x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 6 lucruri necesare pentru fericirea în dragoste pe termen lung

6 lucruri necesare pentru fericirea în dragoste pe termen lung

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2024   •   19:30
6 lucruri necesare pentru fericirea în dragoste pe termen lung
Sursa foto: Hepta

Dragostea are nevoie de mai multe lucruri pentru a se manifesta și a se menține de-a lungul timpului între doi oameni. Aceste ingrediente necesare poartă denumirea de „iubire emergentă”, potrivit dr. Sara Nasserzadeh, un celebru psiholog și terapeut.

Ea trăiește la Los Angeles și are un doctorat în psihologie socială. Ea se concentrează pe sexualitate și relații. A lucrat cu cupluri din peste 40 de țări, timp de peste două decenii. Nasserzadeh este și autoarea a trei cărți, inclusiv a recenteului volum „Love by Design: 6 ingrediente pentru a construi o viață de iubire”.

„Ceea ce ofer este un nou model, bazat pe mai mult de 10 ani de cercetare, care necesită anumite ingrediente pentru ca iubirea să apară. Dacă vă gândiți la iubirea emergentă ca la un buștean și o scânteie, atunci când acestea două se unesc și rezultă un foc frumos. Atâta timp cât avem toate elementele disponibile, focul va arde frumos și ne va oferi căldură pe care ne-o dorim. Dar dacă luăm unul dintre elemente, sau ingrediente, focul se va stine.”, a declarat ea, pentru CNN.

6 ingrediente pentru o relație de iubire lungă și împlinită

Există 6 ingrediente: atracție reciprocă, încredere, respect, compasiune, viziune comună și comportament iubitor.

1. Atracție reciprocă

Atracția poate fi socială, fizică, financiară. Este construită pentru tine și numai pentru tine.

2. Respect

Respectul include modul în care ți-ar plăcea să fii tratat și să îi tratezi pe ceilalți oameni. Când oamenii spun: „Nu sunt respectat de partenerul meu”, apar întrebările: „Ești respectabil? Unde ești limitat?”. Respectul înseamnă a vedea și a revedea, a prioritiza ceea ce contează pentru ceaaltă persoană și a prioriză ceea ce contează pentru noi.

3. Încredere

Pentru încredere, două elemente sunt foarte importante. Unul este consecvența, iar celălalt este fiabilitatea. Încrederea include încrederea financiară, încrederea socială, loialitatea. Dacă îți spun un secret și îl vei împărtăși mai târziu părinților tăi și tuturor cunoscutților? â

4. Compasiune

Acestea sunt elemente ale încrederii, la fel ca și compasiunea, care înseamnă să fii alături de ceaaltă persoană fără să faci totul pentru tine.

5. Viziune comună

Un alt ingredient necesar pentru iubirea emergentă este viziunea comună. Viziunea împărtășită înseamnă angajament, mai ales atunci când nu ai chef de el. Este ușor să te angajezi la ceva, dar și atunci când ești furios pe celaltă persoană, rămâi angajat în relație.

6. Comportament iubitor

Și ultimul, dar nu cel din urmă, este comportamentul iubitor. Acesta înseamnă tandrețe prin atingere, prin cuvinte și exclusivitatea acelei atingeri și a acelor cuvinte. A acorda persoanei prezumția de nevinovăție și a o face să se simtă specială - toate acestea sunt elemente ale comportamentului iubitor pe care nu le împărtășești neapărat cu alții, decât dacă relația ta romantică implicată mai mult de două persoane, spune dr. Sara Nasserzadeh.

„În acest tip de cuplu, partenerii sunt entități independente într-un parteneriat interdependent, cu limite sănătoase și clare. Sunt conectați, dar văd, de asemenea, relația ca pe o entitate distinctă, în care fiecare partener participă. Relația se bazează pe echitate: Dăruiesc relației și primesc de la ea. Cele 6 ingrediente ale iubirii emergente sunt prezente, iar iubirea apare ca rezultat.”, a mai explicat psihoterapeutul, potrivit Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: dragoste fericire iubire emergenta cuplu