x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 10 lecții importante pe care părinții din Generația Millenials NU le predau copiilor lor

10 lecții importante pe care părinții din Generația Millenials NU le predau copiilor lor

de Anastasia Paul    |    25 Oct 2024   •   17:00
10 lecții importante pe care părinții din Generația Millenials NU le predau copiilor lor
Sursa foto: Shutterstock

Generația Millennials a ajuns la maturitate într-o perioadă de tranziție, încadrându-se pe o linie între lumea analogică și cea digitală. Părinții lor au fost destul de protectori și le-au subliniat realizările academice și străduința pentru succesul economic. Acum, că au copiii lor, există multe lecții semnificative pe care părinții Millenials nu le predau copiilor lor.

Fiecare generație se confruntă cu propriul său set de provocări legate de creșterea copiilor și decizii parentale pe care trebuie să le ia, iar Millenias nu sunt altfel. Unii părinți au ales să oglindească tehnicile parentale folosite de proprii părinți, în timp ce alții au decis să meargă în direcția opusă.

Iată 10 lecții semnificative pe care părinții Millenials NU le predau copiilor lor:

1. Cum să se îngrijească singuri
O lecție semnificativă pe care părinții Millenials nu îi învață pe copiii lor este cum să fie autosuficienți. Millennials au tendința de a fi părinți elicopter, ceea ce înseamnă că sunt prea atenți într-un mod care poate fi dăunător dezvoltării copiilor lor.

Potrivit unui studiu din 2022, copiilor care au părinți Millenials le „lipsește competențele de auto-îngrijire și, prin urmare, trebuie protejați în exces”. Cercetătorii studiului susțin că parentingul supraprotectiv transmite un mesaj despre copii că sunt „incapabili să-și depășească propriile lupte și au nevoie de protecție constantă de pericolele lumii”.

În timp ce părinții ar trebui să îndeplinească nevoile emoționale și practice ale copiilor lor, este la fel de important ca cei mici să învețe să facă anumite sarcini pe cont propriu. Deoarece părinții Millenials nu îi învață să se îngrijească singuri pe copiii lor, aceștia devin dependenți de ei într-un mod care le împiedică capacitatea de a-și satisface propriile nevoi mai târziu în viață.

2. Eșecul face parte din succes
Millennials au fost crescuți în epoca trofeului de participare, ceea ce înseamnă că au fost sărbătoriți doar pentru că au au depus toate eforturile. În timp ce această mentalitate avea unele atribute pozitive, i-a învățat pe Millennials să se teamă de eșec, ceea ce este o lecție pe care au predat-o propriilor copii.

Adevărul este că eșecul nu este ceva de evitat, fiind mai degrabă ceva de îmbrățișat. Chiar dacă este înfricoșător să te gândești la eșec, Milenialls nu îi învață pe proprii copii lecțiile valoroase care însoțesc greșelile. Eșecul este o parte esențială a găsirii succesului. După cum a dezvăluit antrenorul de viață și afaceri Patricia Magerkurth, „Lecțiile esențiale ale vieții sunt ascunse în eșec”.

Magerkurth a spus că o parte a eșecului este reflectarea asupra a ceea ce a mers prost, fapt ce le permite oamenilor să obțină cunoștințe pe care nu le aveau înainte. Ei încorporează acel nivel profund de conștientizare de sine în planurile lor de viitor, ceea ce îi ajută să învețe din ceea ce au greșit în trecut. „Eșecul nu este permanent, eeste o experiență pe care o poți țese în tapiseria vieții tale”, a conchis ea.

3. Cum să gestioneze disconfortul
O altă lecție semnificativă pe care părinții Millenials nu o predau copiilor lor este cum să se descurce în situații incomode. La fel ca eșecul, disconfortul este ceva ce Millenials încearcă să evite cu orice preț, în loc să recunoască modul în care îi poate ajuta pe copiii lor să învețe și să crească.

În calitate de părinți prea atenți, Millennials deseori deschid calea înainte pentru copiii lor, încercând să se asigure că nu vor experimenta nicio dificultate. Drept urmare, copiii lor nu învață setul de abilități importante de care au nevoie atunci când se confruntă cu lucruri grele mai târziu în viață. Experimentarea disconfortului face parte din viață, iar copiii trebuie să învețe cum să-l gestioneze, în loc să încerce să pretindă că nu există.

