Primăria Sectorului 4 va construi un muzeu interactiv, în aer liber, dedicat Centenarului Marii Uniri, ce va fi amenajat pe o suprafaţă de 26.000 de metri pătraţi în parcul "Lumea Copiilor", sub forma actualei hărţi a României.
Potrivit unui comunicat al acestei instituţii, lucrările la obiectiv, estimate la 3,3 milioane de euro, vor începe în prima parte a anului viitor şi se vor finaliza până la data de 1 decembrie 1918.
"Într-o reproducere cât mai fidelă a spaţiului carpato-danubiano-pontic, în partea de sud a parcului va fi reprezentată Dunărea, în sud-est şi est, Marea Neagră şi Delta, iar în 'inima' ţării, Carpaţii. Formele de relief precum şi principalele repere naturale - Sfinxul, Babele, lacuri şi peşteri renumite - vor putea fi admirate îndeaproape de cei care vor dori să descopere frumuseţea României. Totodată, parcul va fi o adevărată grădină botanică, ce va reprezenta vegetaţia autohtonă, tipică zonelor climatice din ţara noastră, concepută să ofere un decor excepţional de-a lungul întregului an", se precizează în comunicat.
Aceeaşi sursă precizează că aproximativ 100 de machete (realizate la scară 1:25 sau 1:30) prezintă o selecţie relevantă de monumente şi simboluri ale României, ca de exemplu: vechea capitală a Daciei - Sarmizegetusa Regia, chipul lui Decebal săpat în stâncă, Catedrala Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia, mănăstirile din Bucovina (Putna şi Voroneţ), mănăstirea Agapia, Ipoteştiul lui Eminescu, o poartă maramureşeană, cimitirul de la Săpânţa, castelele Peleş şi Bran, Biserica Neagră, Mausoleul de la Mărăşeşti, operele lui Brâncuşi, Arcul de Triumf, Ateneul Român etc.
Incursiunea în istoria ţării va fi completată cu informaţii oferite prin intermediul unui sistem de audio ghiduri, panouri fixe şi digitale. Vizitatorii organizaţi în grupuri vor putea opta pentru a fi însoţiţi de ghizi specializaţi pe durata vizitei.
O atenţie deosebită a fost acordată accesibilităţii tuturor categoriilor de public, parcul fiind dotat cu sisteme de acces şi informare corespunzătoare persoanelor cu dizabilităţi, ca de exemplu rampe de acces şi alei adecvate scaunelor rulante, respectiv panouri cu texte scrise în limbaj Braille, pentru nevăzători, se arată în comunicatul Primăriei Sectorului 4.
Totodată, România Parc 2018 oferă o varietate de atracţii şi pentru copii: vapoare, trenuleţe, maşinuţe, care vor fi puse în mişcare cu ajutorul unor panouri de control, respectiv jocuri interactive de puzzle, prezentarea meşteşugurilor tradiţionale din fiecare zonă în parte, cu posibilitatea de a le experimenta în cadrul unor ateliere specifice (cioplitul pietrei, sculptura lemnului etc.). De asemenea, nu vor lipsi concursurile de cunoştinţe generale despre ţara noastră şi spectacolele în aer liber, pentru care se va construi o scenă pentru un public de aproximativ 300 de persoane. AGERPRES