x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Veronica Guerin - sa stii sa vezi STIREA

Veronica Guerin - sa stii sa vezi STIREA

27 Mar 2004   •   00:00

Care e diferenta intre evenimentele pe care le remarcam si cele pe care le ignoram? Se fac stirile remarcate de la sine, iar mass-media are doar rolul de a le difuza?!

N-avem timp sa ne gandim de unde provin informatiile pe care le citim in ziare sau le vedem la tv si nu stiti de cata munca, perseverenta si, uneori, curaj e nevoie pana cand informatia ajunge la voi. Vreti sa aflati?!

„Veronica Guerin" e un film inspirat dupa povestea jurnalistei irlandeze cu acelasi nume care a fost ucisa pentru ca a transformat in stiri viata traficantilor de droguri.

Pe ecran, povestea Veronicai a fost „curatata" si pe alocuri „aranjata", iar familia ei a protestat pentru ca n-a fost respectat adevarul istoric. „Eu fac filme artistice, nu stiri sau documentare", a spus Joel Schumacher, regizorul care a mai realizat „Batman", „8 mm" sau „Clientul". Pelicula, premiata si laudata in presa internationala, a trecut neobservata la noi in primul week-end de difuzare, dar sper ca randurile de fata sa schimbe un pic lucrurile.

Filmul vorbeste despre jurnalismul de investigatie, iar astazi plecand de la el vorbim despre jurnalistii autohtoni.

Ziaristii romani traiesc, cu cateva exceptii, intr-un anonimat total. Ei sunt cei care se lupta cu procurori corupti, cu traficantii de droguri, vad accidente mortale, ofera materie prima comentatorilor de televiziune si, adesea, n-au salarii care sa le permita un trai comod. Sunt cei care „fac" stirile, dar fiti onesti: v-ati uitat vreodata la semnatura din coltul articolului care v-a atras atentia?! Mai stiti cum se numesc ziaristii care au descoperit intr-o investigatie de exceptie ca politistii din Ialomita au facut trafic cu carne vie? Articolele au fost chiar in Jurnalul National!

Pentru a respecta regula jocului din aceasta de pagina am sa va fac cunostinta cu doua doamne care seamana cu eroina filmului lui Joel Schumacher. Nu intamplator, amandoua doamnele lucreaza in televiziune (iata de ce au si o notorietate mai mare) si amandoua au primit de-a lungul carierei multe premii. Sunt blonde, frumoase, elegante si seamana teribil de tare cu Veronica Guerin. Amandoua au cate un copil (Veronica Guerin are un baietel de 9 ani) si fac eforturi ca sa poata pastra un echilibru intre viata de familie si slujba solicitanta. Au facut stiri si documentare, anchete si reportaje peste tot in tara (ba chiar si in afara granitelor), dar adevaratele excursii si explorari le-au facut in sufletul lor si al celor care le-au privit materialele. Nu le intrebati cate procese li s-au intentat pentru ca au suparat vreo autoritate, nu le intrebati nici cate amenintari au primit si nici daca le-a fost vreodata teama. Pentru ele conteaza altceva.

E o secventa in filmul „Veronica Guerin" in care eroina merge intr-un cartier locuit de cei care consuma droguri. Vede pe strada copii care se joaca cu zeci de seringi si ace deja folosite. N-are nici o informatie despre furnizori si nici nu crede ca intamplarea de pe strada e de interes pentru editorul ei, dar STIE ca ceea ce a vazut este o stire. Ca e un unghi nou de abordare a unei povesti care a fost spusa de zeci de ori, dar care n-a avut inca o rezolvare.

Doamnele despre care v-am vorbit astazi - Dana Deac si Irina Pacurariu - seamana cu Veronica Guerin pentru ca au un simt special al stirii. Calitatea de a „simti" stirea e nativa si nu se dobandeste la scoala. Cand va uitati la televizor, cititi ziarele sau ascultati radioul, credeti ca stirile se fac remarcate de la sine, iar mass-media are doar rolul de a le difuza?! De multe ori, JURNALISTII fac diferenta intre evenimentele pe care le remarcam si cele pe care le ignoram. Mergeti sa vedeti filmul „Veronica Guerin", mai ales daca sunteti jurnalisti, e acolo o lectie pe care nu o preda nici o facultate.

P.S. DANIELA ISTRATE, VERA ALBULESCU, MIHAI ENCIU si MIHAI MUNTEANU sunt semnatarii articolelelor despre coruptia din Ialomita.
Cristina Bazavan- Jurnal de cinefil

×
Subiecte în articol: antimonden veronica guerin veronica guerin