
Ceea ce face gelozia dificilă este că nu apare întotdeauna ca posesivitate evidentă. Uneori se deghizează în comportamente mai subtile - supraanalizarea cuvintelor unui partener, resentimente pentru probleme mici sau compararea cu ceilalți. Te poate face să vezi probleme care nu există cu adevărat sau te poate determina să acționezi în moduri care creează tensiune.
Contrar a ceea ce ai putea crede, gelozia nu se referă de fapt la partenerul tău, ci se preocupă de modul în care te percepi în relație. Recunoașterea acestui lucru poate fi o schimbare a vieții. Cheia nu este să suprimi gelozia, ci să o înțelegi astfel încât să nu-ți controleze acțiunile.
Iată 3 comportamente obișnuite determinate de gelozie, conform cercetărilor, care ar putea să îți îndepărteze partenerul:
1. Încerci să-ți faci partenerul gelos
Unii indivizi ar putea răspunde la gelozie încercând să o declanșeze în partenerul lor - flirtând cu alții, resuscitând relații din trecut sau exagerând atenția la altcineva. Acest comportament este adesea o încercare de a te simți dorit, de a testa angajamentul unui partener sau de a recâștiga un sentiment de control în relație.
Deși poate părea inofensiv sau chiar jucăuș la început, încercarea de a induce gelozia partenerului tău se poate întoarce împotriva ta.
Un studiu din 2024, publicat în The Journal of Sex Research, explorează modul în care primirea atenției de la alții poate afecta o relație, în special atunci când un partener este ținta flirtului sau a admirației cuiva din afara relației.
Cercetătorii au efectuat trei experimente și au descoperit că atunci când oamenii și-au văzut partenerii primind o atenție neașteptată de la altcineva, s-au simțit mai puțin atrași de ei și au devenit mai puțin investiți în relație. În loc să le întărească legătura, comportamentul lor a dus doar la o distanță emoțională mai mare.

Este firesc să te simți amenințat de ideea că partenerul tău te-ar putea lăsa pentru altcineva. Mai degrabă decât să încerce să fie mai afectuos sau să-și demonstreze valoarea, este mai probabil ca aceștia să reacționeze retrăgându-se emoțional pentru a se proteja de o posibilă respingere.
Cercetătorii sugerează că încercarea de a face un partener gelos căutând atenția celorlalți este mai probabil să dăuneze relației decât să-l facă să te aprecieze mai mult. Îl poate facepe partener să se simtă nesigur sau chiar să se distanțeze.
În loc să apelezi la jocurile minții, o abordare mai sănătoasă este să comunici deschis. Dacă te simți nesigur sau ai nevoie de mai multă liniște, exprimarea directă a acestor sentimente poate întări încrederea în loc să o erodeze.
2. Răspunsuri pasiv-agresive
Când apare gelozia, unii oameni se pot lupta să-și exprime direct sentimentele. În loc să aibă o conversație deschisă, ar putea recurge la comportamente pasiv-agresive, care pot crea distanță emoțională într-o relație. Aceste comportamente pot include:
Remarci sarcastice sau ascuțite. În loc să-ți exprimi preocupările în mod direct, ai putea spune cu amărăciune lucruri precum: „Oh, cred că te-ai distrat atât de bine cu ei”. Loviturile subtile ca acestea îți pot masca gelozia, dar vă lasă și partenerul să se simtă confuz sau defensiv.
Tratament tăcut sau distanțare. În loc să abordezi problema, ar putea fi mai ușor să te distanțezi emoțional de partenerul tău. Însă acest lucru îl face doar să se simtă exclus și nesigur de ce au mers prost lucrurle.
Criticii subtile asupra alegerilor sau acțiunilor. Îți poți deghiza gelozia în remarci ocazionale sau „glume” – despre prietenii săi, planurile sau alegerile sale, în general. În cele din urmă, acestea servesc să-ți pună partenerul jos, ceea ce va reduce încrederea și intimitatea în timp.
În plus, cercetările publicate în Current Opinion in Psychology subliniază că o comunicare eficientă în timpul conflictelor depinde de trei factori cheie:
Cum este exprimat conflictul. Este direct (discutarea deschisă a problemei) sau indirect (sugestii pasiv-agresive)? Este cooperant (încercarea de a găsi împreună o soluție) sau opozițional (învinovățire sau atacare)?
Cum influențează comunicarea relația. Motivează ambii parteneri să lucreze la această problemă sau creează mai multă distanță și frustrare?
Situația în sine. Unele conflicte necesită discuții ferme, directe, în timp ce altele ar putea fi tratate mai bine cu bunătate, răbdare și liniștire.
