ZI DE VARA PANA-N TOAMNA
Un cercetator stiintific oceanograf si-a gasit la batranete o ocupatie inedita: picteaza si bate in boabe de tamaie tablouri si icoane. Cea mai mare creatie a sa este scena rastignirii lui Iisus, recompusa din bucati de chihlimbar mari cat oul de vrabie.
DANA CIOBANU, DANA ANDRONIE
Langa bazarul Prichindel din Neptun ne-a atras atentia o icoana a Fecioarei Maria cu pruncul, care era acoperita in intregime de pietricele colorate in diverse tonuri de maro. Daca nu mai vazusem pana acum un tablou cu continut religios batut in piatra, si mai mare ne-a fost mirarea cand am citit anuntul din vecinatatea standului: "Reduce greutatile vietii. Aduce noroc, dragoste, armonie, succes, sanatate, putere, frumusete. Mareste altruismul, rabdarea, intelepciunea, memoria".
SUCUL PINILOR. Vanzatorul, de la care am aflat ca este si coautor al operelor expuse, ne-a crezut posibile cliente si a inceput sa ne spuna povestea chihlimbarului. "In Prusia de Rasarit erau pini uriasi, cu un diametru de 150-200 de cm, care ajungeau sa traiasca o mie de ani. Eliminau un suc pe care romanii il numesc rasina, ceea ce nu e drept. Aceeasi rasina este folosita in biserica, sub numele de tamaie. Chihlimbarul este, de fapt, tamaie solidificata. "Este necesar pentru a mentine sanatatea omului", a inceput sa-si dezvaluie secretele basarabeanul Ion Mocanu.
Trecatorii reactioneaza diferit atunci cand privesc tablourile in chihlimbar. "Am identificat doua categorii mari. Cei care nu sunt curati la suflet nu pot sa stea prea mult in preajma lui, iar acelora care emana o energie pozitiva, tablourile le lecuiesc inima. Unii mi-au spus ca simt intepaturi in ochi, altii ca ii doare stomacul si ca se simt, din senin, tristi. Numai tiganii fug intr-o parte", marturiseste artistul.
OCEANOGRAF LA POL. Ion Mocanu s-a nascut in Basarabia, dar a trait si a muncit in Rusia. Abia cand a iesit la pensie a venit in Romania - "patria muma" - , impreuna cu sotia. A obtinut cetatenie romana acum sapte ani. Timp de 40 de ani a strabatut 130 de tari, multumita meseriei sale de cercetator oceanograf. A ajuns si la Polul Nord si Polul
Sud, s-a scufundat in oceane de mii de ori, pentru ca, la 60 de ani, sa faca icoane. O mana de ajutor ii da si fiul sau, Vladimir, "un pictor care, cu siguranta, va avea mare succes". Asa crede basarabeanul. Artistul-oceanograf isi procura materia prima din Kalilingrad, Rusia, unde chihlimbarul acopera cea mai mare varietate de tonuri de la alb, negru, pana la maro. O icoana poate sa valoreze, la stand, zece milioane de lei. Desi i s-au tot pus bete-n roate, Ion Mocanu s-a incapatanat sa-si vanda tablourile in Romania. "Daca m-as fi dus in Grecia, pana acum as fi fost milionar. Cu greu, am reusit sa-mi aduc icoanele in patria-muma. Doua zile si doua nopti am stat in vama la Albita. A trebuit sa dau sase milioane de lei spaga ca sa trec", ne-a spus dezamagit basarabeanul.
PENTRU FRATII ROMANI. Cat am stat de vorba cu artistul, turistii roiau in jurul tablourilor. Se uitau, puneau mana pe Iisus, dar nu se indurau sa scoata din buzunar cateva sute de mii de lei pentru o opera de arta. "Acest tablou cu copaci costa anul trecut 2.100.000 de lei. Acum l-am lasat la 700.000 de lei. N-am avut incotro. Am luat credit de la banca, in valoare de 30.000 de euro si trebuie sa ma descurc intr-un fel. Iubesc Romania si vreau sa fac si eu ceva pentru ea. M-am gandit ca, prin aceste opere, le fac si eu un bine romanilor", ne-a marturisit Ion Mocanu.
ORIGINI
"In Prusia de Rasarit erau pini uriasi, cu un diametru de 150-200 de cm, care ajungeau sa traiasca o mie de ani. Eliminau un suc pe care romanii il numesc rasina, ceea ce nu e drept. Aceeasi rasina este folosita in biserica, sub numele de tamaie"
ENERGIE
"Cei care nu sunt curati la suflet nu pot sa stea prea mult in preajma lui, iar acelora care emana o energie
pozitiva, tablourile
le lecuiesc inima"
SPAGA
"Daca m-as fi dus in Grecia, pana acum as fi fost milionar. Cu greu am reusit sa-mi aduc icoanele
in patria-muma.
Doua zile si doua nopti am stat in vama la Albita. A trebuit sa dau sase milioane de lei spaga ca sa trec" -
Ion Mocanu - Pictor
Diana Munteanu a lasat marea pentru film
Dupa ce mai bine de o luna a stat la mare, pentru a realiza emisiunile postului MTV Romania, Diana Munteanu a revenit in Bucuresti. Brasoveanca se ocupa zilele acestea cu filmarile pentru un lungmetraj (un thriller) produs de americani, in care a primit unul dintre roluri. (Roxana I. Ancuta)
CONDICA DE RECLAMATII
"TALISMAN" CU OCHII-N PATRU. Alin Oprea are de reclamat doar doua lucruri: mizeria de pe plaja si aglomeratia. "Sunt foarte putine statiuni unde plaja este amenajata cum trebuie. Nu stiu motivele pentru care plajele nu sunt amenajate, curatate si intretinute", afirma "talismanul" blond. Cat despre aglomeratie, Alin spune ca il enerveaza teribil oamenii care, in loc sa mearga pe trotuare, circula chiar pe sosea. "De cate ori merg cu masina prin statiuni, trebuie sa fiu cu ochii in patru pentru ca foarte multi turisti in loc sa mearga pe trotuar, se plimba cu nonsalanta pe sosea, chiar daca sunt foarte multe masini". (Cristina Ologeanu)
MIHAELA MIHAI TANJESTE DUPA LOCURILE LINISTITE. Din 1989, Mihaela Mihai nu a mai vazut Marea Neagra decat o singura data. S-a intamplat anul trecut, cand Dan Negru a invitat-o in cadrul emisiunii pe care o modera. Insa nici atunci nu a apucat "sa stea de vorba" prea mult cu marea noastra. "Nici nu cred ca o sa mai merg, pentru ca nu-mi plac aglomeratia care este acolo si zgomotul infernal, plus ca plaja mi s-a parut foarte murdara. Prefer sa merg ori la Monte Carlo, ori la cabanuta pe care mi-am facut-o, pe undeva pe langa Pucioasa". Daca ar fi totusi sa aleaga o destinatie de pe Litoralul romanesc, aceea ar fi Vama Veche, "pentru ca-mi aminteste de anii tineretii, cand mergeam in statiunea 2 Mai, unde, cateodata, faceam si nudism. Imi permiteam, doar eram tanara si aratam bine. Acum nu as mai face". Mihaela Mihai tanjeste dupa locurile mai linistite, in care sa se poata relaxa. (Roxana I. Ancuta)