Adolescența este o etapă a vieții, pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare. Tinerii trec prin transformări fizice și mentale, astfel că trăiesc emoțiile mai intens, astfel că o despărțire poate fi percepute ca fiind sfârșitul lumii. Este astfel important ca părinții să-l ghideze în acest proces.
Iată câteva metode prin care îl poți ajuta pe adolescent să facă față unei despărțiri:
1. Empatie și sprijin
Tânărul de lângă tine are nevoie de înțelegere și răbdare. Ascultă-l cu atenție și arată-i că îți pasă de ceea ce simte. Lasă-l să își exprime tristețea, furia sau orice altă emoție pe care o simte fără să îl judeci sau să îl critici.
2. Mediu sigur
Oferă-i un spațiu sigur, în care să nu se simtă judecat, în care să își exprime liber sentimentele. Este important să știe că are pe cineva alături.
3. Înțelegere și acceptare
Încurajează-l să înțeleagă și să accepte că despărțirea face parte din viață și este normal să simtă durere și tristețe în astfel de momente. Ajută-l să înțeleagă că sentimentele pe care le are sunt valabile și este normal să treacă printr-un proces de durere și vindecare.
4. Activități
Încurajează-l să își petreacă timpul cu activități care îi plac și îi distrag atenția de la durerea despărțirii. Poate fi un sport, artă, muzică sau alte hobby-uri.
5. Socializare
Încurajează-l să își mențină și să își dezvolte relații sociale sănătoase. Socializarea cu prietenii și familia îi poate oferi sprijin emoțional, îl ajută să scape de sentimentul de singurătate sau izolare.
6. Comportament pozitiv
Adultul trebuie să fie el însuși un model. Arată-i cum să facă față dificultăților și să își mențină un echilibru emoțional prin propriul exemplu. Arată-i că despărțirile sunt parte din viață. Și că este foarte posibil să treci peste ele și să fii mai puternic.
7. Ajutor specializat
Dacă adolescentul are probleme majore să facă față despărțirii iar emoțiile îi afectează viața de zi cu zi, caută un terapeut pentru a-i oferi suport și îndrumare, potrivit deparinti.ro.