x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Renunță în 2024 la 4 tipuri de Relații Toxice

Renunță în 2024 la 4 tipuri de Relații Toxice

de Vali Deaconescu    |    22 Ian 2024   •   19:30
Renunță în 2024 la 4 tipuri de Relații Toxice
Sursa foto: Angel Lopez - Unsplash.com

Un nou an înseamnă un nou început, iar acest lucru implică curățenie în fiecare aspect al vieții tale, inclusiv în relațiile tale.

Oamenii pe care îi avem în cercul nostru și de care ne îndrăgostim chiar influențează calitatea vieții noastre, motiv pentru care trebuie să fim atenționați în privința persoanelor pe care le lăsăm să intre și să rămână. Și în 2024, relațiile toxice nu mai au loc în inimile noastre.

Iată patru tipuri de relații toxice de care să te desprinzi în 2024.

1. Relații ambigue (situationship) 

Un „situationship" este o relație ambiguă între două persoane care au interacțiuni romantice sau intime, dar fără un angajament clar sau o etichetă definitivă. Este undeva între a fi prieteni și a fi într-o relație serioasă. Deși este un termen mai nou, fenomenul în sine există de mult timp.

Acest tip de relații sunt afecțiuni de dragoste informale și nedefinite care nu necesită nicio angajare, dar au costuri emoționale ridicate deoarece de obicei una dintre persoane ajunge să dorească mai mult decât cealaltă. Aceasta creează o dinamică nesănătoasă care este garantată să se încheie cu inimile frânte.

Relațiile neclare nu fac doar să avem sentimente rănite și inimi frânte. Ele ne împiedică să fim sinceri cu ceilalți și cu noi înșine și să avem o intimitate adevărată. Nu numai atât, acestea îți distorsionează percepția despre ce este o relație sănătoasă. Putem crede că libertatea de a "nu deveni serios" este totul, dar acest lucru ne ține doar captivi în singurătate și deconectare. Aceste tip de relații ne împiedică să încercăm cu adevărat.

2. Prietenii unilaterale

O prietenie sănătoasă este una care necesită reciprocitate și considerație, ceea ce înseamnă că ambele părți ale ecuației ar trebui să se simtă iubite, susținute și apreciate. Și în ceea ce privește prietenia unilaterală, aceasta nu va fi niciodată cazul.

Veți ști dacă aveți o prietenie unilaterală dacă simțiți întotdeauna că sunteți opțiunea lor, niciodată alegerea lor. O conveniență chiar. De asemenea, o prietenie unilaterală înseamnă că majoritatea, dacă nu toată, atenția va fi îndreptată către ei. Practic, niciodată nu este rândul tău. Problemele lor, opiniile lor și viețile lor vor fi întotdeauna mai importante decât ale tale.

Prietenii unilaterale sunt epuizante și nu merită. Lasă-i să plece.

3. Partenerul cu efort minim

Un partener cu efort minim este cineva care face doar suficient pentru a te ține în jurul lor fără să depună efortul și grijă adevărată pentru a cultiva o relație iubitoare. Partenerii cu efort minim sunt mai mult vorbărie, în mare parte sub forma scuzelor. Te rog să știi că minimul nu va fi niciodată suficient. Încetează să te mulțumești cu asta în 2024.

4. Vampirii emoționali

Și nu în ultimul rând, eliberează-te de vampirii emoționali în acest an. Vampirii emoționali te epuizează de empatie, energie și pace. Dacă cineva te lasă complet epuizat după ce petrece timp cu ei sau chiar după o conversație scurtă la telefon, este foarte probabil să fie un vampir emoțional. Ia-ți puterea înapoi și spune la revedere. Ambii veți fi mai bine pentru asta.

 

Sursa 

×