4. Recunștința
O lecție semnificativă pe care părinții Millenials nu o predau copiilor lor este valoarea aprecierii a ceea ce au, în loc să ceară mereu mai mult. Încurajarea recunoștinței este o lecție importantă, dar părinții Mllenials nu le arată copiilor cum să fie recunoscători.

Exprimarea recunoștinței poate avea beneficii psihologice majore. Diverse studii  au observat că a avea o mentalitate recunoscătoare și a exprima recunoștința în fiecare zi poate ajuta la întărirea stimei de sine a oamenilor și a sănătății lor mintale, având în același timp efecte pozitive de durată asupra modului în care funcționează creierul oamenilor.

În loc să cedeze presiunilor materialismului și să caute mereu ceea ce nu au, Millenials ar trebui să urmărească să le arate copiilor puterea de a fi recunoscători.

5. Distracție fără tehnologie
Millennials au fost crescuți în pragul existenței internetului. Au experimentat copilăria atât cu, cât și fără a fi online. Totuși, proprii lor copii sunt nativi digitali, ceea ce înseamnă că au cunoscut întotdeauna o viață cu acces constant la tehnologie.

Un studiu din 2023, precum și multe alte articole de cercetare, au descoperit că prea mult timp pe ecran are efecte negative asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copiilor. Un studiu al JAMA Pediatrics a stabilit că, începând cu vârsta de un an, copiii care petrec până la 4 ore pe ecran în fiecare zi au un risc mai mare de întârzieri de dezvoltare în comunicare, motricitate fină, rezolvare de probleme și abilități personale și sociale.

O lecție semnificativă pe care Millenials nu îi învață pe copiii lor este cum să se distreze fără tehnologie. În loc să-și lase copiii să se distreze singuri și să-și folosească imaginația, Millenials își conectează copiii la ecrane la orice semn de plictiseală sau suferință. Drept urmare, copiii lor nu dezvoltă mecanismele interne de care au nevoie pentru a se distra fără utilizarea tehnologiei.

Limitarea timpului pe ecran are multe beneficii iar stabilirea unor limite stricte este ceva pe care Millennials ar putea să încorporeze mai mult în educația lor parentală.

6. Valoarea perseverenței

Părinții Millenials nu îi învață ăe copii lecțiile semnificative care vin cu perseverența atunci când lucrurile se dovedesc dificile. Părinții care îi lasă pe copiii lor să se desprindă în loc să-i învețe să treacă prin vremuri grele, le refuză oportunitatea de a învăța adâncurile forței lor interioare.

Potrivit cercetării Current Opinion in Psychiatry, „nivelurile mai ridicate de rezistență sunt legate de mai puține probleme de sănătate mintală”. Copiii trebuie să învețe că nu totul în viață vine ușor. De fapt, majoritatea lucrurilor bune necesită un efort concertat pentru a fi realizate.

Salvându-și copiii de posibilele eșecuri, părinții Millenials îi învață în esență să renunțe. Încercarea sarcinilor din nou și din nou este ceea ce îi determină pe copii să-și stăpânească propriile abilități, ceea ce este o lecție pe care o pierd dacă părinții lor nu modelează importanța de a rămâne cu lucruri grele.

Copiii își construiesc încrederea nu numai prin câștiguri, ci și prin greșeli, și învățând cât de rezistenți pot fi.

7. Cum să depășească provocările
Împreună cu perseverența, copiii trebuie să învețe cum să depășească provocările cu care se vor confrunta inevitabil pe măsură ce îmbătrânesc. Părinții Millenials nu își învață copiii cum să-și revină după eșec, ceea ce are un impact negativ asupra sentimentului de valoare de sine.

Cheryl Gerson, asistent social, spune că „Prea multi copii si parintii lor privesc succesul ca pe un lucru magic pentru care unii oameni fie sunt destinati, fie nu sunt”. Ea a remarcat că părinții împiedică creșterea copiilor lor „permițându-le să iasă pe cauțiune din orice le împinge zona de confort”.

