x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 5 motive principale care determină cuplurile să divorțeze

5 motive principale care determină cuplurile să divorțeze

de Anastasia Paul    |    07 Dec 2023   •   20:30
5 motive principale care determină cuplurile să divorțeze
Sursa foto: Hepta

Un nou studiu publicat în Marriage & Family Review arată că poveștile pe care cuplurile căsătorite le spun în mediile sociale tind să reflecte felul în care desfășoară viața conjugală dar și identitatea individuală.

Alături de indicatori pozitivi, cum ar fi satisfacerea nevoilor emoționale ale celuilalt, împărtășirea experiențelor pozitive și a unor valori sau o viziune comună pentru viitor, cercetătorii au descoperit și fațete negative ale cuplurilor, reflectate în aceste povești, indicând stresul conjugal și o satisfacție mai scăzută. Ei sugerează că aceste provocări pot să apară chiar și în căsniciile puternice.

Iată 5 motive cheie pentru care cuplurile ajung să se despartă:

1. Sacrificarea nevoilor individuale
Speciali;tii sugerează că punerea pe primul loc a nevoilor căsătoriei față de dorințele personale este o decizie conștientă luată de individ, mai degrabă decât o acceptare pasivă a circumstanțelor nefavorabile. Adesea implică suprimarea sau ignorarea nevoilor și aspirațiilor personale.

Soții pot face de bunăvoie sacrificii pentru partenerii lor, fără a obține ]ns[ multă bucurie sau semnificație. De exemplu, aceștia pot adopta convingerile soțului sau pot pretinde interes pentru hobby-urile celuilalt În consecință, partenerul care face aceste sacrificii se luptă adesea cu nemulțumirea care decurge din neglijarea propriilor nevoi. În timp ce sacrificiile pot fi pozitive în anumite situații și pot aduce cuplurile mai aproape, participanții la studiu au subliniat în primul rând acest lucru ca fiind negativ în relația lor.

O cercetare din 2022 sugerează că astfel de sacrificii pot fi costisitoare, ducând la o satisfacție mai scăzută în relație atât pentru cel care dăruiește, care are o bunăstare mai scăzută, cât și pentru cel care primește, care are sentimente mixte, cum ar fi recunoștința și vinovăția ca urmare a sacrificiului partenerului lor. Cercetătorii sugerează să comunice clar despre nevoile individuale, evaluând cu atenție necesitatea unui sacrificiu înainte de a-l face și concentrându-se pe rezultatele pozitive ale sacrificiului dacă acesta a fost făcut.

2. Activarea comportamentului negativ
Soții sunt uneori reticenți în a se confrunta sau a aborda acțiunile sau obiceiurile negative din cadrul relației. De exemplu, trăsături precum egoismul sau lipsa de conștientizare socială pot deveni modele comportamentale negative care nu reușesc să satisfacă nevoile unui partener conjugal.
Pasivitatea soțului sau eșecul de a comunica permite persistența comportamentelor problematice sau a situațiilor incomode care au un impact semnificativ asupra căsătoriei. Uneori, soții pot discuta aceste probleme în timp ce spun povești pentru legături strânse, dar acest lucru nu rezolvă provocarea mai profundă care stă la baza relației. Abordarea directă a acestor comportamente este esențială pentru a promova o dinamică conjugală mai sănătoasă și mai împlinită.

3. Nerespectarea limitelor relațiilor
Cercetătorii sugerează că „gestionarea greșită a limitelor” are loc atunci când indivizii acordă prioritate identității lor personale față de bunăstarea căsniciei lor. În timp ce stabilirea limitelor personale, cum ar fi cele din jurul spațiului personal sau a timpului, este sănătoasă pentru bunăstarea individuală și relațională, nerespectarea acestora poate provoca tensiune.

Cercetătorii dau exemplul unei participante la studiu care a împărtășit în mod conștient doar povești pozitive despre soțul ei și s-a confruntat cu disconfort atunci când soțul ei, care a prioritizat onestitatea nefiltrată în orice moment, a dezvăluit detalii pe care dorea să le păstreze private.

Nerespectarea granițelor creează o deconectare a relației, care se manifestă atunci când o persoană neglijează să investească în căsnicia sa sau contribuie în mod activ la ruperea acesteia prin înjosirea soției sau a căsătoriei.

Cercetările arată că a fi grijuliu și receptiv la nevoile și limitele unui partener crește semnificativ calitatea relației. Consecințele granițelor prost gestionate subliniază și mai mult necesitatea unui echilibru delicat între exprimarea individuală și păstrarea armoniei relațiilor.

4. Factorii de stres externi
Influențele și adversitățile externe exercită o influență formidabilă asupra armoniei conjugale. Evenimente stresante, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, confruntarea cu probleme cronice de sănătate sau problemele financiare, toate pot afecta chiar și cele mai puternice căsnicii. Aceste evenimente pot afecta sănătatea mintală a partenerului și capacitatea acestuia de a comunica eficient într-o relație.

Iată câteva modalități de a minimiza impactul factorilor de stres externi și de a consolida legătura conjugală.

-Stabiliți un spațiu sigur din punct de vedere emoțional pentru dialog deschis. Bazați-vă unul pe celălalt și pe sistemele de asistență externe pentru ajutor.
-Dezvoltați împreună mecanisme de adaptare, cum ar fi activități comune, noi hobby-uri, practici de fundamentare și mindfulness.

-Reformulați provocările ca oportunități de creștere și învățare. Adversitatea necesită adesea ajustări și flexibilitate în roluri, responsabilități și așteptări. A fi deschis la schimbare ca echipă poate atenua tensiunea.
-În pofida provocărilor, acordați prioritate petrecerii timpului de calitate împreună. 
-Încuraja'i și prioritiza'i îngrijirea individuală, deoarece este vitală pentru a ne sprijini reciproc în relație.

5. Lupta cu incertitudinea
Incertitudinea apare atunci când partenerii se luptă să-și definească dorințele și nevoile într-o relație. Acest lucru poate crea o deconectare, lăsând partenerii să se simtă neîmpliniți sau neînțeleși, deoarece dorințele neexprimate ale unui partener pot intra în conflict cu așteptările nesatisfăcute ale celuilalt, provocând tensiune emoțională.

Încurajarea conversațiilor deschise despre aspirațiile personale, implicarea în activități care încurajează auto-reflecția și explorarea, cum ar fi participarea la ateliere, citirea cărților sau căutarea de consiliere împreună pentru a înțelege mai bine nevoile individuale, sprijinirea intereselor personale ale celuilalt și cultivarea empatiei și răbdarii față de luptele celuilalt vă poate ajuta să navigați în incertitudinile relației.

Concluzie
Recunoașterea semnelor de disfuncție într-o relație poate servi drept foaie de parcurs pentru cupluri de a identifica zonele de îmbunătățire. Întărirea unei căsnicie necesită un angajament dublu, atât față de creșterea personală, cât și față de efortul de colaborare cu partenerul, bazat pe auto-reflecție, empatie și comunicare proactivă la fiecare pas, notează forbes.com.

×
Subiecte în articol: divort psiholog casatorie