Întrebare este foarte grea. Uneori simți ca și cum ai avea nevoie de ceva magie pentru a fi sigur. Dar psihologia ar putea avea câteva indicii practice. Fără lucruri complexe, concepte confuze, doar semne simple și clare care arată că cealaltă persoană este cu adevărat specială.
Uită de toate acele romane de la Hollywood; vorbim despre viața reală și despre cum știi când cineva se potrivește perfect cu tine.
Iată 10 semne simple care arată că ți-ai găsit perechea perfectă, toate susținute de psihologie:
1. Te simți confortabil să fii tu însuți
Gândește-te la momentele în care te relaxezi în hainele tale vechi, cu părul dezordonat. Fără spectacol, fără a impresiona pe nimeni.
Dacă poți face asta în preajma cuiva și el încă te vra, ca și cum ai fi cel mai bun lucru din viața lui, acesta este un semn extraordinar.
Psihologii ne spun că a putea fi noi cu adevărat în fața unei persoane reprezintă baza unei relații sănătoase și fericite.
Paradoxuleste că atunci când mă accept așa cum sunt, atunci mă pot schimba”, spunea psihologul Carl Rogers.
2. Te susține
Nu este vorba doar de a găsi pe cineva care să fie acolo pentru momentele grele. O persoană potrivită este acolo și pentru a aplauda pentru victoriile tale, mari sau mici. Dacă ai pe cineva care sărbătorește succesele tale ca și cum ar fi ale lor, psihologii aprobă.
Acest tip de sprijin reflectă o conexiune profundă și o dragoste autentică. Este vorba despre a fi președintele clubului de fani al celuilalt!
„Cel mai profund principiu din natura umană este dorința de a fi apreciat”, spunea William James, considerat părintele psihologiei americane.
3. Abordați problemele împreună
Putem fi cu toții de acord că viața nu este întotdeauna o călătorie lină.
Când ești cu persoana potrivită, provocările nu sunt la fel de înfricoșătoare pentru că le înfrunți ca o echipă.
„Întâlnirea a două personalități este precum contactul a două substanțe chimice: dacă există vreo reacție, ambele sunt transformate”, spunea Carl Jung.
Când vă aflați într-o relație în care amândoi vă puteți reuni pentru a face față provocărilor, relația în sine este cea care crește și evoluează.
4. Comunicare fără cuvinte
Când ești cu persoana potrivită, uneori o privire sau un gest este tot ce e nevoie pentru a transmite un mesaj. Un limbaj secret pe care doar voi doi îl înțelegeți.
Dacă dai din cap, râzi sau predai telecomanda fără să rostești un cuvânt, nu este doar convenabil, ci și un semn de conexiune profundă și înțelegere,
Modelul 7-38-55 al lui Albert Mehrabian spune că 7% din comunicare se realizează prin cuvinte, 38% prin ton și voce și 55% prin limbajul corpului.
Prin urmare, comunicarea non-verbală, cum ar fi expresiile faciale și limbajul corpului, poate spune multe despre gândurile și sentimentele noastre.
Dacă te afli într-o relație în care poți comunica mult fără a rosti un singur cuvânt, în care o simplă privire poate transmite o întreagă poveste, asta este ceva special.
5. Îți cunoaște furtunile
Viața nu este întotdeauna soare și curcubeu; uneori, sunt furtuni și fulgere. Și în acele vremuri furtunoase strălucesc conexiunile adevărate. Dacă ai pe cineva care stă lângă tine când cerul devine gri, dar știe și cum să-ți calmeze furtunile interioare, să le prețuiască, este extraordinar.
Psihologii sunt de acord că acest nivel de empatie și înțelegere este un indicator plin de căldură al intimității emoționale și al unei legături puternice.
6. Râdeți împreună
Nu voi uita niciodată când partenerul meu și cu mine am ajuns într-o criză de chicoteli în mijlocul unui restaurant elegant din cauza unei glume între noi. Nu este vorba de a avea același simț al umorului, ci de a găsi bucurie în râsul celuilalt.
Potrivit unui studiu, există o corelație între cuplurile care râd mult împreună și spun că sunt mulțumiți de partenerul lor.
Este vorba despre a găsi pe cineva care nu numai că îți înțelege glumele, dar râde cu tine prin suișurile și coborâșurile vieții.
Când găsești pe cineva alături de care te doare stomacul din cauza râsului, ai găsit ceva special.
7. Acceptați-vă defectele
Să fim realiști. Toți avem defecte. Adică, poți fi puțin uituc și uneori îți pierzi cheile sau portofelul, ceea ce îi înnebunește pe unii oameni.
Dar atunci când ai găsit persoana potrivită, nu doar suportă ciudateniile tale, ci le acceptă.
S-ar putea chiar să te iubească mai mult pentru ele deoarece totul face parte din tine. Nu este vorba despre a fi perfect; este despre a fi perfecți unul pentru celălalt.
Psihologia susține și acest lucru; acceptarea imperfecțiunilor celuilalt este un semn al unei relații mature și sănătoase.
Alice Boyes Ph.D. spune în Psychology Today că atunci când vine vorba de îmbunătățirea experienței în relația ta, poate fi util să accepți mai mult punctele forte și punctele slabe ale partenerului tău.
Când cineva îți îmbrățișează defectele în loc să le critice, este ca o gură de aer proaspăt. Este dragostea în forma sa cea mai sinceră.
8. Împărtășiți valorile de bază
Probabil ai auzit zicala „părțile opuse se atrag”, dar când vine vorba de fond, a avea valori de bază comune este ca sosul secret pentru o relație de durată.
Nu este vorba atât despre preferința pentru filmele de groază sau despre a fi matinali; este mai adânc decât atât. Este vorba despre a fi de acord asupra lucrurilor importante – cum ar fi gestionarea banilor, ce înseamnă familia sau cum vezi onestitatea și integritatea.
Psihologia spune că partenerii care se aliniază la aceste cvalori fundamentale tind să navigheze mai ușor în apele vieții.
9. Creșteți împreună
A crește alături de cineva este o călătorie personală care este de două ori plină de satisfacții atunci când este împărtășită.
Este vorba despre a vă împinge unul pe celălalt pentru a fi mai buni, nu într-un mod competitiv, ci „să vedem cât de sus putem urca împreună”.
Când ești cu persoana potrivită, călătoriile tale de creștere personală se împletesc și vă propulsează pe amândoi înainte. Este ca și cum relația voastră ar fi o seră în care amândoi puteți înflori.
10. Poți să fii vulnerabil
A fi vulnerabil nu este ușor; este ca și cum ai merge pe o frânghie fără plasă de siguranță. Dar cu persoana potrivită, nu aveți nevoie de plasă. Acea siguranță de a fi complet brut și deschis, de a împărtăși părțile din tine pe care nu le arăți oricui, este rară.
„Vulnerabilitatea este locul de naștere al iubirii, apartenenței, bucuriei, curajului, empatiei și creativității”, spune cerecetătorul Brene Brown.
Acest lucru evidențiază faptul că a fi vulnerabil cu cineva nu înseamnă doar să-ți expui slăbiciunile, ci să deschizi ușa către o conexiune mai profundă și mai semnificativă.
Când găsești pe cineva care tratează vulnerabilitatea ta ca pe un dar prețios, atunci știi că ai ceva real. Este înfricoșător, dar în cel mai bun mod posibil, pentru că înseamnă că vă conectați cu adevărat, notează hackspirit.com.