terminologia fotbalistică, putem face şi alte observaţii, printre care dispariţia limbii române din concurs. Am avut o singură piesă cântată româneşte, ceea ce înseamnă cam 8,3% din totalul primei părţi. Piesa, compusă de Cornel Ilie, s-a numit "Pleacă!" şi chiar e o piesă reprezentativă. Din păcate Tina Geru n-a fost la înălţimea exigenţelor. Poate în finală interpreta se va regăsi... Restul pieselor au fost cântate nouă în engleză şi una în spaniolă ("Perdoname", de Juan Xavier). Aşa o fi trendul la Moscova!... Noi ne cam îndoim, totuşi, pentru că ruşii, din câte am învăţat la istorie, sunt mai degrabă anglofobi decât anglofili. Înclinăm să dăm crezare mai degrabă show-ului prezentat în pauza de televoting de Orlando, Escu şi Popescu: "Suntem foarte duri, foarte mari, foarte tari,/ Suntem foarte şmecheri şi miliardari". Dintr-un exces de spontaneitate, Răzvan Popescu ne-a pocnit însă, la un moment dat, cu următoarea observaţie: "Showbiz-ul românesc freamătă în mâna doamnei notar!". Ce-a vrut să spună şi ce a ieşit...!
LA MODĂ
La trendul "english" se adaugă trendul "emo", cel puţin la preselecţia nr. 1. A fost o adevărată "arlechinadă emo", dacă ne e permisă această sintagmă: urechi de pisică şi lacrimi pictate pe obraz (Blaxy Girls), îngeri în blugi, vânătăi şi cearcăne de nesomn (Popas Band) etc.
Apropo de Emo, e nevoie să precizăm că acest gen de cultură este perceput ca o sectă de copii mai "sensibili" cu gânduri sinucigaşe! Din punct de vedere muzical, consacrarea maximă a venit prin formaţia Nirvana care, în 1992, a vândut 10 milioane de discuri ale albumului lor de debut, "Nevermind". Acum Emo nu mai este un curent sau o cultură, este o modă. Care a ajuns, iată, şi la preselecţia românească a Eurovision 2009. Iar accentele arlechineşti (urechile chitaristei de la Blaxy Girls, machiajul intens, până la grimaj de clovn, vestimentaţia intenţionat lălâie, la care se adaugă clovneria involuntară a lui Nico) rezonează bine cu această modă, mai ales la Moscova căci, dacă ne amintim, prin anii ‘70, rusoaica Alla Pugaciova a devenit celebră prin piesa "Arlechino" – povestea tristă a unui clovn (e adevărat, piesa aparţinea unui compozitor bulgar, Emil Dimitrov).
Cornel Fugaru, Mircea Drăgan, Mihai Ogăşanu, Monica Anghel, Robert Anghelescu, Gabriel Cotabiţă, Liliana Ştefan, Manuel Dinculescu şi Aris Kalimeris au avut o misiune dificilă, mai ceva decât a Agentului 007: să aleagă şase piese care merită să ajungă în finala naţională. Gabriel Cotabiţă a fost atât de încântat de calitatea concurenţilor, încât a venit cu următoarea propunere: "să se facă din nou o preselecţie, să avem şi noi ce să alegem. Sunt numai piese emo!". Dar cum cineva trebuia să iasă învingător, s-au votat cei şase finalişti (50% televoting, 50% juriu): Popas Band ("Strigă", muzică şi text: Marius Popa), Blaxy Girls ("Dear Mama", muzică: Costi Ioniţă, text: Ruxandra Iliescu), ZERO ("Sunny Days", muzică şi versuri: Radu Bolfea, Marcel Botezan, Sebastian Barac), Tabassco ("Purple", muzică: Norbert Kovacs, text: Ion Faghiura, Norbert Kovacs), Dalma ("Love was never her friend", muzică şi text: Marius Moga) şi Tina ("Pleacă", muzică şi versuri: Cornel Ilie).
SINUCIGAŞA
Nico a reuşit o performanţă! A fost cea mai penibilă din tot spectacolul. Îmbrăcată "atonal", fardată mai rău ca în filmele de groază cu buget redus, eurovizionista a confundat scena din Studioul 3 cu bara dintr-un cabaret de cartier. Iar partenera sa de coşmar, Moni-k a arătat şi a cântat la fel de bine ca Nikita. Păcat de fetele Pinky, care au făcut backingul! Juriul a taxat-o pe Nico, eliminând-o din cursa pentru finală, iar artista crede că i s-a făcut o mare nedreptate. Tocmai Gabriel Cotabiţă şi Monica Anghel – cu care ea a mâncat o pâine – s-o reducă... la nota zero! Asta e, nu toată lumea posedă simţul penibilului! Şi când mai vorbeşte şi gura fără tine, atunci tacâmul e complet. Înainte de semifinală, Nico spunea în stânga şi-n dreapta, pe unde apuca, ce piesă bună are anul acesta (compusă de soţul său), care chiar este de Eurovision (piesa, nu soţul!)! Ce "Pe-o margine de lume"!... Melodia compusă de Andrei Tudor nu era de Eurovision, în schimb "Disco Maniacs" va fi cea mai tare! S-a văzut, a fost cea mai tare din coada clasamentului. În această seară, TVR 1 şi TVR Internaţional vor transmite, începând cu ora 20:15 cea de-a doua semifinală. Besa, Red Blonde, Adrian Molnar, Cătălin, SoundCheck, Etnic, Irina Popa, Alexa, Alin Nica, IMBA, Costi şi Elena Gheorghe se vor bate pentru a prinde un loc în finala de sâmbătă. Se pare că aceasta va fi, în principal, o dispută între Costi Ioniţă şi Marius Moga. Costi le are pe Blaxy Girls, pe IMBA, se are pe sine însuşi (cu piesa "Can you forgive me"), iar Moga o are pe Dalma şi, probabil, că le va avea şi pe Red Blonde. Totul e posibil! Unii se jură că Elena Gheorghe va pleca la Moscova cu "The balkan girls", piesa lui Laurenţiu Duţă. La cât de "emo" e trendul preselecţiei naţionale, parcă nu mai contează atât de mult cine va urca în trenul pentru Moscova. Vorba aceea: "Vizitaţi Uniunea Sovietică, până nu vă vizitează ea pe voi!".
Pe bandă!
Zece ţări europene şi-au ales deja reprezentanţii pentru Moscova: Grecia – Sakis Rouvas, Olanda – The Toppers, Turcia – Hadise, Albania – Kejsi Tola, Israel – Noa & Mira Awad, Bosnia Heţegovina – Regina, Azerbaidjan – AySel, Elveţia – Lovebugs, Belarus – Petr Elfimov, Muntenegru – Andrea Demiroviş. Patricia Kaas negociază cu televiziunea franceză posibilitatea de a reprezenta Hexagonul în capitala Rusiei. Împreună cu Diane Warren, Andrew Lloyd Webber, cunoscutul compozitor al coloanelor sonore din "Cats", "Evita" sau "Fantoma de la Operă", a scris (în două ore!) piesa "My Time", care va fi încredinţată reprezentantului Marii Britanii în finala de la Moscova.Citește pe Antena3.ro