x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Credincioșii musulmani se pregătesc pentru Ramadan. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Credincioșii musulmani se pregătesc pentru Ramadan. Semnificație, tradiții și obiceiuri

de Anastasia Paul    |    22 Mar 2023   •   22:15
Credincioșii musulmani se pregătesc pentru Ramadan. Semnificație, tradiții și obiceiuri
Sursa foto: Hepta

Credincioșii musulmani vor intra în luna Ramadanului pe 22 martie 2023.

Curtea Supremă din Arabia Saudită a decis că cea de-a 9-a lună din calendarul musulman începe joi.  Statele musulmane respectă data stabilită de autoritățile religioase saudite, iar Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Egiptul, Iranul au anunțat aceeași perioadă a Ramadanului. Începutul este determinat de autoritățile religioase ori prin calcule care trebuie să corespundă cu Luna nouă.  Calendarul musulman este alcătuit după ciclurile Lunii, satelitul natural al Pământului.

Ramadanul este unul dintre cei 5 Stâlpi ai religiei musulmane. Această lună este considerată binecuvântată deoarece legenda spune că arhanghelul Gabriel i s-a arătat profetului Mohamed în cea de-a 27-a noapte, considerată Noaptea Destinului, pentru a-i revela Coranul.

Postul este inspirat din sărbătoarea evreiască Yom Kipur, provenită din Tora, iar în Coran există referirea la faptul că postul le-a fost lăsat musulmanilor așa cum a fost lăsat înainte evreilor.

Credincioșii trebuie să țină post negru, neavând voie să mănânce, să cânte, să fumeze și nici să întrețină relații sexuale de la răsăritul și până la apusul Soarelui. După rugăciunea de seară se mănâncă alimente ușoare iar o masă mai substanțială are loc mai târziu și o alta ușoară înainte de zorii zilei.

Totodată, musulmanii dau de pomană săracilor. Postul este obligatoriu, cu excepția femeilor însărcinate ori care alăptează. Și copiii îl respectă, începând treptat să țină post, de la o jumătate de  zi, la o zi, și apoi mai multe zile, până când reușesc să respecte doată perioada. 

Luna se încheie prin Aid al-Fitr, Sărbătoarea ruperii postului, care durează trei zile, și se oferă daruri, se merge în vizite, se dau petreceri. 

În această perioadă are loc și pelerinajul anual de la Mecca.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: ramadan