Studiul contestă ideea comună că un conflct este întotdeauna dăunător și că a fi blând și iertător este întotdeauna benefic. În schimb, arată că o confruntare directă poate fi utilă atunci când sunt necesare schimbări reale, dar poate fi dăunătoare dacă unul sau ambii parteneri se simt nesiguri sau nepregătiți să se schimbe.
Când apare gelozia este necesară comunicarea directă și sinceră pentru a aborda insecuritățile de bază și preocupările legate de relație. Răspunsurile pasiv-agresive se pot simți ca o alternativă mai sigură la conflictul direct dar rareori rezolvă problema.
Cheia este echilibrul: exprimarea geloziei în mod deschis, fără ostilitate, și asigurarea faptului că discuția se potrivește cu gravitatea problemei. Când gelozia este lăsată nespusă sau exprimată indirect, ea afectează încrederea, împingând partenerii mai departe, mai degrabă decât încurajând înțelegerea și apropierea.
3. Angajarea în comportamente de control
Când gelozia preia controlul s-ar putea să te trezești că încerci să ții de partenerul tău în moduri care să se simtă protectoare, dar care, din neatenție, îl resping. Poate că ceri reasigurări sau te simți neliniștit atunci când petrece timp cu ceilalți. Fără să-ți dai seama, ai putea trece linia de la iubire la control.
Este firesc să dorești securitate în relația ta dar comportamentele de control provin adesea din frică, mai degrabă decât din încredere. Un studiu din 2024, publicat în Evolutionary Psychology, a explorat modul în care oamenii reacționează atunci când percep o amenințare la adresa relației lor.
Descoperirile au arătat că gelozia poate determina atât strategii pozitive, cât și negative de reținere a partenerului – unele menite să întărească legătura, iar altele înrădăcinate în insecuritate și control.
Studiul identifică două tipuri principale de strategii:
1. Comportamente de furnizare de beneficii. Aceste comportamente presupun ca un partener să se simtă apreciat pentru a consolida relația. Acestea includ:
Afecțiune și atenție crescute. A fi foarte iubitor, a oferi complimente sau a plănui întâlniri speciale.
Dă dovadă de angajament și generozitate. Făcând sacrificii pentru partener sau oferind sprijin emoțional și financiar.
Creșterea atractivității personale. Îmbunătățirea aspectului cuiva pentru a menține dezirabilitatea.
2. Comportamente care generează costuri. Aceste comportamente se concentrează pe limitarea alegerilor unui partener sau pe a-l face să se simtă vinovat pentru a-l împiedica să se rătăcească. Exemplele includ:
Monitorizarea sau restricționarea acțiunilor acestuia. Verificarea telefonului, urmărirea unde se află sau descurajarea anumitor prietenii.
Folosind vinovăția sau presiunea emoțională. Spunând lucruri precum: „Dacă m-ai iubi, nu ai face asta”.
Acționează posesiv sau amenință. Exprimarea geloziei prin furie, ultimatumuri sau chiar intimidare subtilă.
Atât strategiile de furnizare de beneficii, cât și cele de generare a costurilor sunt forme diferite de manipulare. Unul folosește afecțiunea și generozitatea pentru a asigura loialitatea unui partener, iar celălalt se bazează pe vinovăție, control sau intimidare.
Chiar și acțiunile aparent pozitive, cum ar fi atenția sporită sau oferirea de cadouri pot deveni mai degrabă o modalitate de a gestiona comportamentul partenerului decât o expresie autentică a iubirii. O relație sănătoasă nu ar trebui să fie de a influența puternic pe cineva să rămână; parteneriatul înseamnă să ne alegem liber unul pe celălalt, fără presiune sau teamă.
Folosește gelozia ca o oglindă
Gelozia nu este dușmanul iubirii - este un semnal. Susține o oglindă pentru temerile și nevoile tale nerostite. În loc să-l lași să-ți dicteze acțiunile, folosește-l ca pe o oportunitate de auto-reflecție. Ce încearcă să-ți spună gelozia ta? Ți-e frică să nu pierzi pe cineva sau te străduiești să te simți în siguranță?
Cele mai puternice relații sunt construite pe o bază de încredere și securitate emoțională. Data viitoare când se strecoară gelozia, oprește-te. În loc să reacționezi impulsiv, întreabă-te: mă comport din frică sau mă arat cu dragoste? Pentru că dragostea reală și de durată alege onestitatea în locul jocurilor minții, încrederea în locul controlului și conexiunea în detrimentul competiției, potrivit forbes.com.