x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Slujba - Un Sir, viitor regizor la Teatrul National

Slujba - Un Sir, viitor regizor la Teatrul National

de Dana Ciobanu    |    08 Noi 2005   •   00:00
Slujba - Un Sir, viitor regizor la Teatrul National

Regizorul Sir Richard Eyre vorbeste despre cinematografia romana, politica si planurile pe care le are cu Ion Caramitru, la Teatrul National.

Richard Eyre este un britanic sarmant, fara aere de "sir", desi a fost innobilat de regina acum 18 ani. Ii lipseste chiar si orgoliul de premiat cu Oscar, de fost guvernator BBC si de fost director al Teatrului Regal din Londra.

Jurnalul National: Daca ati fi actor, ce rol v-ar placea sa jucati?
Sir Richard Eyre: Ca actor, mi-as dori sa fiu Gerard Depardieu, un tip excentric, nicidecum un romantic. Ca personaj, ma vad un tip care nu se incadreaza in tipare, dar este admirat pentru ce face pentru semenii lui.

Ce film, deja existent, v-ar fi placut sa regizati?
Nu voi numi un singur film, ci o parte din peliculele lui Jean Luc Godard si ale lui Ingmar Bergman. Dar nu ma pot gandi la un film din ultimii 10-15 ani pe care sa-mi fi dorit sa-l fi regizat, desi am admirat multe productii.

Un Hamlet ratat

Ce stiti despre Cristi Puiu?
Inca nimic. (Imi arata o caseta video pe care scrie "Moartea domnului Lazarescu"). Acesta este filmul lui? Asta e tot ce stiu...

Dar despre Sergiu Nicolaescu?
Nu, nimic. Din cinematografia romaneasca il cunosc doar pe Pintilie.

Macar vreun actor roman?
Caramitru. Il cunosc de foarte mult timp, dar n-am lucrat niciodata cu el. Doar am vorbit foarte mult si ne-am facut planuri sa regizez o piesa de teatru in care el sa joace rolul principal. Este vorba despre "Hamlet". Din nefericire, el a jucat deja acest rol, dar in regia altcuiva. Acum, ca este director al Teatrului National, poate vom realiza mai usor acest plan. In mod clar, voi regiza o piesa la National, dar nu in anul urmator.

Dar vreo piesa de teatru romaneasca ati vazut?
Da, demult, inainte de caderea lui Ceausescu, in timpul unui turneu al Teatrului Bulandra in strainatate. Cred ca era la inceputul anilor ’80. Atunci l-am cunoscut si pe Caramitru. In acele timpuri, actorii aveau marele curaj de a spune prin arta ce nu puteau spune din cauza regimului comunist. Am ramas cu sentimentul ca aveti actori daruiti cu mult talent.

Ce imagine aveti despre Romania?
Oh, una compusa din mai multe tablouri. Am fost prima data in Bucuresti, in 1973. Acest oras are identitatea lui, indiferent de regim. Pe vremea lui Ceausescu, era foarte intunecat, nu doar pentru ca strazile erau insuficient luminate, dar pentru ca asta citeai in ochii oamenilor - suferinta. In timpul Revolutiei, a venit entuziasmul. Apoi, in anii democratiei, s-a instalat dezamagirea. Oamenii se asteptau ca vietile lor sa se transforme, dar au vazut ca nu s-a intamplat mare lucru. Schimbarile au fost la nivelul magazinelor si al produselor din ele, care s-au inmultit spectaculos. Cel mai rau aspect al societatii occidentale - consumerismul - si-a facut loc usor in Romania. Sunt constient ca lucrurile se schimba greu intr-o tara care a cunoscut dictatura.

Lucrurile s-au schimbat totusi...
Este adevarat! S-au petrecut schimbari uriase. Iar un strain le vede usor. In primul rand, s-au schimbat oamenii, mentalitatea lor. Problema este aceea de a nu pierde identitatea Bucurestiului, a romanilor. De a nu transforma acest oras intr-unul "european", ca toate celelalte, fara identitate.

Onoare si spaima

De ce v-ati dat demisia, in 2003, din functia de guvernator BBC?
Am ocupat acest post noua ani. Eram un pic exasperat, pentru ca nu simteam ca am prea multa influenta, deci nu puteam realiza prea multe lucruri.

Simteati presiuni politice?
Nu chiar. Dar "meciuri" cu guvernul au existat mereu, unele mai mari, altele mai mici. In general, in posturile publice de televiziune si radio exista presiuni din partea statului, care este finantator. Chiar si in Marea Britanie, desi se pretinde ca BBC este total independent politic, exista oarecare incercari de presiuni.

Cum ati devenit "sir"?
S-a intamplat in 1987. Mi-aduc aminte ca am fost anuntat cu vreo doua luni inainte de ceremonie, in noaptea de Anul Nou, si eram confuz: era o mare onoare, dar mi se parea ca este un pas spre moarte. Ma simteam ca o femeie inainte de casatorie, care stie ca-si va schimba numele. De-atunci inainte, lumea nu mi se mai adresa pe nume, ci cu "sir". Ceremonia nu a fost stralucitoare: am ingenuncheat in fata reginei, iar ea m-a atins cu sabia pe umeri. Nu ma simt ca un "sir". Singurul avantaj al titlului este ca intotdeauna fac rezervare la hotel sau la restaurant, fara probleme.

CARACTERIZARE
"Sunt tolerant cu ceilalti oameni, am acea curiozitate privind oamenii si locurile noi si imi mai place ca muncesc mult, din greu. Nu ma menajez" - Sir Richard Eyre

REGIZOR DE TOP, INNOBILAT
Sir Richard Eyre este unul dintre cei mai respectati regizori de teatru, film si televiziune din lume. Scolit la Cambridge si Oxford, Eyre a ocupat vreme de aproape 10 ani scaunul de director artistic al Teatrului Regal din Londra, perioada comparata de numerosi critici cu varsta de aur a acestei institutii, sub directoratul lui Sir Laurence Olivier. Regizorul a tinut fraiele BBC vreme de peste opt ani (1995-2003), in calitate de guvernator. Pe langa numeroasele piese de teatru pe care le-a regizat (o parte din acestea ajungand pe Broadway), Eyre s-a remarcat ca regizor si producator de film, cu "Tumbledown", "Iris" si "Stage Beauty". Doar pentru "Iris" (cu Judi Dench si Jim Broadbent) a primit un Oscar si alte 10 premii si 20 de nominalizari. De-a lungul carierei, Eyre a fost recompensat cu zeci de premii ale criticilor. Sir Richard a vizitat saptamana trecuta Romania, cu ocazia Festivalului de Film Britanic.
×
Subiecte în articol: antimonden eyre