x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 7 metode prin care ajuți un adolescent să facă față unei despărțiri

7 metode prin care ajuți un adolescent să facă față unei despărțiri

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2024   •   18:30
7 metode prin care ajuți un adolescent să facă față unei despărțiri
Sursa foto: Hepta

Despărțirile sunt unele dintre cele mai dureroase momente prin care trebuie să trece. Iar pentru un adolescent lucrurile devin și mai grele. Astfel că părintele este nevoit să-l ajute să depășească situația.

Adolescența este o etapă a vieții, pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare. Tinerii trec prin transformări fizice și mentale, astfel că trăiesc emoțiile mai intens, astfel că o despărțire poate fi percepute ca fiind sfârșitul lumii. Este astfel important ca părinții să-l ghideze în acest proces. 

Iată câteva metode prin care îl poți ajuta pe adolescent să facă față unei despărțiri:

1. Empatie și sprijin

Tânărul de lângă tine are nevoie  de înțelegere și răbdare. Ascultă-l cu atenție și arată-i că îți pasă de ceea ce simte. Lasă-l să își exprime tristețea, furia sau orice altă emoție pe care o simte fără să îl judeci sau să îl critici.

2. Mediu sigur

Oferă-i un spațiu sigur, în care să nu se simtă judecat, în care să își exprime liber sentimentele. Este important să știe că are pe cineva alături.

3. Înțelegere și acceptare

Încurajează-l  să înțeleagă și să accepte că despărțirea face parte din viață și este normal să simtă durere și tristețe în astfel de momente. Ajută-l să înțeleagă că sentimentele pe care le are sunt valabile și este normal să treacă printr-un proces de durere și vindecare.

4. Activități

Încurajează-l să își petreacă timpul cu activități care îi plac și îi distrag atenția de la durerea despărțirii. Poate fi un sport, artă, muzică sau alte hobby-uri.

5. Socializare

Încurajează-l să își mențină și să își dezvolte relații sociale sănătoase. Socializarea cu prietenii și familia îi poate oferi sprijin emoțional, îl ajută să scape de sentimentul de singurătate  sau izolare.

6. Comportament pozitiv

Adultul trebuie să fie el însuși un model. Arată-i cum să facă față dificultăților și să își mențină un echilibru emoțional prin propriul exemplu. Arată-i că despărțirile sunt parte din viață. Și că este foarte posibil să treci peste ele și să fii mai puternic.

7. Ajutor specializat

Dacă adolescentul are probleme majore să facă față despărțirii iar emoțiile îi afectează viața de zi cu zi, caută un terapeut pentru a-i oferi suport și îndrumare, potrivit deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: adolescent despartire