Este vorba despre obiceiurile pe care le dezvoltăm. Copiii noștri preiau aceste obiceiuri și, pe măsură ce cresc, ne respectă mai mult sau mai puțin.
Dacă vrei ca al tău copil să te respecte pe măsură ce crește, există anumite comportamente la care trebuie să renunți.
1) Prea autoritar
Menținerea disciplinei este esențală atunci când crești un copil dar există o linie subțire între disciplină și dictatură.
Părinții cad adesea în capcana stabilirii unui mediu prea autoritar. Am putea crede că este cel mai bun mod de a menține ordinea dar, pe termen lung, poate duce la o lipsă de respect.
Când copiii simt că vocile lor nu sunt auzite, încep să-și vadă părinții mai degrabă ca opresori decât ca mentori.
Desigur, stabilirea limitelor este importantă. Dar este la fel de important este să-i oferi copilului tău o oarecare autonomie. Lasă-l să ia decizii și să învețe din greșelile proprii.
În acest fel, copilul tău nu numai că te va respecta mai mult pe măsură ce crește, dar își va dezvolta și abilități de viață valoroase.
2) Nu faci ce spui
Copiii învață mai mult din acțiunile părinților decât din cuvintele lor. Dacă vrei ca un copil să respecte regulile casei, trebuie să le respecți și tu.
Acest lucru îți va câștiga respectul copilului și îl va ajuta să înțeleagă importanța integrității și consecvenței. La urma urmei, nu te poți aștepta să te respecte dacă tu nu respecți regulile pe care le stabilești.
3) Respingerea intereselor copilului
Până la vârsta de trei ani, copiii încep să-și dezvolte propriile interese. Aceste interese pot varia de la dinozauri și prințese până la lucruri complexe precum sistemul solar.
Când părinții resping sau subminează aceste interese, poate fi destul de descurajator pentru un copil. Transmite un mesaj că pasiunile lor nu sunt importante.
Citiți și Terapie gratuită la psiholog pentru părinții cărora le-au murit copiii
Dar dacă ești interesat activ de ceea ce îi place copilului tău, îi arăți că sentimentele și dorințele lui contează pentru tine. Îl ajută să se simtă validat și respectat.
4) Neglijarea promisiunilor
Promisiunile făcute unui copil sunt lege. Când ne respectăm promisiunile, le arătăm că suntem demni de încredere. Dar când nu ne ținem de ele, chiar și pentru lucruri aparent mici, acesta lucru le poate zdruncina încrederea în părinți.
Gândește-te bine, dacă ai promis că îți vei duce copilul în parc în weekend, dar ajungi să anulezi, transmiți un mesaj că angajamentele tale nu sunt importante.
Acțiunile crează un precedent. Dacă nu ne onorăm angajamentele, cum ne putem aștepta ca ai noștri copii să le onoreze pe ale lor?
Fă un efort conștient pentru a-ți respecta promisiunile, oricât de mici ar părea acestea. Este un pas simplu către construirea respectului și a încrederi copilului tău.
5) Evitarea conversațiilor dificile
Dacă nu discuți subiecte dificile cu al tău copl, altcineva o va face. Și s-ar putea să nu-i explice într-un mod adecvat sau sensibil.
Evitarea conversațiilor grele poate crea un decalaj de comunicare între tine și copilul tău. El poate simți că nu poate aborda probleme grave sau sensibile.
Fiind deschis și sincer chiar și atunci când subiectul este inconfortabil. Astfel îi arăți copilului tău că poate avea încredere deplină în tine. Această deschidere încurajează respectul și o conexiune mai profundă cu copilul tău.
6) Nu îl lași să-și rezolve problemele
Ca părinți este instinctual să dorim să ne protejăm copiii de greutăți și să rezolvăm problemele pentru ei. Dar făcând asta tot timpul, le poate împiedica capacitatea de a învăța singuri abilități de rezolvare a problemelor.
Când intervenim să reparăm totul, trimitem din neatenție mesajul că nu avem încredere în capacitatea lor de a gestiona diverse situatii. Acest lucru le poate afecta respectul de sine și respectul pe care îl au pentru noi.
În schimb, ghidează copilul spre găsirea de soluții, mai degrabă decât să le oferi soluția. Acest lucru nu numai că îl ajută să devină independent, îi întărește și respectul față de tine deoarece te vede mai degrabă un mentor decât un reparator.
7) Nu îi arăți respect
Acesta este poate cel mai critic punct. Dacă vrei ca al tău copil să te respecte pe măsură ce crește, trebuie mai întâi să-i arăți respect.
Respectă-i timpul, sentimentele, gândurile și spațiul. Învață-l că respectul este o stradă cu două sensuri.
Tratându-ți copilul cu respectul pe care îl merită, modelezi comportamentul pe care vrei să-l vezi în schimb. Este un principiu fundamental al respectului reciproc care poate transforma relația cu copilul tău, potrivit geediting.com.