x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 10 lucruri prin care un narcisist te rănește

10 lucruri prin care un narcisist te rănește

de Andreea Tiron    |    29 Mai 2024   •   13:15
10 lucruri prin care un narcisist te rănește
Sursa foto: Hepta

Narcisiștii sunt maeștri ai manipulării și folosesc în mod regulat cuvintele ca arme pentru a-ți distruge încrederea și a te ține sub controlul lor.

Dacă partenerul tău sau cineva apropiat se comportă în mod constant așa, este timpul să arunci o privire mai atentă asupra situației și să iei măsuri.

1. Gaslighting

Acest cuvânt la moda a luat internetul cu asalt în ultimii ani. Deși este adesea asociat cu un partener toxic într-o relație, poate fi legat și de narcisism. Cu această trăsătură, un narcisist va încerca să facă în așa fel încât, în cele din urmă, vei începe să crezi că tu ești singura problemă în relație.

2. Vor arunca toată vina asupra ta.

Oamenii răniți îi rănesc la rândul lor pe ceilalți și, de multe ori, dacă cineva își insultă și își intimidează partenerul, o face din cauza unor probleme din interiorul lor. Unui narcisist îi place să-și nege problemele și, în schimb, să arate cu degetul spre tine, aruncând trauma lor emoțională în relația ta.

3. Te vor plimba cu vorba

Un semn clasic al unui narcisist care încearcă intenționat să te rănească este incapacitatea de a avea o conversație simplă. Când ai încercat ultima oară să vorbești cu ei despre ceva serios? Există șanse mari să fii frustrat rapid, deoarece oricât de direct ai fost, ei și-au păstrat răspunsurile vagi și ambigue.

4. Vor vorbi doar la modul general despre orice subiect

Deoarece narcisiștilor nu le place să rezolve lucrurile atunci când se confruntă cu o problemă,  vor generaliza, folosind cuvinte precum „întotdeauna” și „niciodată”. Ei vor spune: „Întotdeauna faci asta când mă acuzi de ceva” sau „Nu-mi dai niciodată șansa de a mă explica și mă faci mereu să fiu tipul rău”. Ei fac acest lucru pentru a evita să vadă problema din perspectiva ta.

5. Îți vor răstălmăci gândurile și cuvintele.

Ai fost vreodată într-o ceartă cu un narcisist în care ai impresia că ai înnebunit? Tot ce spui este răstălmăcit? Acest lucru se datorează faptului că sunt experți în deformarea a ceea ce se spune pentru a-i favoriza. Acesta este modul în care se salvează și se asigură că ies învingători.

6. Vor despica firul în patru

Chiar dacă narcisiștii sunt leneși de cele mai multe ori, atunci când le convine, își vor face timp să analizeze fiecare cuvânt sau gest într-o ceartă, până când vor găsi diavolul în detalii.

7. Vor evita subiectele importante schimbând subiectul.

Este aproape imposibil când te confrunți cu un narcisist să-l faci să rămână pe subiect. Dacă este ceva despre care nu vor să vorbească și sunt pregătiți să nege, vor folosi fiecare tactică din carte pentru a face acest lucru. De la schimbarea subiectelor până la evitarea întrebărilor, nu există nimic de care narcisiștii să nu fie capabili atunci când sunt în modul de manipulare.

8. Te vor amenința.

Există două moduri diferite prin care un narcisist vă poate amenința - fie pe față, fie pe ascuns. Când sunt înghesuiți, vor deveni foarte defensivi și vor recurge la metode prin care să te facă să te simți amenințat. Acest lucru se întâmplă fie prin amenințări directe, fie pur și simplu prin solicitări nerezonabile.

9. Te vor insulta

Dacă un narcisist nu mai are ași în mânecă, va recurge la un comportament meschin, copilăresc, cum ar fi insulta. Au încercat evitarea, negarea și manipularea, așa că acum este timpul să scoată la iveală imaturitatea emoțională. Nu există nimic pe care un narcisist să nu îl facă pentru a câștiga o ceartă și a te face să te simți vinovat.

10. Te vor calomnia în fața tuturor

Dacă ești într-o relație toxică cu un narcisist și, în sfârșit, ai găsit puterea de a pleca, în mintea lor, este departe de a se termina. Când un narcisist este alungat, ultimul lucru pe care îl vor face este să stea pe loc și să accepte. De la defăimare, târârea ta prin noroi online până la urmărirea persoanei, ei au o mulțime de arme în arsenalul lor.

 

×