x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sfântul Gheorghe. Trăsăturile românilor care îi poartă numele

Sfântul Gheorghe. Trăsăturile românilor care îi poartă numele

de Redacția Jurnalul    |    23 Apr 2024   •   16:00
Sfântul Gheorghe. Trăsăturile românilor care îi poartă numele
Sursa foto: doxologia.ro

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este una dintre cele mai mari din calendarul ortodox. Mulți români poartă numele acestuia dar puțini cunosc semnificația sa.

Sfântul Gheorghe s-a născut în anul 275, în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.

El mai este numit și "Purtătorul de biruință", fiind cinstit de Biserica Ortodoxă pe data de 23 aprilie.

Părinții i-au transmis dragostea pentru Dumnezeu, aflând încă de mic tainele credinței creștine. Acesta a fost ofițer în garda împăratului roman Dioclețian și a făcut multe fapte de vitejie.

Însă împăratul a poruncit să fie uciși toți cei care nu vor să renunțe la Hristos, astfel că Sfântul Gheorghe a fost torturat și în cele din urmă ucis.  

Semnificația numelui 

Numele "Gheorghe" își are originea în limba greacă "geōrgós", care înseamnă "agricultor", "lucrător al pământului".

Acest nume este foarte răspândit în rândul românilor: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Gică, Gherghina, etc.

"Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale.

Numit conducătorul unui corp de armată, Sfântul Gheorghe a luptat în numeroase războaie, fiind apreciat de împărat. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie", potrivit doxologia.ro.

Se spune că cei care poartă numele Sfântului Gheorghe sunt ocrotiți de acesta, remarcându-se prin vitejie, curaj, putere, dar și prin hărnicie și dragoste pentru pământ.

Credința populară românească explică legătura dintre Sfântul Gheorghe și pământ, acesta fiind considerat "semănătorul tuturor semințelor".

Se spune că Sfântul Gheorghe poartă o cheie la brâu, fiind cel care închide iarna și aduce primăvara, moment în care pământul începe să dea din nou roade, notează Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: sfantul gheorghe onomastica