x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Zawinul are un club de jazz de 1 milion $

Zawinul are un club de jazz de 1 milion $

25 Mar 2005   •   00:00

Joe Zawinul, unul dintre cei mai titrati muzicieni de jazz din lume, va concerta pe data de 8 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Palatului, la invitatia Memento Music. El vine in Romania de la Amsterdam, dupa care va pleca la Baku.

INEDIT. Joe Zawinul are propriul timbru in Austria

PIONIER. Austriac si american, alb si negru, tanar si batran, amabil si arogant, amuzant si posac, clapar virtuoz, dar si guru al ritmului, Zawinul a fost un pionier al jazzului electronic inca din anii ’60, in ciuda aversiunii declarate fata de tehnologia moderna. La varsta de 6 ani, Josef Erich Zawinul canta la acordeon in casa familiei din Australia natala, dar pleaca apoi la Conservatorul din Viena, unde studiaza pianul clasic si compozitia. Anul 1959 avea sa fie unul important pentru el, pentru ca devine pianistul celebrei Dinah Washington, pe care o paraseste in 1961 pentru a se alatura cvintetului condus de saxofonistul Julian "Cannonball" Adderley. Este Doctor Honoris Causa al Berklee School of Music si ambasador austriac al bunei sperante in 17 tari din Africa. Albumul sau, "Faces & Places", a fost nominalizat la Premiile Grammy, in urma cu doi ani. Revista de specialitate Down Beat Magazine l-a premiat de nu mai putin de 28 de ori. Din anul 2004, Joe Zawinul este proprietarul unui club de jazz din Viena, numit Birdland, un club ce se bazeaza pe conceptul "mai intai confortabil pentru muzicieni".

TIMBRU. Clubul este considerat a avea unul dintre cele mai bune sisteme de sunet din lume si, desi nu este foarte mare, l-a costat pe artist peste un milion de dolari. Posta austriaca a emis in 2004 un timbru omagial pentru muzician, editie limitata, 70.000 de exemplare, o onoare de care se bucura mai multi policieni si personalitati istorice. La aproape 73 de ani, Zawinul nu se da batut, continuand sa sustina spectacole in toata lumea, fiind un muzician al carui stil este apreciat de criticii de specialitate. Din trupa sa mai fac parte: Sabine Kabongo (vocal), Jorge Bezerra (percutie, vocal). (Simona Ecovoiu)

×
Subiecte în articol: antimonden zawinul