x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Paronimele, capcanele limbii română

Paronimele, capcanele limbii română

de Andreea Tiron    |    15 Sep 2024   •   08:40
Paronimele, capcanele limbii română

Paronimele sunt cuvinte care seamănă foarte mult ca formă, având o pronunție sau o scriere apropiată, dar au înțelesuri diferite. Ele pot provoca confuzii în utilizare, mai ales în scris, unde nu există ajutorul intonației și al contextului imediat. Aceste confuzii sunt frecvente nu doar în limba română, ci în multe limbi, deoarece asemănarea fonetică dintre cuvinte poate induce în eroare.

Paronimele fac parte din categoria cuvintelor ce reflectă bogăția și complexitatea limbii române, dar utilizarea lor corectă este importantă pentru a evita erori de sens în comunicare. Să explorăm câteva dintre cele mai cunoscute paronime din limba română și semnificațiile lor.

Cele mai cunoscute paronime

complement/compliment

dependenţă/dependinţă

emigraţie/imigraţie

familiar-familial

(a) enerva/(a) inerva

glacial/glaciar

(a) investi/(a) învesti

libret/livret

literal/literar

oral/orar

ordinal/ordinar

temporal/temporar

sașiu/șasiu
 

De ce sunt importante paronimele?

Înțelegerea și utilizarea corectă a paronimelor este esențială pentru a evita confuziile și erorile în comunicare. Cuvintele asemănătoare ca formă, dar diferite ca sens, pot schimba total mesajul pe care dorim să-l transmitem. De aceea, este util să cunoaștem aceste diferențe și să le folosim corect în funcție de context.

Pentru a evita greșelile frecvente cauzate de paronime, este recomandată consultarea unui dicționar atunci când avem dubii asupra sensului unui cuvânt și exersarea frecventă a limbajului pentru a ne obișnui cu formele și sensurile diferite ale cuvintelor.

 

×