Codependența se referă la un atașament extrem și nesănătos față de o altă persoană. Nu există un singur tip de personalitate pe care codependenții îl împărtășesc.
Există 4 tipuri principale de personalitate codependentă.
1. Managerul de oameni
Managerii de oameni trebuie să dețină controlul asupra vieții persoanelor din jurul lor. Indiferent dacă acționează cu sau fără intenție, ei cred adesea că știu cel mai bine.
Când cineva la care țin pare să ia decizii care nu sunt „corecte”, ei intervin și chiar se pot angaja în comportamente manipulative pentru a exercita controlul asupra vieții celor din jur.
Faptul că oamenii din viața lor ar putea să nu-și dorească îndrumările pe care le oferă este irelevant pentru ei deoarece sunt mai concentrați pe asigurarea bunăsării în viața celor la care țin. Ei au adesea o teamă de viitor și încearcă să gestioneze aceste sentimente exercitând controlul.
2. Îngrijitorii oamenilor
Dayle spune că îngrijitorul se suprapune uneori cu managerul de oameni deoarece împărtășesc anumite trăsături. Cu toate acestea, îngrijitorul oamenilor se concentrează pe menținerea unei bune vederi asupra „lumii sale exterioare”.
Îngrijitorii au standarde înalte pentru că sunt atât de buni să aibă grijă singuri de toate.
Când ceva care devine parte din lumea lor nu este îngrijit, ei simt nevoia să repare, să evite disconfortul pe care îl creează orice scapă de sub controlul lor.
Îngrijitorii oamenilor vor perfecționism, adesea până la punctul în care acesta devine copleșitor și îi duce la epuizare.
3. Oglinditorul oamenilor
Acest tip de personalitate oglindește trăsăturile oamenilor cu care se asociază, astfel încât aceștia sunt doriti chiar și atunci când nu împărtășesc niciun interes cu persoana respectivă sau nu se conectează în mod natural cu ea. Ei forțează o conexiune pentru că își doresc atât de profund să fie căutați.
Cel mai adesea, înseamnă doar că acționeazî diferit în jurul diferiților oameni sau a unor grupuri diferite de oameni. S-ar putea să fie zgomotoș și vorbăreți cu o persoană și mai tăcuți și rezervați cu o altă persoană - alegi cum să acționezi în funcție de modul în care se comportă celălalt.
Cu toții facem asta într-o oarecare măsură și apare în mod natural în majoritatea relațiilor romantice, în special în primele etape ale iubirii. Devine problematic, totuși, atunci când este o tactică manipulativă.
Expertul în limbajul corpului Tonya Reiman le-a explicat lui Brides:
„Dacă oglindirea celeilalte persoane nu te duce într-o zonă de confort, ci te duce într-un loc în care nu vrei să fii, acesta este un steag roșu. Te face să simți că trebuie să-ți placă. Oglindirea ar trebui să te ajute să ieși din carapace dar odată ce ați împărtășit orice fel de intimitate unul cu celălalt, dacă acțiunile voastre non-verbale nu se potrivesc și, în schimb, oglindirea este forțată, acesta este un semn că probabil că nu sunteți meniți să fiți împreună”, spune Tonya Reiman, expert în limbajul corpului.
4. Oamenii care vor să fie plăcuți
La fel ca managerul de oameni și îngrijitorul de oameni au o zonă de suprapunere, la fel și cei care oglindesc oamenii. Au această dorință de a fi placuti, iar oamenii plăcuți au un sentiment mai puternic al identității.
Ei nu oglindesc comportamentele oamenilor pentru a-i face pe alții să-i placă. În schimb, își sacrifică obiectivele și finanțele pentru a evita conflictele și pentru a-i face pe cei din jur fericiți.
Din moment ce caută să mulțumească, acest tip de personalitate codependentă urăște să comunice deschis pentru a aborda situațiile care îi deranjează deoarece încearcă mereu să păstreze liniștea, chiar și în detrimentul lor, potrivit yourango.com.