x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 lecții despre căsătorie pe care majoritatea cuplurilor le învață greu

7 lecții despre căsătorie pe care majoritatea cuplurilor le învață greu

de Anastasia Paul    |    01 Mar 2025   •   14:00
7 lecții despre căsătorie pe care majoritatea cuplurilor le învață greu
Sursa foto: Hepta

Când oamenii se gândesc la lecțiile grele de căsătorie care pot da peste cap o relație, cei mai mulți tind să se concentreze asupra lucrurilor de mare importanță: infidelitate, abuz și probleme financiare.

În timp ce astfel de probleme pot zdruncina temelia unei căsnicii, există multe alte comportamente mici, aparent minore, care, în timp, pot face o relație să devină rece și lipsită de perspecive.

Subminarea sau invalidarea partenerului, de exemplu. Sau ignorându-ți partenerul în favoarea telefonului. Nesupravegheate, acestea se pot transforma în termite care rod încet fundația.

Iată lecțiile de căsătorie pe care majoritatea cuplurilor le învață pe cale grea:

1. Ignori în mod regulat partenerul

Căsătoria este construită pe baza unei bune comunicări. Conversațiile sunt esențiale pentru a ajunge pe aceeași lungme de undă, precum și pentru a menține o conexiune emoțională și intelectuală.

Când un partener este în mod regulat distras sau se comportă ca și cum ar avea lucruri mai bune de făcut în timp ce partenerul său vorbește, disprețul poate înflori cu ușurință.

Actul de a derula prin telefon în timp ce altcineva vorbește devine din ce în ce mai mult un punct fierbinte. Dar, în general, cuplurile trebuie să se asculte unul pe celălalt, indiferent cât de mică sau mare este discuția.

După cum a explicat Maria Sullivan, expert în relații și vicepreședinte al dating.com, toate aceste comportamente semnalează unui partener că nu-ți pasă cu adevărat de ceea ce are de spus. Făcute în mod regulat, astfel de lucruri pot dăuna foarte mult unei căsnicii.

2. Nu-ți pasă de limbajul corpului

Limbajul corpului spune multe într-o relație. Un studiu din Journal of Couple & Relationship Therapy a arătat că s-ar putea să-ți sabotezi relațiile printr-o ridicare inconștientă din umeri, încrucișarea brațelor sau o înclinare a bărbiei. De exemplu: încrucișarea brațelor. Acest lucru te face să nu dorești să asculți ce spun alții.

După cum Alison Henderson, expert certificat în comportament non-verbal în analiza modelelor de mișcare, ese de părere că poate spune multe. „Percepția este partea importantă”, spune Henderson. „Ei pot crede că un gest este inofensiv pentru că nu înțeleg nimic prin el, dar modul în care este perceput creează probleme.”

Potrivit lui Sullivan: „A-l asculta pe [soțul tău] sau a-ți spune părerea cu brațele încrucișate ar putea transmite mesajul că ascunzi ceva sau ai garda sus”, afirmă Sullivan. „Acest lucru îl poate face pe partenerul tău să simtă că nu te conectezi cu el.”

3. Uiți să îmbrățișezi intimitatea

Pe măsură ce viața devineagitată, găsirea timpului pentru intimitate ese mult mai dificilă. Se întâmplă. Dar asta nu este o scuză.

Micile oportunități de intimitate – fizică, emoțională, intelectuală – apar în fiecare zi. Dacă de aceste oportunități nu se profită ori nu devin o prioritate, resentimentele și disprețul pot înflori.

„Acest lucru poate declanșa argumente care pot genera ostilitate”, spune Sullivan, adăugând că este esențial să creezi momente intime săptămânale pentru a încuraja conexiunea și a consolida faptul că sunteți, de fapt, mai mult decât doar colegi de cameră.

4. Uitați să vă apreciați reciproc

La începutul unei căsătorii, complimentarea soțului tău este a doua natură. Dar, pe măsură ce anii trec, expresiile de apreciere tind să scadă. Acest lucru, desigur, nu este bun.

„Chiar dacă nimic nu s-ar fi schimbat pentru tine, lipsa ta de atenție și apreciere îl va face pe celălalt să nu mai vrea să  fie afectuos,” spune Sullivan. „Acest lucru poate duce la un ciclu prost de comportamente.”

Doar a-i spune soțului/soției că îl apreciezi și că eforturile sale nu trec neobservate îl poate ajuta să se simtă validat și înțeles.

5. Ai devenit mulțumit

Faza coleg de cameră este un adevărat fenomen. Și puține lucruri pot stinge focul unei căsnicii mai repede decât rutina. Dacă te încadrezi în tipare familiare, aceasta poate genera plictiseală și dezinteres, ceea ce poate duce la alte comportamente, mai toxice, care își fac drum în căsătorie.

Complezența duce rapid la dispreț.

6. Ignori comunicarea

Este greu să răspunzi la fiecare mesaj sau apel care vine în timpul zilei. Dar dacă ignori în mod constant solicitările partenerului tău, atunci creezi probleme.

Este în regulă să ignori un mesaj dacă nu poți răspunde imediat. Trerbuie să nu uiți de el timp de câteva ore sau chiar să-l ignori cu totul.

„Dacă acest lucru continuă, partea care este ignorată ar putea începe să se simtă abandonată”, spune Sullivan.

7. Ceri prea mult ajutor

A te simți neputincioș și a te agăța de partener îi poate afecta emoțiile și, în cele din urmă, acesta îți va acorda ajutor din obligație, nu din dorință.

Un sentiment care apare mereu este disprețul. Într-o căsnicie, disprețul înseamnă să acționezi ca și cum partenerul tău este sub tine sau nu merită timpul tău, nu ține cont de gândurile și opiniile atale.

Dr. John Gottman consideră că disprețul este cel mai periculos dînttr-o relație. „Disprețul este alimentat de gândurile negative care fierb îndelung despre partenerul tău și apare sub forma unui atac asupra sentimentului de sine al cuiva”.
Gottman descrie disprețul ca fiind mult dincolo de critică deoarece indică o superioritate morală față de partener.

„Gândurile și sentimentele de dispreț față de partenerii noștri sunt absolut corozive și, ca rugina, mănâncă încet, dar constant, orice fundație a iubirii care ar fi existat înainte”, spune dr. Gary Brown, un terapeut de cuplu din Los Angeles, cu o experiență de peste 25 de ani. „Pe scurt, văd disprețul ca pe o formă de abuz emoțional.”

Disprețul se dezvoltă de-a lungul anilor. Se manifestă în comportamente precum sarcasm, datul ochilor peste cap, întreruperi regulate, critici și nerăbdare, și înflorește din cauza frustrării și a blocajelor conversaționale care se dezvoltă.

Persoana care manifestă dispreț trebuie să lucreze mult la comunicare - inclusiv să discute despre sentimentele sale un pic mai deschis, astfel încât să nu fiarbă și să devină acide. Dar relațiile sunt o stradă cu două sensuri și există multe comportamente obișnuite care, dacă nu sunt sub control, pot face pe cineva ținta disprețului.

Disprețul apare adesea atunci când plângerile sunt ignorate sau când un partener manifestă dispreț fără să știe.

În cele din urmă, va începe să privească relația ca pe un loc de muncă, unul la care vrea să renunțe. „Lăsarea partenerului tău să desfășoare și acțiuni separat de tine este un factor important în împlinirea personală”, spune Sullivan. „Sunteți două persoane îndrăgostite, nu una singur.”, notează yourtango.com.

×
Subiecte în articol: casatorie cuplu