Face “mofturi” fiindcă se respectă şi nu vrea să fie băgată în aceeaşi oală cu siliconatele sau maneliştii. Silvia Dumitrescu a rămas aceeaşi nonconformistă care merge contra curentului.
Face “mofturi” fiindcă se respectă şi nu vrea să fie băgată în aceeaşi oală cu siliconatele sau maneliştii. Silvia Dumitrescu a rămas aceeaşi nonconformistă care merge contra curentului.
Jurnalul Naţional: Unde sunt coafurile colorate de altădată şi ţinutele extravagante?
Silvia Dumitrescu: Erau bune pe vremea când se încerca o “uniformizare” prin impunerea unei ţinute standard. Culmea este că acum, când toată lumea are libertatea de a ieşi din tipare, mai toţi se îmbracă la fel. Acum pot fi contra curentului prin simplul fapt că sunt eu însămi.
Jurnalul Naţional: Şi în muzică tot contra curentului mergi?
Silvia Dumitrescu: Dacă reuşita înseamnă doar comercial, manele şi silicoane, sigur n-aş alege această cale. Eu fac “mofturi”, în sensul bun, pentru că nu vreau să-mi asociez imaginea cu oricine, oricum. Trendul acum e să te duci la Marius Moga, care îţi asigură un succes izbitor. Eu însă am ales calea cea mai grea. De altfel, am şi schimbat macazul, de la genul care m-a consacrat la jazz. Din păcate însă, în ziua de azi, totul se bazează pe dictatura banilor. Mi-aş dori să fac astfel de concerte, acesta este visul meu de acum.
Schimbare de macaz
Jurnalul Naţional: Cum te-ai adaptat de la marea scenă la viaţa din cluburi?
Silvia Dumitrescu: Din mers. E un public restrâns, dar select.
Jurnalul Naţional: Mai ai timp să dai şi lecţii?
Silvia Dumitrescu: Predau muzică la Academia “Center Stage”, am vreo 40 de copii în grupă, şi ţin cursuri la Târgovişte, la Liceul de Muzică. M-am gândit mult până să accept. Sper să se mai nască la Târgovişte o voce precum cea a Laurei Stoica.
Jurnalul Naţional: Se poate trăi doar din muzică?
Silvia Dumitrescu: Da, şi încă destul de bine, dacă ne gândim la play-back şi şlagăre de o vară. E mai greu în cazul celor care cântă cu trupa, cu instrumentişti.
Jurnalul Naţional: De multe ori ai dat tonul...
Silvia Dumitrescu: Referitor la vestimentaţie, da. Am apărut pentru prima dată cu blugi rupţi în fund şi în genunchi. Plecam în turnee, treceam prin sate şi comune, iar oamenii care veneau de la sapă direct la Căminul Cultural erau de-a dreptul şocaţi. Îmi amintesc că, într-un cătun, “orga de lumini” era de fapt un bec, pe care colegii mei l-au tot aprins şi l-au stins până când l-au ars. Spectacolul a continuat pe întuneric... În loc de afişe, ţin minte că ne plimbam cu primarul prin localitate, să ne vadă lumea în carne şi oase. Acum însă sunt alte condiţii şi alte timpuri.
Jurnalul Naţional: Crezi că pe alte meleaguri ţi-ar fi mai bine?
Silvia Dumitrescu: Mă cam bate un gând de plecare, dar nu m-am hotărât încă... Fiul meu, Iulian, studiază tot muzica şi dacă va avea noroc să capete o bursă, evident că o să-l susţin.
catalina.iancu@jurnalul.ro