„Copiii noștri au nevoie de noi să-i învățăm valoarea de a rămâne cu ceva dificil”, a conchis ea. Învățând că provocările sunt o parte inerentă a vieții, copiii înțeleg cum să facă față eșecurilor cu o atitudine prin care le pot depăși, mai degrabă decât să cedeze.

8. Promovarea independenței
Nu este ușor pentru părinți să-și lase copiii să-și deschidă aripile și să părăsească cuibul, dar promovarea independenței lor este o parte esențială a învățării copiilor cât de mult pot realiza cu adevărat. În efortul lor de a le face viața mai ușoară copiilor lor, părinții Millenials fac adesea prea multe pentru ei, ceea ce înseamnă că nu îi învață cum să evolueze.

Un studiu din 2021 din Journal of Family Psychology a constatat că eatunci când părinții copiilor de grădiniță au intervenit pentru a corecta sau a face sugestii copiilor lor care se jucau, copiii au avut mai multe probleme în a-și regla emoțiile și comportamentul în alte momente. În plus, copiii „au avut performanțe mai slabe la sarcini care măsurau gratificarea întârziată și alte funcții executive, abilități asociate cu controlul impulsurilor și capacitatea de a schimba între cerințele concurente pentru atenția lor”.

Cu fiecare piatră de hotar din viața copiilor lor, părinții trebuie să învețe să renunțe, chiar și puțin. Copiii mici trebuie să știe că pot avea încredere în propriile lor instincte. Adolescenții trebuie să învețe că pot lua decizii pentru propriul viitor, cum ar fi unde vor să meargă la facultate sau chiar dacă vor să meargă la facultate.

Când părinții Millenials intervin și fac alegeri pentru copiii lor fără să audă ce își doresc copiii pentru ei înșiși, ei nun îi ajută cum să fie indivizi independenți, cu propriile convingeri și valori.

9. Satisfacția întârziată
O mare parte a faptului de a fi conectat în mod constant la tehnologie este dependența tot mai mare de a primi gratificații instantanee. Millennials nu-i învață pe copiii lor valoarea de a aștepta ceea ce își doresc. Gratificarea întârziată îi învață pe copii cum să aibă răbdare și să își gestioneze așteptările. Le arată că nu totul în viață le este dat automat, doar pentru că își doresc asta acum.

Deși pare că este mai ușor să eviți o criză majoră în acest moment și să le oferi copiilor exact ceea ce își doresc atunci când își doresc, gratificarea întârziată îi învață pe copii abilități valoroase. Gratificarea întârziată, îi învață pe copii cum să se regleze emoțional și cum să facă față dezamăgirii.

A învăța că nu totul se întâmplă instantaneu este o lecție semnificativă pe care părinții Millemnials nu o predau copiilor lor.

10. Cum să îți asume riscuri sănătoase
Rolul unui părinte în viața copiilor lor este de a acționa ca un ghid și de a-i proteja de rău. Cu toate acestea, mulți părinți Milleanials au atât de multă teamă că ai lor copiir vor fi răniți, încât nu îi lasă să-și asume riscurile adecvate și să facă față provocărilor.

Părinții Millenials nu își învață copiii cum să-și asume riscuri sănătoase din cauza stilului lor de părinți supraprotectori. Drept urmare, copiii lor nu învață cum să iasă din zonele lor de confort și să facă lucruri care îi sperie, ceea ce este o parte importantă pe calea maturizării.

Cercetările din Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică au stabilit că „Tendințele societății care limitează accesul copiilor la oportunități de joacă riscante în aer liber, combinate cu o concentrare excesivă dominantă din punct de vedere cultural asupra siguranței pot reprezenta o amenințare pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului”.

Nu toate riscurile sunt create în mod egal, ceea ce înseamnă că unele riscuri sunt incontestabil periculoase, în timp ce altele pot ajuta copiii să crească și să învețe cât de capabili sunt cu adevărat. Asumarea riscurilor calculate le arată copiilor cum să aibă încredere în ei înșiși și că și părinții lor au încredere în ei, notează yourtango.com.

 

×
Subiecte în articol: parinti copii millenials