x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Postul Adormirii Maicii Domnului. Legendă, durată, dezlegări

Postul Adormirii Maicii Domnului. Legendă, durată, dezlegări

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2023   •   18:15
Postul Adormirii Maicii Domnului. Legendă, durată, dezlegări

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante din an. Acesta a început pe 1 august 2023.

Durata postului este de două săptămâni, luând sfârșit pe 15 august. Perioada le amintește creștinilor ortodocși de virtuțile Fecioarei Maria. Credincioșii sunt îndemnați la rugăciune și înfrânare, dar și la fapte bune. 

Legenda Adormirii Maicii Domnului

Momentul Adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură. Legenda spune că apostolii, aflați în diverse zone din lume pentru a propovădui învățăturile lui Isus Hristos au fost aduși pe nori la scriul Sf. Maria unde s-au rugat și au cântat până în momentul îngropării acesteia, în satul Ghetsimani, lângă drepţii ei părinţi, Ioachim şi Ana.

Adormirea Maicii Domnului și ridicarea trupului la cer reprezintă ultima taină, după Învierea lui Isus Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt. 

Nu se știe exact timpul petrecut pe pământ de Fecioara Maria "pentru că în acele vremi se afla prigonire cumplită asupra Bisericii, şi nu era vreme de scrierea cărţilor, cu de-amănuntul, de numărarea anilor şi de faptele bisericeşti; pentru că atunci credinţa lui Hristos nu se răspândea prin scripturi, ci prin propovăduire cu gura şi cu nevoinţe muceniceşti. Deşi atunci erau scriitori de cărţi, dar aceia în scurtă vreme se sfârşeau muceniceşte şi cărţile lor se ardeau de către păgânii prigonitori" (Vieţile Sfinţilor).

Tradiția bisericii creștine spune că aceasta a trăit mult timp după Înălțarea la ceruri a Fiului său. Cu trei zile înaintea adormirii sale, ea a aflat de la Sf. Arhanghel Gabriel că va trece la viața veșnică. Vestea a fost primită cu bucurie de Maica Domnului. 

"Din această lume moartea cea trupească nu va stăpâni peste dânsa, precum n-a stăpânit nici cea sufletească; semnul ei de dănţuire asupra morţii, va fi acesta: printr-un somn de puţină moarte adormind, dintr-acela degrab se va deştepta ca dintr-un somn şi, scuturând de la ochi stricăciunea mormântului ca pe o dormitare de somn, va vedea viaţa cea fără de moarte şi slava, în lumina feţei Domnului, întru care, dănţuind, cu glas de bucurie va trece în veacul acesta" (Vieţile Sfinţilor).

Fecioara Maria a trăit în Ierusalim, în casa Sf. Ioan Evanghelistul. Ea mergea adesea în locurile  prin care a umblat Fiul ei și unde a fost răstignit. La muntele Golgotei și la Mormântul Sfânt ea a vărsat multe lacrimi, scrie dcnews.ro. 

Sf. Iona Damaschin spune că ea și-a luat rămas bun de la cei de față iar apoi a apărut Isus Hristos care a primit sufletul Fecioarei Maria în mâinile sale. Apoi apostolii au purtat patul mortuar cu trupul Maicii Domnului și l-au așezat în mormânt. 

Durta postului. Dezlegări

În anul 1166, Sfântul Sinod din Constantinopol, prezidat de Patriarhul Luca Chrisoberg, a hotărât ca postul să înceapă pe 1 august și să se sfârșească în dimineața de 15 august, potrivit basilica.ro. 

- luni, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
- sâmbătă, 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește
- duminică, 7 august: Sfânta Teodora de la Sihla – dezlegare la ulei și vin
- sâmbătă, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin
- duminică 14 august: Sfântul Proroc Miheia – dezlegare la ulei și vin

×
Subiecte în articol: post adormirea maicii domnului