x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 10 lucruri mai puțin evidente pe care le face o soție bună

10 lucruri mai puțin evidente pe care le face o soție bună

de Anastasia Paul    |    16 Feb 2025   •   13:00
10 lucruri mai puțin evidente pe care le face o soție bună

În multe familii, un soț este lăudat pentru locul de muncă, obținerea unui venit decent și recunoașterea copiilor - cerințe minime atunci când vine vorba de o familie.  Munca soțiilor, pe de altă parte, se întâmplă adesea în culise și trece neobservată de restul familiei. Ele sunt însă forța motrice din spatele celor mai multe familii funcționale, iar fundația lor s-ar prăbuși fără ea.

1. Oferă sprijin emoțional

Soțiile sunt adesea coloana vertebrală emoțională a familiilor lor, oferind confort și cuvinte de încurajare soțului și copiilor lor atunci când au cea mai mare nevoie. Fie că este vorba de un soț care se simte trecut cu vederea la serviciu sau de copii care au probleme cu temele, soțiile sunt adesea primele care intervin și se îngrijesc de rănile emoționale ale membrilor familiei.

Potrivit cercetărilor, lipsa de sprijin emoțional a fost legată de depresie și singurătate, care afectează sănătatea mentală și fizică.

Doar oferind o ureche care ascultă și un umăr pe care să plângă, soțiile care oferă sprijin emoțional ajută la sănătatea mintală a membrilor familiei .

2. Echilibrează prioritățile

Soțiile bune jonglează adesea cu propriile nevoi și cu cele ale partenerului lor dar și cu nevoile întregii familii și, de cele mai multe ori, o fac fără să se plângă.  Ele își pot echilibra prioritățile prin brainstorming, compromis și delegare. 

Deși unele sarcini pot părea minore, acest act delicat de echilibrare este mai util pentru familie decât ne imaginăm.

3. Gestionează finanțele

Multe soții își asumă rolul de a gestiona bugetul gospodăriei, chiar dacă nu sunt principalii susținători. Ele proiectează foi de calcul complexe, plătesc facturile lunare și planifică activitățile pentru viitor în funcție de bugete.

Potrivit studiului Fidelity 2024 Couples and Money, un sfert din toate cuplurile raportează că banii sunt cea mai mare problemă în relațiile lor. A avea un singur partener care este conștient din punct de vedere financiar ar putea face toată diferența.

4. Are gijă de casă

Întreținerea casei este mult mai mult decât gătit și curățenie. Înseamnă a ține evidența câte role de hârtie igienică au rămas, se asigură de ducerea copiilor la școală în fiecare zi. Ajută la teme și programează întâlnirile necesare pentru a rămâne la curent cu sănătatea lor.

Fără întreținerea gospodăriei, casa s-ar prăbuși. În timp ce toate aceste activități casnice trec de obicei neobservate, iar soțiile care fac asta cu normă întreagă pot simți că nu este suficient.

O lucrare de cercetare publicată în Survey of Current Business a constatat că, dacă „producția acasei” – valoarea timpului petrecut gătind, curățând, urmărind copiii, etc – ar fi luată în considerare, ar crește nivelul PIB-ului nominal cu aproape 26%.

5. Jucător de echipă

Fie că este vorba de a sprijini obiectivele și visele partenerului sau de a avea grijă de copii, soțiile bune lucrează ca un jucător de echipă, gestionând responsabilitățile relației. Când partenerul lor lucrează ore suplimentare în afara casei și treburile casnice încep să se acumuleze, o soție bună își asumă să se descurce mai mult în casă, chiar dacă munca ei poate rămâne nerecunoscută.

Este un jucător de echipă, luând inițiativă, susținând nevoile partenerului ei și asigurându-se că relația rămâne puternică.

6. Menținerea păcii în familie

Soțiile bune își asumă adesea rolul de mediator familial. Ele intervin pentru a rezolva conflictele dintre copii, a calma argumentele și a face compromisuri pentru a păstra liniștea în casă.

Menținerea păcii în familie promovează un mediu armonios, în care toată lumea se simte în siguranță, auzită și apreciată. Toate acestea sunt sentimente esențiale pentru a prospera într-o gospodărie.

7. Încurajează creșterea

Fie că sprijină în mod activ aspirațiile de carieră ale partenerului ei sau îi ajută pe copii să performeze în proiectele școlare, soțiile bune sunt adesea cele mai mari majorete ale familiei lor, împingându-i mereu pe membrii casei să fie mai buni.

Încurajarea celor dragi să evolueze construiește o „modalitate de creștere”, care le sporește motivația de a face față provocărilor, îmbunătățește performanțele academice și încurajează reziliența.

Cercetările de la Stanford Teaching Commons arată că, atunci când oamenii au o mentalitate de creștere, este mai probabil să se provoace singuri și să creadă că pot obține mai mult. Acest lucru le permite să meargă pe tot parcursul vieții cu o înaltă stimă de sine și încredere pentru a aborda orice.

8. Gestionează conflictul cu har

rSoțiile bune gestionează cu calm neînțelegerile casnice, urmărind să le rezolve cu răbdare. Ele fac eforturi pentru a-și proteja relațiile în timpul conversațiilor grele. Ea poate apoi să-și exprime cu calm propriul punct de vedere, subliniind în același timp obiectivele comune pentru a găsi o soluție asupra căreia amândoi pot conveni.

Acest lucru promovează un mediu sănătos, în care ambele părți au ocazia să se audă reciproc, fără ca aceasta să se transforme într-un conflict.

9. Sacrificii

Soțiile bune își sacrifică adesea părți esențiale pentru a beneficia familiile lor, fără să audă vreodată „mulțumesc”. Fie că este vorba despre renunțarea la carieră, timpul personal sau confortul lor, elr asigură fericirea și succesul familiei lor mult peste ale lor.

Ele pot renunța la serviciu pentru a-și petrece timpul îngrijindu-și copiii sau să renunțe la weekendul anual de evadare cu fetele pentru a-l petrece cu partenerul ei.

10. Model de urmat

Soțiile bune dau exemple bune pentru copiii lor și modelează tipurile de oameni care vor crește. Când copiii lor vor să învețe cum să-și gestioneze responsabilitățile, să navigheze în relații și cum să-i trateze pe ceilalți cu bunătate și respect, ei vor căuta adesea îndrumare către unul sau ambii părinți.

Programele naționale de dezvoltare a tinerilor au demonstrat că acei copii care cresc cu modele pozitive iau, în general, decizii mai bune și sunt mai bine pregătiți pentru a gestiona influențele negative. Asumarea sarcinii de a fi un model bun îi poate ajuta să învețe despre ei înșiși și despre ceilalți, potrivit yourtango.com.

Subiecte în articol: relaţii